StarsМода и красотаГороскопРецептыПриметыЗдоровьеПоздравленияКино и сериалыШоуЛайфхакиСонникЖизньПраздники

Італійці на Донбасі: чому італійські найманці воюють у лавах терористів "ЛДНР"?

18 июля 2017, 10:10обновлено 3 августа 2018, 01:25
Кількість італійських громадян, які воюють на боці терористів так званих "ЛДНР", не зменшується.

Дмитро Снєгирьов

У лютому 2015 року урядом Італії було прийнято рішення щодо змін у законодавстві, які стосувалися посилення заходів по боротьбі з тероризмом. Зокрема, збільшені терміни покарання за причетність до екстремістської і терористичної діяльності. Кримінальним злочином стає не тільки вербування бойовиків, а й участь у бойових діях на боці терористів. Покарання за цей злочин — шість років ув'язнення.

Втім, незважаючи на це, кількість італійських громадян, які воюють на боці терористів так званих "ЛДНР", не зменшується. Мотивація участі громадян Італії у війні на Донбасі різноманітна: від ідеологічних та політичних міркувань і до фінансової винагороди.

На початку червня 2014 року в окупований Донецьк прибувають перші громадяни Італії — представники організації Millennium. Лука Пінтауді і Орацио Марія Гнерре позують з італійським триколором на тлі прапора "Новоросії" в компанії з "народним губернатором" Павлом Губарєвим.

"До Донецька прибули представники італійської організації "Міленіум", які висловили бажання надати підтримку в організації народного опору київській хунті на території Новоросії", — написав на своїй сторінці у Facebook ватажок терористів.

20 червня 2014 року самопроголошений "прем'єр-міністр" Олександр Бородай заявляє про те, що терористи "ДНР" "готові прийняти на службу добровольців з усіх без винятку країн Європи, Америки, Азії та Африки". Фактично з цього моменту бере початок формування у лавах терористів так званих "інтернаціональних бригад", кістяк яких, за задумом російських кураторів, мають скласти громадяни іноземних держав.

З цього моменту, за дорученням ДКР СБУ (голова СБУ Наливайченко), аналітичний відділ ГІ "Права Справа" починає збір та аналіз інформації, пов'язаної з діяльністю на території окупованих районів Луганської і Донецької областей іноземних громадян, які воюють на боці терористів "ЛДНР" або без узгодження з українською стороною перебувають на окупованій території сходу України.

28 листопада 2014 року прес-служба "парламенту Новоросії" повідомляє про прибуття в окупований Донецьк громадянина Італії Луїджі Фрау.

На прес-конференції Луїджі Фрау повідомляє, що має досвід поводження зі зброєю і готовий встати на захист "ДНР". "Я маю намір розділити з народом Донбасу всі тяготи. Якщо потрібно буде взяти до рук зброю — я готовий до цього. Я готовий йти захищати братній народ", — зазначив Фрау.

В окупованому Донецьку встиг "засвітитися" і Вітторіо Нікола Ранджелоні (Vittorio-Nicola Rangeloni), 1991 року народження, уродженець Лекко. Вітторіо позиціонує себе як кореспондент новин компанії "LNR Сегодня"". "Я зрозумів, що міліція не відчувала браку в бойовиках. У той же час, була величезна інформаційна прогалина у висвітленні того, що відбувається насправді тут", — розповідає Ранджелоні. Можна припустити, що саме за інформаційний супровід терористів "ДНР" Вітторіо отримує від ватажка цієї "народної республіки" Захарченко бойовий ніж.

3 серпня 2015 року на ютуб-каналі "news-front.info" Вадимом Канделінським було оприлюднено інтерв'ю з бійцем 1 мсб "ДНР", "добровольцем" з Італії, бойовиком на псевдо "Парма". Скорше за все, бойовик-мешканець Парми. Йому 21 рік, економіст-програміст. "Парма" вважає себе росіянином і позиціонує як активний представник "русского мира". "Приїхав на Донбас, щоб помститися за своїх друзів. У мене був друг в Одесі, він загинув 2 травня. Я вважаю своїм обов'язком помститися за хлопців, які загинули на цій страшній війні", — розповідає бойовик.

З 2016 року на території окупованих районів Донецької області починає діяти представництво організації "Координаційний центр антифашистської України". Очолює центр громадянка Італії Клара Стателло. Клара сповідує комуністичну ідеологію. Серед основних завдань центру — політичні репресії в Україні. Крім того, співробітники центру організовують протестні акції і конференції на підтримку так званих "ЛДНР".

