Активный чат
Владимир Огрызко
28
18 июня 2014, 12:00

Владимир Огрызко

Дипломат, руководитель Центра исследований России, экс-министр иностранных дел Украины
вопрос:
root

root

Що принесе Україні розрив дипломатичних відносин з Росією?
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
Це загальноприйнятна світова практика, і мені не є зрозумілим, чому досі ми підтримуємо дипломатичні стосунки з країною-агресором. Насправді такого бути не може. Інакше ми де факто визнаємо анексію Криму, інакше ми де факто визнаємо можливу анексію сходу. Такого бути не може. Я сподіваюся, що у нового керівництва вистачить рішучості внести ясність із цього питання. А контакти в таких випадках здійснюються через третю країну, яка погоджується виконувати посередницькі функції. Сподіваюся, така країна знайдеться.
вопрос:
root

root

Вам не здається те, що Путін дійсно хворий?
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
Це питання не до мене, а до лікарів. Але тільки не російських, бо вони ж правди не скажуть. 
вопрос:
root

root

Сьогодні є реальна можливість виключення Росії з міжнародних організацій за підтримку тероризму і за агресію відносно України?
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
Це дуже складна процедура. Я думаю, станом на сьогодні вистачило б ввести проти Росії реальні санкції, і вона сама попросилася б назад до цивілізованих країн. Тому, мабуть, починати треба не з формальних, а з реальних важелів впливу на РФ. А щодо міжнародного впливу, то заходи з ізоляції, якщо вони вживаються публічно, мають не менший ефект, аніж формальні рішення. І, здається, в Нормандії Путін почав це чудово відчувати.
вопрос:
root

root

как бы вы прокомментировали позицию лукашенко в российско-украинском конфликте?
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
А що, хіба є позиція?
вопрос:
root

root

кто побеждает в российско-украинской информационной войне? когда наконец хотя бы на территории нашей страны не будет людей, верящих в мифы о "зверствах бандеровцев" страшилки о грозных "правосеках" и т.д.?
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
Ви наступаєте на найбільший мозоль, бо це питання з питань. Я дуже вірю в те, що з приходом нової влади ми нарешті зрозуміємо, що інформаційна безпека є не менш важливою, ніж економічна, політична, енергетична чи будь-яка інша. Тому вірю в те, що нарешті в Україні буде створено адекватну систему захисту нашого інформаційного простору для того, щоб всі громадяни України відчували свою приналежність до нашої держави, а не сусіда-агресора.
вопрос:
root

root

имеют ли еще какое-то значение и смысл заявления, с которыми периодически объявляется янукович?
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
Не можна повернути минуле. Це вже перегорнута страшна кривава сторінка нашої історії. Але відповідальність за неї, сподіваюся, нестимуть ті, на чиїй совісті вже, на жаль, сотні загиблих українців і мільярди вкрадених у всіх нас грошей.
вопрос:
root

root

Пане Володимире, як би ви оцінили рівень перших закордонних візитів та контактів Порошенка, наскільки це гарний старт для новообраного глави держави?
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
Державних візитів ще не було. А контакти з керівництвом Російської Федерації потрібні, тому що треба розрулювати ситуацію на сході і ставити питання про повернення Криму. Хоча президенту зараз не позаздриш.
А перший візит буде 27 червня до Брюселю, щоб підписати другу частину Угоди про асоціацію. Це і буде головним зовнішньополітичним акцентом і відповіддю на питання, куди ми йдемо.
вопрос:
root

root

Як дипломат, поясніть, будь ласка, в чому найбільші складності для ваших колег зараз, за умов фактично необ'явленої війни, чи слід їм все ж таки підтримувати/налагоджувати стосунки з російськими дипломатами?
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
На жаль, Росія розуміє лише мову сили, і російські дипломати обслуговують режим, який веде саме таку політику. Тому з ними говорити дуже важко. За цих обставин єдине, що ми можемо, це налагоджувати стійкі контакти з нашими партнерами в ЄС та США і виступати одним фронтом. Використовую цю військову лексику, тому що справді сьогодні ми мусимо говоріти чітко і ясно: Росія своєю агресією ще раз підтвердила, що сюттю її політики є неоколоніалізм. Самотужки ми йому протистояти не можемо, тому мусимо діяти спільно з ЄС та США.
вопрос:
root

