Активный чат
Владимир Горбач
22
30 октября 2013, 11:00

Владимир Горбач

Исполнительный директор Института трансформации Северной Евразии
вопрос:
root

root

Как вам, как политологу, политическому аналитику, работается в Украине в нынешних политических условиях?
ответ:
Владимир Горбач
Владимир Горбач
Сумно...
вопрос:
root

root

Каковы реальные заслуги оппозиции в том, что, похоже, Украина таки получит ассоциацию с ЕС?
ответ:
Владимир Горбач
Владимир Горбач
По-перше, саме нинішня опозиція розпочала переговори про Угоду про асоціацію ще у 2007 році. По-друге, опозиція не спекулює на цьому питанні так, як це роблять комуністи і робили регіонали у випадку з НАТО. Це – позитивний приклад того, як влада і опозиція спільно бачать національні інтереси країни.
вопрос:
root

root

По-вашему, закончился ли кризис в еврозоне, и есть ли основания ожидать каких-то переформатирований ЕС?
ответ:
Владимир Горбач
Владимир Горбач
За великим рахунком, пік кризи пройдено. Гірше вже не буде. Однак ЄС буде змушений переглядати підвалини функціонування євро як єдиної валюти і уніфікувати податкову політику країн-членів. Наступні вибори до Європарламенту у травні 2014 року дадуть відповідь на питання про те, яким шляхом розвиватиметься Євросоюз: чи шляхом подальшої інтеграції в напрямку федерації, чи послаблення інтеграційного зв’язку за конфедеративною моделлю. Але у будь-якому разі це питання вирішуватиметься за допомогою діалогу.
вопрос:
root

root

Как Вы считаете: Подделка документов - это уголовное преступление или политическое деяние?
ответ:
Владимир Горбач
Владимир Горбач
Людині з таким ніком я б порадив звернутися до когось із староросів, наприклад, до Владіміра Владіміровіча Путіна.
А якщо серйозно, то дивлячись яких документів. В одному випадку може йтися про адміністративне правопорушення (якщо це посадові речі). А якщо йдеться про підробку паспорта – це кримінальна відповідальність. Відчуйте різницю.
вопрос:
root

root

Согласно ст.5 Конституции Украины "Единственным источником власти Украине является народ". Так почему, когда принимается судьбоносное решение по выбору вектора развития Украины, Президент и депутаты узурпировали право выбора вектора и категорически отказываются проводить всеукраинский референдум, чтобы узнать мнение большинства граждан Украины по этому вопросу?
ответ:
Владимир Горбач
Владимир Горбач
Тому що президент і депутати були обрані виборцями, і український народ делегував їм ці повноваження. Для того, щоб дізнатися думку більшості про те чи інше питання, достатньо провести соціологічне опитування. Це буде дешевше і без фальсифікацій. При вступі до ЄС референдум має бути проведений. Але поки що, на даний момент, не йдеться про вступ і делегування суверенітету.
вопрос:
root

root

Ваше отношение к возврату в избирательные бюллетени графы "против всех"?
ответ:
Владимир Горбач
Владимир Горбач
Я не зовсім розумію, навіщо цю графу прибирали з бюлетенів. Не бачу в цьому нічого поганого. Якщо людина не має за кого голосувати, вона може обрати таку альтернативу. В іншому випадку вона просто не йде голосувати і створює можливість для фальсифікацій.
вопрос:
root

root

стоит ли ожидать "газовой войны" украины и россии, учитывая последние заявления российской стороны? вообще, после саммита стоит ждать санкций в "газовых" отношениях??
ответ:
Владимир Горбач
Владимир Горбач
Я думаю, що можна вже не чекати, бо вона вже йде. За великим рахунком, вона ніколи не припинялася протягом останніх семи років. Саме газ, як важіль впливу на Україну, російське керівництво розглядає, як основний засіб впливу на українську політику, перш за все, на її зовнішній курс. І ця так звана "газова зброя" небезпечна не лише для тих, проти кого вона використовується, а й для тих, хто її використовує. «Газові війни» завдають шкоди всім, але не приносять користі нікому. Те, чого добивається російська сторона, а саме контролю над українською ГТС, недосяжне. Доведено Ющенком і Януковичем. Оскільки це питання є політичним для України.
вопрос:
root