14 жовтня 2016 року без узгодження з українською стороною на території окупованих районів Донецької області перебувала группа громадян Італії, а саме: Alberto Andreotti, Marco Raskol'nikov Fantin, Andrea Franchi та Marcello Berera. Громадяни Італії були зафіксовані у місцях постійної дислокації терористів "ДНР" із батальйону "Спарта".

За інформацією аналітичного відділу ГІ "Права Справа", крім вищезазначених осіб, щонайменше десятеро громадян Італії воюють на боці терористів "ЛДНР".

На території Італії місто Турін — одна з основних точок вербування "добровольців" на охоплений війною Донбас.

Варто зазначити, що значна кількість італійських найманців були завербовані для участі в збройних формуваннях терористів "ЛДНР" через соціальні мережі та інтернет-ресурси, де поширюється інформація про війну в Україні та контактні дані для запису.

"Донбаський міжнародний форум" та група Interunit — організації, які вербують громадян Італії для участі у бойових діях на сході України на боці терористів "ЛДНР". Вважається, що ці групи діють на території Італії під патронатом "правих" партій — "Ліга Півночі" і "Брати Італії".

Паралельно з прибуттям італійців у Донецьк фіксується їх безпосередня участь у боях на окупованих територіях Луганської області.

3-10 жовтня 2016 року без узгодження з українською стороною на території окупованих районів Луганської області у складі делегації так званих "міжнародних спостерігачів" перебував громадянин Італії, уродженець міста Сассарі Ріккардо Сотгіа. Крім участі у так званому "праймеріз", громадянин Італії був помічений в Алчевську, в місцях постійної дислокації терористів "ЛНР" з угрупування "Призрак". Ріккардо є прихильником комуністичної ідеології.

1-3 травня 2017 року без узгодження з українською стороною в окупованому Луганську перебували лідер відділення компартії в Римі Вінченцо Беллантоні та мер міста Сантоменна Максімміліано Воза.

З 2014 року у лавах терористів "ЛНР" воює громадянин Італії Андреа Пальмері, уродженець міста Лукка. У себе на батьківщині Пальмері відомий правоохоронним органам як ватажок ультра правого угрупування "Бульбог". Неодноразово притягався до кримінальної відповідальності за напади на активістів "лівих" партій. Пальмері підтримує тісні стосунки з громадянкою РФ Іриною Осиповою, яка в Італії очолює асоціацію "РІМ". "Я люблю Росію. Я приїхав сюди, щоб допомогти людям. Українці обстрілювали жінок і дітей. Це не громадянська війна", — зауважив Пальмері.

Серед громадян Італії, що беруть безпосередню участь у бойових діях проти ЗСУ у лавах терористів "ЛДНР", варто відзначити Антоніо Катальдо, уродженця Кьюзано-ді-Сан-Доменіко провінція Авелліно. За його власними словами, у 2009 році він починав навчання в Росії і Казахстані, а потім працював в області безпеки і розвідки в різних частинах світу: Панама, Дубай, Бейрут, Туніс і багатьох інших країнах. Снайпер. Нагороджений двома орденами так званої "ЛНР". "Я не терорист. Я нікому не відрубував голову. Я не зробив нічого поганого, приїхавши сюди, щоб допомогти населенню", — сказав Катальдо.

Массіміліано Каваллері, 1984 року народження, уродженець міста Брешії. Колишній військовослужбовець італійської армії. "Спочатку я був в італійській армії протягом трьох років, я просто природжений солдат. Тепер ця війна тут торкнулася мене особливо тому, що це в Європі", — пояснював своє рішення італійським журналістам Каваллері. У лавах терористів "ЛДНР" він воював під псевдо "Спартак". "Кожного разу, коли я стріляю в українського солдата, я уявляю, ніби влучаю в одного з наших політиків у Брюсселі", — говорить найманець.

Габріеле Карругаті, уродженець Гарбаньяте-Міланезе провінції Мілан області Ломбардія. У лавах терористів "ЛДНР" під псевдо "Архангел" воює з 2014 року. Підтримує тісні зв'язки з громадянкою РФ, президентом асоціації "РІМ" Іриною Осиповою. Член політичної партії "Ліга Півночі". "Я виступаю за самовизначення народу. Якщо люди голосують за те, що вони хочуть бути незалежними від іншого народу, це я і називаю демократією", — прокоментував своє рішення щодо участі у бойових діях на сході України Карругаті.

Серед інших громадян Італії, які є прихильниками партії "Ліга Півночі", на окупованих територіях Сходу України зафіксовано присутність Алессандро Бертоліні, уродженця Венето.