root

Чи не маєте ви наміру повернутися в політику, готові були б співпрацювати з Порошенко?
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
Маю намір, але не знаю ще, в якій формі це відбудеться. А співпрацювати я готовий з будь-ким, хто ставить своєю метою перетворення України на сучасну цивілізовану європейську державу. Те, що задекларовано новим президентом, співпадає з моїм баченням. Тому буду докладати всіх зусиль безвідносно до будь-яких посад для до того, щоб європейська Україна відбулася.
вопрос:
root

root

які в україни шанси повернути крим?? як це може відбутися - завдяки розгляду цього в міжнародних судах, завдяки такому ж референдуму, коли кримчани попросяться назад??
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
Крим повернеться в Україну за двох обставин. Перша – коли режим Путіна піде в минуле. Друга – коли ми доведемо кримському населенню, що решта громадян України, які живуть на континентальній частині, живуть краще, вільніше, можуть користуватися тими економічними та політичними свободами, які жителі України в Криму поки що втратили. Ми переможемо Росію своєю успішністю, і саме тоді кримчани самі захочуть повернутися назад. Згадайте 1991 рік, коли 54% кримчан голосували за незалежну Україну. Так буде і в найближчому майбутньому.
вопрос:
root

root

Г-н Огрызко, поддерживаете ли Вы идею прекращения огня на Донбассе (если вполне очевидно, что это будет сделано только со стороны военных, а сепаратисты и террористы будут продолжать делать своё)?
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
Підтримую ідею припиненя вогню лише заради однієї мети – щоб терористи склали зброю і залишили територію України. Це не може тривати довго, тільки впродовж 7-10 днів. Це і запропонував Президент Порошенко. Після цього вони (якщо не складуть зброю) повинні бути знищені – переговорів із терористами бути не може.
вопрос:
root

root

Вітаю. Чи слід по-вашому залишити Дещицю на посаді після інциденту під російським посольством і цитування слів світового хіта? І що то було - прояв непрофесіоналізму, невміння стримувати емоції, абсолютно нормальна поведінка тощо? І друге питання. Загалом, чи правильно було громити посольство, чи воно за будь-яких умов має бути недорканим? Як це може потім використати Москва? Дякую за відповідь.
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
Мені здається, нам слід говорити не про окремі висловлювання, а про брутальну агресію Росії проти України та її наслідки. Чи було б щось подібне, якби за кілька годин перед тим російські терористи не збили український літак, вбивши 50 українських вояків? Тому не треба зміщувати акценти.
Я розумію, що територія посольства є недорканою – будь-якого, чи Росії, чи Папуа Нової Гвінеї. Але я так само розумію емоції українців, які їх переповнювали в той жахливий день.
вопрос:
root

root

Які цілі переслідує Росія, засилаючи до нас своїх бойовиків та зброю? Аби підтримувати тут нестабільну ситуацію, щоб унеможливити розмови і наміри в Україні з приводу вступу до НАТО? Чи щось інше?
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
Росія має кілька цілей. Перша і головна – не дати можливості Україні стати прикладом для російського суспільства. Адже успішна Україна – це вирок для режиму Путіна. Саме тому – і Крим, і схід України, і вся ця брутальна агресія. Але це – марна справа з боку Кремля. Україна буде членом НАТО (вже зараз 47%, дякуючи Путіну підтримують цю ідею). І Україна вже найближчим часом, підписавши Угоду про асоціацію, почне реальний рух до ЄС. Тому кремлівські плани завадити цьому – приречені.
вопрос:
root

root

Володимире Станіславовичу, як ви вважаєте, чи піде Путін на пряме і відверте введення військ в Україну?
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
Навколо нього є кілька груп впливу, одна з яких настирно пропонує йому зробити саме так. Але він уже зараз розуміє наслідки своєї авантюри. Це відчуває і інша група впливу, яка починає безпосередньо потерпати від санкцій. Тому він зараз опиняється між двох протиборствуючих внутрікремлівських угруповань. До цього слід додати і зовнішній фактор, а саме – тиск з боку ЄС і США. Отже, він перед складним вибором і, мабуть, вже зараз починає розуміти, що прямою агресією він остаточно підпише собі вирок. Тому не думаю, що він ризикне піти на такий самовбивчий крок.
вопрос:
root

