Активный чат
Данило Яневский
26
9 октября 2015, 11:00

Данило Яневский

Историк, редактор, телевизионный и радиоведущий, Заслуженный журналист Украины, доктор исторических наук
вопрос:
root

root

Пане Даниле, як історик, ви напевно знаєте всі "хвороби" і таланти українського суспільства. Скажіть, будь ласка, які риси національного характеру українців вас найбільше захоплюють, які - дратують, які, на вашу думку, найбільше шкодять нам? Успіхів вам!
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
Шкодить і дратує скиглення та обслуговування контуру смерті під час святкувань наших величних національних поразок — від Крутів до Голодомору. А найбільше захоплює те, що народ, який зазнав найбільших людських втрат за всю тисячолітню історію Європи, здатен бути переможців на інтелектуальних, духовних, економічних та інших фронтах.
вопрос:
root

root

Навіщо зараз, коли і так півсвіту проти Росії, вона так вперто і відверто втручається у сирійський конфлікт?
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
У Києві є Кирилівська лікарня (психіатрична лікарня). Можна підійти туди і поставити це питання будь-кому з пацієнтів та отримати абсолютно адекватну відповідь. Я був колись практикуючим психоаналітиком, але не психіатром.
вопрос:
root

root

Даниле Борисовичу, як ви ставитеся до думки, що Росія і Захід просто з’ясовують свої стосунки на території України, що ми тут стали заручниками ситуації, чи певною розмінною монетою. Наскільки це справедливе судження? Дякую за відповідь.
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
Тут нічого дивного немає. Ці стосунки вони з’ясовують упродовж останніх 800 років. Олег Однороженко написав прекрасну книгу "Українська (руська) еліта", там про все це написано. Ми були, є і будемо захисним щитом юдео-християнської цивілізації проти варварства.
вопрос:
root

root

чи вірите ви у реалістичність того, що вибори в ЛНР та ДНР пройдуть відповідно до українського законодавства, демократично та прозоро? Якщо так, що вселяє у вас такий оптимізм? Якщо ні, то невже вони тоді потрібні країні і їх результати відповідатимуть її інтересам?
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
Вони реалістичні настільки, наскільки реалістична ситуація, коли ви прийдете до аптеки, і там замість якісних презервативів будуть продавати "лугандони" з портретами Захарченка і Плотницького. Це якщо коротко.
вопрос:
root

root

Данило Борисовичу, як вважаєте, коли і за яких умов прозріють росіяни, чи здатні вони замінити Путіна на більш достойного лідера, або ж йому на зміну вони притягнуть більш жорстку людину, з крутішими «імперськими замашками»?
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
Коли кинуть пити сурогати і вживати різні шкідливі речовини. Але це ніколи не станеться.
вопрос:
root

root

Якось, відповідаючи на запитання про те, навколо яких тем чи ідей здатні консолідуватися українців, ви сказали: «Навколо долара! Наш народ давно консолідувався. Ідею Бога замінив долар». Чи змінилася ваша думка від тоді? Що сьогодні для нашого суспільства є об’єднавчими ідеями? Дякую.
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
Майдан і післямайданні часи показали, що національний середній клас повернув голову до Творця. Моральними авторитетами народу на перших місцях є дві духовні особи — Блаженнійший Любомир і Владика Борис (Гудзяк), та два інтелектуали — Ліна Костенко і Мирослав Маринович. Народ поволі прозріває, але на все треба час і терпіння.
вопрос:
root

root

Пане Даниле, якими ви бачите шляхи, що здатні допомогти повернути уми людей на окупованих територіях до України? Що потрібно, аби Донбас і Крим стали українськими за суттю? І скільки часу на це може піти? Десятиріччя, століття, кілька поколінь?
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
Крим має бути і буде національною державною автономією кримськотатарського народу. А Донбас "нехай собі як знає божеволіє, конає, а нам — своє робить". Мене цікавить модернізаційний проект для нової держави — стара здохла, туди їй і дорога.
вопрос:
root

root

чи стало вам комфортніше працювати, як журналісту, після Майдану, після зміни влади?
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
Мені було комфортно до Майдану, під час Майдану, після Майдану і так буде завжди. Бо я не беру дурного в голову, тяжкого в руки і не п’ю із «3,14-асами».
вопрос:
root

root

у нас часто порівнюють російського президента з Гітлером, наскільки це коректно, чи вбачаєте ви якусь подібність між цими двома постатями?
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
Різниця між ними в тому, що Адольфа ніхто не міг назвати х...лом. А спільне — те, що обидва є виразниками колективного підсвідомого своїх народів: жити чужим коштом.
вопрос:
root