Альберто Фазоло, 1979 року народження, уродженець Риму. Фазоло є членом організації "Донбас. Міжнародний форум", що займається вербовкою громадян Італії для участі у бойових діях на боці терористів "ЛДНР".

Утім, помилково було би вважати, що на сході України на боці проросійських терористів воюють виключно члени праворадикальних італійських партій і організацій. Серед італійських найманців є і представники прокомуністичних організацій.

Еді Онгаро, 1976 року народження, народився в місті Джуссаго. В інтерв'ю італійським ЗМІ Еді пояснив, що прийняв пропозицію воювати на боці проросійських терористів виключно з матеріальних міркувань. На той момент Онгаро був безробітним. Брав участь у бойових діях проти ЗСУ у складі бригади "Призрак".

У жовтні 2016 року в місцях постійної дислокації терористів "ЛНР" з бригади "Призрак" була зафіксована присутність громадянина Італії Джанп'єтро Сімонетто. Сімонетто — послідовник і активний учасник ультракомуністічного угруповання. У 2007 році був заарештований поліцією Італії за звинуваченням у незаконному зберіганні зброї і боєприпасів. Спецслужби "ЛНР" планували залучити його до висвітлення "праймеріз" 2 жовтня 2016 року у якості спостерігача.

За інформацією місцевих джерел аналітичного відділу ГІ "Права Справа", крім Онгаро, у складі бригади "Призрак" були зафіксовані ще два громадянина Італії, уродженці Туріну. Наразі перевіряється інформація щодо їх загибелі під час боєзіткнення з бійцями ЗСУ.

Показово, що об'єднавчим елементом, навколо якого гуртуються різні за ідеологічними поглядами найманці з Італії, виступають російські "культурні центри", які у великій кількості і якості функціонують на території цієї країни. Іноді, це нагадує театр абсурду. Так, наприклад, 27 лютого 2016 року в Москві за підтримки "Союзу Добровольців Донбасу", який очолює сумнозвісний Бородай, пройшла так звана "міжнародна добровольча конференція".

У роботі "конференції" взяли участь делегації з Росії, Сербії, Боснії і Герцеговини, Чехії, Швеції, Фінляндії, Іспанії, Німеччини, Італії, Південної Осетії, Великобританії і, відповідно, "ЛНР" та "ДНР". Італію на цій "конференції" представляла… Ірина Вихрова, президент організації "Сперанза". За словами Вихрової, в Італії ЗМІ блокують інформацію про події на Донбасі. Тому її організація докладає всіх зусиль для прориву інформаційної блокади шляхом проведення конференцій, виставок та інших заходів. Крім того, Вихрова запропонувала "Союзу Добровольців Донбасу" свою інформаційну підтримку.

Наскільки ефективно працює в Італії ця підтримка, можна судити з інтерв'ю найманця на псевдо "Немо": "За італійськими законами я буду вважатися терористом, але Італія — дуже дивна країна. Для нас це — нормально. Тому поліція, можливо, вирішить нічого не робити зі мною, щоб зберегти хороші відносини між Італією та Росією. Гроші відіграють велику роль в цих відносинах. Італії потрібен газ і нафта Росії, тому цілком можливо, що закон буде обійдений".

Закон буде обійдений. На жаль, не тільки на території Італії, і навіть не завдяки інформаційній та фінансовій підтримці з боку Росії.

Варто зазначити, що після відставки Валентина Наливайченка з посади голови СБУ припиняється координація діяльності між спецслужбами і аналітичним відділом ГІ "Права Справа".

Слід зазначити, що розслідування конкретних злочинів найманства в Україні не було. Деякі бойовики були звинувачені побічно в порушенні територіальної цілісності України, незаконному перетині її кордону, участі у діяльності терористичних груп і організацій, в незаконно організованих збройних формуваннях. До таких невтішних для української сторони висновків дійшли представники Організації Об'єднаних Нації за результатами візиту в Україну.

"Робоча група рекомендує уряду України скласти план дій і стратегію щодо виявлення участі іноземних найманців у конфлікті в межах Мінських протоколів", — сказала член робочої групи з питання використання найманців, експерт в області прав людини Патрісія Аріас.

Рекомендації експертів ООН — це оцінка бездіяльності українських спеціальних служб з боку світової спільноти. Тим часом, в Манчестері суд виніс вирок Бенджаміну Стімсону за участь у бойових діях на боці так званих "ЛДНР".

Видео: переезжаю Я

Видео: Луганский информационный центр

Видео: Ruptly TV

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Мы используем cookies
Принять