root

Які, за вашими оцінками, Україна має шанси у Стокгольмському арбітражі під час розгляду газових суперечок з Росією?
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
На жаль, не є спеціалістом у газових справах. Тому мені складно давати глибоку фахову оцінку нашим шансам у Стокгольмському суді. Але, згадуючи про такі ж випадки суперечок між "Газпромом" і компаніями країн ЄС, можу висловити припущення, що наші шанси в суді є доволі перспективними. Але давайте залишимо це на розгляд суддів.
вопрос:
root

root

Під час газових перемовин із Росією, які тепер відбуваються за участю представників ЄС, на ваш погляд, чи готові будуть європейці настільки ж жорстко, як і Україна, відстоювати нашу позицію, чи вони злякаються зими без опалення і почнуть тиснути на нас, аби мо погоджувалися на вимоги Москви?
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
На щастя, під час останнього раунду переговорів позиції України і ЄС співпали. Власне, ми говорили одним голосом. Уряд запропонував Євросоюзу спільно управляти і використовувати українську ГТС. Отже, Україна демонструє прихильність європейським правилам гри на енергетичному ринку. Москва ж натомість займає непоступливу агресивну позицію використання газу як політичної зброї. Нарешті в Європейському союзі це зрозуміли. Тому, сподіваюся, Європейському союзові буде важко тиснути на Україну, якщо вона підтримує європейську позицію. Наше завдання зараз – сформувати єдиний енергетичний фронт України з ЄС проти газового шантажу з боку Російської Федерації.
вопрос:
root

root

Россия в одностороннем порядке денонсировала соглашения по Черноморскому флоту. Насколько, с точки зрения международного права, она имела право это делать?
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
Міжнародні угоди як підписуються, так і денонсуються. У цьому плані Росія мала право денонсовувати угоду, але лише за обставин, які передбачаються такою угодою. Вони ж передбачали дію угоди до 2017 року, і лише після цього терміну угода могла не бути продовжена. Тому можна абсолютно впевнено казати, що Росія порушила норми цієї двосторонньої угоди. Але для Москви міжнародні угоди – це папірці, які не варті уваги, бо, крім усього іншого, Росія легко порушила положення статуту ООН, Хельсинського заключного акту, Паризької хартії для нової Європи, Будапештського меморандуму, "Великого двостороннього договору" 1997 року та безлічі інших міжнародно-правовових документів, анексувавши Крим. Але хіба по числених заявах і Путіна, і Лаврова, і Медведєва, і Чуркіна ми не бачимо, що для них порушувати міжнародне право є звичайною повсякденною нормою? Тому Росія, як країна, яка не дотримується загальноприйнятих норм міжнародного права, має бути ізольована цивілізованим світом.
вопрос:
root

root

В росийских СМИ постоянно мусируется информация, что Украина не до конца выполнила выполнила процедуру демаркации границ и не зарегистрировала их должным образом в ООН. Прокомментируйте, пожалуйста, это. И, если Вам известно, скажите, почему этого не сделано до сих пор?
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
Для того щоб провести кордон між державами, потрібно зробити дві речі. Перша – провести так звану делімітацію кордону, тобто позначення кордону на географічних картах. Така робота вже зроблена. Після цього настає другий етап – винесення кордону на конкретну територію, тобто інженерне облаштування кордону: вкопуються стовпчики, позначається прикордонна смуга тощо. Для такої мети утворюється двостороння міждержавна комісія, до складу якої залучають представників МЗС, Прикордонної служби, спецслужб, представників місцевих органів влади. Але оскільки ми сьогодні переживаємо період агресії з боку РФ, очевидним є те, що таку роботу ми спільно зробити не зможемо. Тому вона повинна бути виконана в односторонньому порядку. А кампанія російських ЗМІ про якісь звернення до ООН нагадує відомі рядки з пісні Висоцького про звернення до "Спорт лото".
вопрос:
root