root

Пане Яневський, якими ви бачите ймовірні сценарії розвитку подій на Донбасі? До чого ми рухаємося — до встановлення миру, заморожування конфлікту чи продовження бойових дій?
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
Ми всі рухаємося до смерті. Життя — лише підготовка до неї, і, як кажуть досвідчені преферансисти, "вскритіє покаже".
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Доброго дня.Нерідко можна зустріти дещо дивне ототожнення історичних доль українців і євреїв,мовляв обидва ці народи тривалий час не мали власної державності.А наскільки взагалі правомірним є таке порівняння?Адже євреї,хоч майже два тисячоліття перебували в діаспорі,однак зуміли відродити свою державу у Палестині,яка є досить успішною,а наші українці,століттями живучи на своїй етнічній території,позаяк були "будматеріалом" для хижих,імперських народів.А здобувши відносно легко у 1991 році незалежність,примудрились довести свою країну до того,що маємо нин Доброго дня.Нерідко можна зустріти дещо дивне ототожнення історичних доль українців і євреїв,мовляв обидва ці народи тривалий час не мали власної державності.А наскільки взагалі правомірним є таке порівняння?Адже євреї,хоч майже два тисячоліття перебували в діаспорі,однак зуміли відродити свою державу у Палестині,яка є досить успішною,а наші українці,століттями живучи на своїй етнічній території,позаяк були "будматеріалом" для хижих,імперських народів.А здобувши відносно легко у 1991 році незалежність,примудрились довести свою країну до того,що маємо нині.
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
Днями я переслухав промову Тімоті Снайдера перед активом партії Ангели Меркель. Один із ключових месежів - "історію українського і єврейського народів неможливо розділити". Інша цитата одного львовського архітектора: "Фронт міжнаціональної боротьби між українцями і поляками на Галичині проходив посередині подружнього ліжка". Висновок: мій Бог - обрізаний єврей, і всі 12 апостолів були галахічні євреї. І з цим доводиться жити.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Шановний пане Даниле! Звертаюся до Вас, як до відомого журналіста. Влітку довелося побувати у Феофанії. Жахливу картину представляють окремі ділянки заповідного лісу. Йде вирубка, у заповідній зоні будуються дороги. Відома екс-депутат, регіонал, і онучка комуніста будують будинки практично у заповідній зоні, де ростуть 300-річні велетні-дуби. Прошу Вас прокоментувати цей "беспредел".
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
Я — користувач громадського транспорту. Люди в метро, маршрутках, трамваях і тролейбусах питають мене: в який спосіб нашої чинної політичної еліти є більш гуманним — розстрілювати, вішати, четвертувати чи живцем закатувати під асфальт і зверху чіпляти таблички, хто там закатаний — така собі "алея слави"...
вопрос:
root

root

Вы - активный пользователь соцсетей. Полная открытость, он-лайновая легкодоступность, мгновенность вмешательства в то или иное обсуждение - это добро или зло? Особенно для журналистики, которая все чаще грешит новостями made by Facebook.
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
Я — пасивний некрофіл. Будь-яку можливість або орієнтацію можна використати або на благо, або на зло. Це питання смаку та здорового глузду. Особисто я залишив у своїй стрічці новин трьох людей: дружину, сина і старшу онучку.
вопрос:
root

root

Ваша история увольнения с "Громадського" достаточно одиозная. Но телепространство Вас не отпускает. Почему в качестве следующей личной телеплощадки выбрали именно ZIK?
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
ZIK мене вибрав, а не я його. Я погодився, тому що там красиві дівчата, начальство у Львові і дуже професійна команда, крім того, поруч пара добрих кнайп, і це в півгодині від моєї хати.
вопрос:
root

root

Популярное ныне словечко "децентрализация". Что вы вкладываете в это понятие? И оно нам вообще надо?
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
Я також знаю слова: "яровізація", "індустріалізація" і "мобілізація". І все це не обходить. А особисто я обираю здорове життя, без геморою.
вопрос:
root

root

Недавно Сергей Жадан опубликовал в своем блоге на сайте "Новое время" целую оду разочарованности и разочарованным. А вы накануне очередных выборов скорее оптимист или пессимист?
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
Я знаю більшість політичних сил і їх кандидатів зо два десятки років. І тому маю це все глибоко в дупі: мерці не пріють.
вопрос:
root

root

Зараз багато чого відкривають для широкого загалу... Але чи все, що стосується періоду СРСР, відкрито Україною? Наскільки доступнішими стали архіви?
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
Мої колеги за останні 20 років спромоглися зробити неймовірні речі: практично всі відомі і важливі документальні комплекси оброблено і оприлюднено. Ми не маємо доступу лише до двох: до архіву Західноукраїнської народної республіки (він зберігається в Римі) і до справ оперативного обліку агентів КДБ, які вивіз до Москви тодішній керівник української радянської держбезпеки генерал Голушка, і зробив він це, між іншім, з подачі Л. М. Кравчука.
вопрос:
root