root

Ваша загальна оцінка зовнішньої політики нинішньої влади?
ответ:
Владимир Горбач
Владимир Горбач
Зовнішня політика нинішньої влади є неадекватною до ситуації, в якій знаходиться країна. Проголошений курс на позаблоковість є насправді втечею від реальності, а не шляхом захисту і просування національних інтересів. Імідж українського керівництва у світі, як на Сході, так і на Заході, дуже сильно зіпсовано. І в таких умовах домагатися взаємовигідних і рівноправних відносин із зовнішніми партнерами просто неможливо. За так званою позаблоковістю криється просто втеча від реальності. Спроба грати на протиріччях Росії і ЄС не посилює Україну, а послаблює її. Ми є свідками посилення зовнішнього тиску на Україну і з Брюселю, і з Москви. За прихильність України не конкурують, а просто її підкорюють.
вопрос:
root

root

Чи є якісь чинники, які на даному етапі можуть стати на заваді підписання угоди з ЄС на саміті?
ответ:
Владимир Горбач
Владимир Горбач
Є, звичайно. Перше – невирішеність питання Тимошенко. Друге – відсутність консенсусу щодо цього питання серед влади та опозиції. І третє – просто той факт, що все в руках лише однієї людини – Президента Януковича, який у будь-який момент може самостійно змінити своє рішення.
вопрос:
root

root

Володимире, що, на ваш погляд, вирішилось у розмові Путіна та Януковича у Мінську, якщо вже сьогодні Росія озвучила низку різких заяв (Міллер, Медведєв, Глазьєв)? Чому із новим завзяттям почала тиснути Росія?
ответ:
Владимир Горбач
Владимир Горбач
Судячи з усього, перепалка Путіна та Януковича на саміті в Мінську продовжилася таким же конфронтаційним діалогом у Сочі. Російське керівництво, не досягнувши своїх цілей, перейшло до тотального інформаційного пресингу на Януковича, використовуючи при цьому різні питання – газу, електоральної підтримки Януковича в Україні, майбутніх президентських виборів, перехід до перетину російсько-українського кордону за закордонними паспортами і просто обнесення України колючим дротом. Тобто у розмові Путіна та Януковича наразі нічого не вирішилося.
вопрос:
root

root

Сохранится ли напряженность в российско-грузинских отношениях после выборов в Грузии?
ответ:
Владимир Горбач
Владимир Горбач
Думаю, напруга в російсько-грузинських відносинах зберігатиметься довго, як мінімум до того моменту, коли втрачені Грузією території не почнуть якимось чином взаємодіяти з Тбілісі. А без волі нинішнього російського керівництва це неможливо. Ключ до розрядки в російсько-грузинських відносинах знаходиться не у Тбілісі, а в Москві.
вопрос:
root

root

Какая судьба, по-вашему, ждет Саакашвили? Каким президентом по сравнению с ним будет Маргвелашвили?
ответ:
Владимир Горбач
Владимир Горбач
Доля Саакашвілі продовжує перебувати в руках самого Саакашвілі. На мою думку, перед ним стоїть серйозна небезпека політичних переслідувань з боку нової влади, і, судячи з усього, він не буде від цього тікати, як свого часу не тікала Тимошенко. Якщо Саакашвілі не зробить нових політичних помилок, він увійде в історію Грузії як президент-реформатор, і його будуть оцінювати історики та майбутні покоління. Маргвелашвілі прийшов до влади інакше, ніж Саакашвілі. Фактично президентом його "обрав" Іванішвілі, а грузинські виборці за це проголосували. Тому немає підстав очікувати від нового президента якоїсь самостійної ролі в грузинській політиці – це гуманітарій, який не має власного реформаційного проекту для Грузії. Повноваження президента зараз набагато менші від тих, які були у Саакашвілі, тому й очікування від його політики на порядок менші.
вопрос:
root

root

Як Вам Марков з Одеси?
ответ:
Владимир Горбач
Владимир Горбач
Марков не прикрашав Одесу, і це м’яко сказано.
вопрос:
root

root

Як Вам Колесніченко В. з його подвійними стандартами: тещу виправдали під тиском, і всі рівні перез законом?
ответ:
Владимир Горбач
Владимир Горбач
Типовий політичний пристосуванець. В іншу історичну епоху з нього вийшов би гарний яничар.
вопрос:
root