root

Считаете ли Вы, что меморандум о гарантиях безопасности для Украины в 1994 году, соответствовал требуемым для страны в полной мере?
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
Ні, не вважаю. Хоча можу сказати, що ситуація, в якій знаходилася Україна в 1994 році, навряд чи давала можливості отримати щось більше. Натомість ми повинні були значно ефективніше працювати в напрямку піготовки України до членства в НАТО, але через позицію відомих політиків та їхніх політичних сил у 2005-2010 роках ця робота була зірвана. А зараз ми маємо сумні наслідки цього.
вопрос:
root

root

По информации в СМИ, на границе, возможно, готовится провокация со стороны России. Почему МИД не выступает с официальным превентивным обращением по этому поводу?
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
Знаєте, від заяв МЗС чи звернень Верховної Ради нічого не залежить. Російським агресорам абсолютно байдуже, які заяви роблять ті чи інші урядові структури в Україні. Єдиною реальною відповіддю України на ці загрози є силова. Отже, тут треба говорити не про роль МЗС, а про роль всього силового блоку нашої держави.
вопрос:
root

root

Почему мы не слышим о пресс-конференциях для западных СМИ по поводу задержания иностранных наемников с предоставлением доказательств?
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
Я теж задаюся часто таким питанням і спробую передати Вашу стурбованість тим, хто має відповідну інформацію і зможе донести її до ЗМІ іноземних країн. Ми повинні не захищатися, а наступати, бо правда на нашому боці.
вопрос:
root

root

Є шанси того, що Росія може бути визнана країною, що допомогає терористам?
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
Я сподіваюся, що це відбудеться, тим більше, що більш ніж 100 тисяч осіб офіційно підтримали петицію до президента Обами з вимогою визнати Росію країною, яка спонсорує тероризм. Сподіваюся, що вже найближчим часом всі підписанти петиції отримають від Білого дому адекватну відповідь. Я особисто вважаю, що є бізліч прикладів, які підтверджують, що Росія таки спонсорує міжнародних терористів.
вопрос:
root

root

Зараз у нас неоголошена війна з Росією, чи як це все називається?
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
Це називається дуже просто – груба брутальна агресія Росії проти України. Це називається грубе і брутальне порушення всіх норм міжнародного права. Це називається тим, що Росія є країною-агресором, країною-терористом, країною-окупантом.
вопрос:
root

root

Доброго, скажите есть ли в Украине высокопрофессиональная патриотическая дипломатия? Я о том, что уже многие чиновники ЕС занимают пророссийскую политику Оттингер требует от Украины немедленную оплату, а это будет фактом согласия с ценой и намекает на продолжения строительства «Южного потока», как нам вести свою политику, понимаю, что Россия всех/многих в Европе купила?..
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
Ви правильно розумієте ситуацію. Але у мене є сподівання на те, що купила не всіх. І я бачу, що зараз в Європі намічається дуже серйозне переосмислення того, що таке Росія, і яку політику вона проводить. Навіть німецькі промисловці говорять про те, що співпраця з такою країною навряд чи можлива, а це є дуже серйозним сигналом для всіх інших країн ЄС і НАТО. Тому я не був би вже надто великим песимістом і вважав би, що нові тенденції, які зараз зароджуються в позиціях ЄС і НАТО щодо Росії, будуть посилюватися. І там, нарешті, зрозуміють, що Росія – це не стратегічний партнер, а стратегічний виклик, з яким усім нам – і Україні, і ЄС, і НАТО – доведеться боротися. Я дуже вірю в те, що етап безпідставної європейської ейфорії стосовно Росії назавжди піде в минуле, і кордон Європи пройде по східному кордону України. Лише стримуючи і протидіючи агресивній політиці Росії, ми зможемо консолідувати весь європейський простір, зробити Європу сильнішою і показати Росії її місце.
вопрос:
root