root

Велесова книга, перше згадування України у джерелах і т.д... Якою ви бачите історію України?
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
Це історія суми цивілізацій. Про це є дві книжки "Проект Україна: загублена історія нашої держави" — це ілюстрований "посібник для дурнів" всіх політичних орієнтацій і гендерних уподобань.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Чим, на ваш погляд, відрізняється українець нинішній від українця 10-річної давнини?
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
Він став старшим на 10 років. Деякі помудрішали. Для інших Господь тримає двері відкритими.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Окрім всього іншого, Ви - історик. Яку тему інтенсивно студіюєте останнім часом?
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
Пишу ілюстрований енциклопедичний довідник, який буде називатися "Проект Україна: архітектори, прораби, будівельники". Там — усе про тих, хто задумував цей проект, проектував його і практично реалізовував.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Декілька тижнів тому на телеканалі ZIK ви презентували прем'єрне авторське шоу "LifeКод: Данило Яневський". В чому його принципова різниця від десятків інших представників типового формат
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
Такого формату на нашому телевізійного відстійнику немає. Це програма, в якій вільні люди і відповідальні громадяни можуть обговорювати сенси життя, сенси смерті, сенси любові, сенси ненависті.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Вас називають космополітом. Ви себе позиціонуєте як українець. А коли востаннє особливо гостро відчули свою національну приналежність?
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
Мене принципово обходить, хто як і де мене називає. Кожна людина має право на ідіотизм і право ним користуватися, зловживати тільки ним не потрібно, як і будь-яким іншим правом. Я — українець політичний, тобто український державник. Для мене Україна — тільки для українців, українців усіх національностей, віросповідань і статей. І саме такій державі я кажу: "Слава Україні!"
вопрос:
root

root

Як ви вважаєте, що в Україні саме велике зло.....то є газова труба , так звана ГТС . Бо мета кожної влади , це тільки сісти на цю трубу , щоб нічого не робити , а на трубі заробляти.....мілліарди долларів....в свою кишеню. Головне що робити нічого не треба , гроші самі йдуть у кішеню. З цією трубою пов"язані самі погані моменти у державі . Повишення ціни на газ ...з 50 долларів до 500. Підпис Харківської угоди ...і в фіналі втратили Крим . Що робити з цією трубою , може дійсно нехай Россія будує газоходи в обхід України ...і у нас тоді все владнається .
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
Національні раби і холуї — це найбільше зло наше. А труба зогниє рано чи пізно при такій господарці, не переймайтеся. Краще купіть дружині квіти, поцілуйте дитину і перекажіть посильну суму на якусь справу, наприклад, на військовий шпиталь у Києві.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Я сын последнего героя Советского Союза, почетного гражданина Николаева, генерала-майора Михаила Шишкова, который скончался 5 сентября этого года, на 94 году жизни. Я столкнулся с чудовищным беспределом местных чиновников Николаевского горисполкома. Они забрали у меня личные вещи отца, документы и самое бесценное - все многочисленные награды отца. Мне 60 лет, я пенсионер, меня мучают, издеваются и просто не отдают эти вещи. По слухам, некоторые вещи уже продаются в Киеве у антикваров. Мой адвокат подал требование вернут вещи, а первый заместитель мэра говорит -ждите ответа 45 дней, и это не к чему не приведет. я подал заявление в прокуратуру, завели криминальное дело - МИЛИЦИЯ БЕЗДЕЙСТВУЕТ....... я обращался в СМИ, обо всем можно прочесть здесь: http://censor.net.ua/forum/793361/bespredel_chinovnikov_nikolaeva Также вчера приезжали журналисты из Киева с канала НТН "Свидок" и два дня снимали репортаж, который выйдет завтра 07.09.2015, вечером. Помогите пожалуйста.. С уважением, Виктор Михайлович Шишков.
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
Последний гранатомет я отдал в АТО. Попробую вернуть и переслать Вам. Другого пути нет. Винтовка рождает власть.
вопрос:
root

root

Доброго дня. Таке питання ...в Україні є така категорія людей ....це політологи (що це за професія для мене зовсім незрозуміла....ну тіпа ....а поговоріть) потім якісь експерти , громадські діячі (які кажуть що грошей не від кого не отримують , но мають авто ...тіпа Ровер , останньої моделі) , потім фахівці....... ну і ще деяки люди які завжди ходять по ТВ, але від їхньої болтовні в державі нічого не змінюється.Но ці люди ....завжди в доброму гуморі, мають добрі фінансові статки....не зважаючи на те ....хто привладі.Що це за такий прошарок в суспільстві , і хто їх отримує ? Ви ж це знаєте.
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
Яка влада, такі й політологи. А сміття прибирати з вулиць нема кому.
вопрос:
root

root

На Заході свого часу надрукували книжки Роберта Конквеста "Великий терор" про Сталіна та "Жнива скорботи" про голодомор. Як на вашу думку, скільки там публіцистики і скільки правди, підтвердженої документально? І ще одне питання - на вашу думку, чому саме Хрущов таки виступив на ХХ з'їзді партії з промовою про культ особистості Сталіна?
ответ:
Данило Яневский
Данило Яневский
Це великі тексти, а правда — ще страшніша. Вони, наприклад, не мали доступу до службових записок військових прокурорів Львівського та Прикарпатського військових округів, наприклад, за 1946-56 роки. Вони всі мали стереотипну назву: "О фактах нарушения социалистической законности в Западных областях УССР". Там — усе про десятки тисяч одномоментно переселених до казахських степів і про зґвалтовані жіночі трупи. Ми не станемо вповні людьми, поки не випалимо всі комуністичні артефакти і не зачинимо в зоопарках носіїв "тих ідей".

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Мы используем cookies
Принять