root

Мені здається, що Янукович не відпустить Тимошенко, що негоже для чоловіка.
ответ:
Владимир Горбач
Владимир Горбач
В даному випадку йдеться про відносини двох політиків. А те, що вони – чоловік і жінка, це суто випадково. У цьому сенсі Янукович у програшному становищі. Але я все-таки сподіваюся, що він її відпустить, бо за два-три роки ситуація кардинально змінилася, і тепер її звільнення в інтересах самого Януковича, навіть якщо він цього поки що не зрозумів.
вопрос:
root

root

Пане Володимире, вітаю. Як, за Вашим прогнозом, таки вирішиться питання Тимошенко (якщо вирішиться)? Адже бачимо, що милувати її не поспішають, та й Рада відкладає голосування законопроектів, що стосуються цієї проблеми?
ответ:
Владимир Горбач
Владимир Горбач
На мою думку, Тимошенко відправлять на лікування до Берліну. Там вона дочекається рішення Страсбурзького суду. ЄС та українська опозиція доможуться скасування або перегляду її вироку в Україні. Це може статися і до президентських виборів, і після.
вопрос:
root

root

Володимире... Як так сталося, що Янукович виявився головним євроінтегратором країни, а опозиція незрозуміло де була і що робила..?
ответ:
Владимир Горбач
Владимир Горбач
Це тому, що Янукович став президентом у відповідний історичний момент і зосередив у своїх руках усю повноту влади в Україні. Разом із тим, він зрозумів, що процес європейської інтеграції України – в його особистих ситуативних інтересах. А опозиція в даній ситуації робить все, що може – не заважає. Як колись Партія регіонів заважала Ющенку вести курс до НАТО.
вопрос:
root

root

Перелічить, будь ласка, коротко, по пунктах три основні переваги від асоціації з ЄС для України та три основні недоліки. Дякую за відповіді.
ответ:
Владимир Горбач
Владимир Горбач
Переваги. 1) Поширення на Україну європейських цінностей, правил, норм, технічних регламентів та стандартів якості. 2) Доступ українських виробників до внутрішнього ринку ЄС, а це 500 мільйонів платоспроможних споживачів. 3) Додаткова можливість утвердження в Україні правової держави.
Про недоліки поговоримо пізніше, після підписання.
вопрос:
root

root

Підписання угоди з ЄС ще не означає її ратифікації і т.д. Які вимоги можуть висунути європейці далі?
ответ:
Владимир Горбач
Владимир Горбач
Так, але це означає тимчасове застосування більшості положень цієї угоди, особливо в економічній сфері. Для ратифікації в ЄС потрібно буде два-три роки, і кожна країна зможе висувати якісь свої зауваження. Думаю, перш за все йтиметься про сферу прав людини.
вопрос:
root

root

Пане Горбач, наскільки справедливо, що питання підписання або непідписання асоціації з Євросоюзом та долі громадян країни залежать від того, як розв'яжеться ситуація з одєнією-єдиною людиною?
ответ:
Владимир Горбач
Владимир Горбач
Настільки ж справделиво, як і те, що вирішення цього питання знаходиться в руках однієї-єдиної людини. Але це – не Тимошенко. Ми перебуваємо в ненормальній ситуації, коли безглуздо апелювати до загальноприйнятих норм.
вопрос:
root

root

З вашої точки зору, підписання угоди з ЄС - питання вже вирішене, чи все ще може змінитися і зірватися? Яка вірогідність підписання на сьогодні?
ответ:
Владимир Горбач
Владимир Горбач
Питання не буде вирішено до 18 листопада. Все ще може зірватися з різних причин. Але на сьогодні я би дав 75% за підписання.
вопрос:
root

root

Володимире, доброго дня. Як, на ваш погляд, складатимуться відносини України та Росії після підписання асоціації з ЄС? Росія продовжить політику тиску чи буде ставитися так само, як і до решти країн-членів ЄС?
ответ:
Владимир Горбач
Владимир Горбач
Спочатку погано. Росія постарається дистанціюватися від України і критично сприйматиме наш досвід. Але я вірю, що згодом, коли Росія звикне до нової геополітичної реальності, відносини нормалізуються, і Росія навіть зможе знайти в цьому свою вигоду, особливо на рівні бізнесу і громадянського суспільства.

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Мы используем cookies
Принять