root

Добрый день. Ваше мнение по вопросу мирного решения противостояния на востоке Украины. Худой мир лучше войны. Так почему не решить проблему переговорами?
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
Так, переговори – краще, ніж військові дії. Питання в тому – з ким їх вести. Якщо з террористами, то це від самого початку є абсурдом, але саме в цьому полягає позиція Москви, яка хоче посадити за стіл переговорів українську владу і терористів, а сама виконувати роль посередника. Але ми знаємо, до чого призводять такі посередницькі функції – згадаймо Придністров’я, Нагірний Карабах, Абхазію, Південну Осетію. Росія і хоче перетворити схід України на нове Придністров’я, яке буде постійно знекровлювати Україну і дестабілізовувати ситуацію в ній. Ми повинні бути мудрішими і не вестися на ці російські дипломатичні гачки. Переговори можуть бути лише з громадянами щодо нового формату взаємодії влади і місцевих громад. Такі переговори, безумовно, повинні мати місце найближчим часом, тобто тоді, коли терористи будуть знищені.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Добрый день! Наверное, мой вопрос не по адресу, но меня интересует, какие районы Луганской и Донецкой областей все еще смотрят новости не по украинским, а по российским телеканалам? Есть ли у Вас такая информация?
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
Наскільки мені відомо, сьогодні українські канали не працюють лише в тих районах, які тимчасово контролюються терористами. Але ця ситуація зміниться, сподіваюся, вже найближчим часом.
Якщо говорити про майбутнє, то, на мою думку, в Україні повинні бути заборонені російські канали, які розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Підтримую позицію Національної ради і компанії "1+1", які виступили з відповідними ініціативами і звернулися до колег із пропозицією не траслювати не лише такі канали, але й не купувати продукцію російського виробництва, де вихваляються російські військовослужбовці, чиновники тощо. Ми нарешті повинні усвідомити, що через цю інформаційну атаку страждають українські громадяни, яких отруює російська інформаційна брехня.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Банк "Финансы и кредит" заблокировал мой депозитный счет открытый в г.Керчь с 17.03.2014г. сроком на год, не переводит в обслуживание в отделения на материковую часть Украины, прекратил начислять и выплачивать %-ты. Т.Е. фактически присвоил мои сбережения (сумма 400 т.грн). По телефону горячей линии банка ссылаются на Закон о временной оккупации Крыма, на то что крымчане являются гражданами РФ. При этом я продолжаю выплачивать кредиты (по графику договора) в банки ВТБ и Креди-агриколь. Вопрос; 1. Какими нормативными актами Украины установлено Банкам запрет обслуживание депозитов гражданам Украины оставшиеся в АР Крым 2. Укажите порядок моих действий для принуждения банка выполнять обязательства по депозитному договору. При этом я неоднократно приезжал в Киев в центральный офис банка ФиК, где мне отвечали о якобы ожидающемся решении Банка по поводу вкладчиков Крыма, Но я не собирался и не собираюсь забирать свой вклад, хочу только чтобы банк продолжил выполнять депозитный договор.
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
На превеликий жаль, не є спеціалістом у цій сфері. Але радив би Вам звернутися до керівництва Національного банку України, який мав би роз"яснити Вам план Ваших дій.
вопрос:
root

root

Как вы считаете, Совбез ООН должен что-то изменить в своем формате, применительно к ситуации, когда страной -агрессором является страна, имеющая право вето в Совбез-е ООН?
ответ:
Владимир Огрызко
Владимир Огрызко
На превеликий жаль, ООН сьогодні не здатна приймати будь-яких практичних рішень, які могли б впливати на агресора. У цьому велечезна слабкість цієї організації. На превеликий жаль, вона практично не може виконувати тих функцій у сфері безпеки, які на неї покладені. Чому так відбувається? Тому що в Раді безпеки ООН представлено, власне, дві системи цінностей: західна, тобто цивілізована, і російська. Вони несумісні, тому очікувати від Ради безпеки практичних рішень не доводиться. Агресія проти України і розгляд цих питань в ООН це ще раз засвідчили. Реформувати ж Раду безпеки ООН не вдається саме з цієї причини. Тому, на жаль, розраховувати на ООН чи ОБСЄ (де рішення приймаються консенсусом, а Росія завжди проти) не доводиться.

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Мы используем cookies
Принять