Активный чат
Андрей Дещица
49
9 сентября 2014, 11:00

Андрей Дещица

Дипломат, Чрезвычайный и Полномочный посол Украины, бывший и.о. министра иностранных дел Украины
вопрос:
root

root

До Tiritaka : Андрій Богданович залишить державну службу як людина, яка розуміє, що пожертвувала, у якісь мірі, свої статусом дипломата заради уникнення набагато гірших наслідків для України від провокації. І це розуміють всі.
вопрос:
root

root

Луценко не розумів особливостей ситуації согоднішної ситуації в Україні і тому зробив заяву про 5 країн, які начебто згодні нам продати озброєння! Він є радником президента і цього не розуміє, а прості люди чомусь розуміють. Стає страшно від того, хто нами керує. Адже від Луценко ми чуємо не першу таку заяву. Він як і Немцов - начебто проти путіна, проти агресії росії, але насправді це виглядає як під'юджування.
вопрос:
root

root

пане Андрію, як ви оцінюєте перші сто днів президентства Петра Порошенка?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Позитивно.
вопрос:
root

root

Пане Андрію, як ви оцінюєте перші сто днів президентства Петра Порошенка?
вопрос:
root

root

пане Андрію, як ви оцінюєте перші сто днів президентства Петра Порошенка?
вопрос:
root

root

каковы конечные цели россии, зачем это все ей (если уже почти весь мир против нее, и она несет огромные потери)? ведь путин при всем прочем далеко не глупый человек, зачем он так упрямо продолжает подпитывать сепаратистов наемниками, оружием? или вы согласны с теми, кто считает, что происходящее - это результат болезненных амбиций только одного человека?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Думаю, що остаточною метою Росії є повернення контролю над Україною. Чи шляхом анексії частини території та встановлення контролю над певними регіонами, чи шляхом військової агресієї. Але ціль одна – не дозволити Україні бути повністю самостійною. Про відродження Радянського Союзу чи створення Євразійського союзу Путін говорив неодноразово, і це його особисте бачення майбутнього цього регіону. Однак Україна повинна сам визначати своє майбутнє, і рано чи пізно з цим доведеться погодитися Росії. 
вопрос:
root

root

Які на сьогодні перспективи членства в НАТО для України? Чи схвалюєте ви пропозицію Кабміну відмовитися від позаблокового статусу?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Рішення щодо членства України в НАТО залежить від кількох чинників: закондавчої бази, підтримки ідеї членства в НАТО в українському суспільстві та згода самого НАТО прийняти Україну в коло своїх членів. На даний момент поки що питання про членство не стоїть на порядку денному, однак цей процес розвивається, триває, і така можливість участі України в одній із організацій колективної безпеки, якою є НАТО, є вірогідною. Крім того, дуже багато буде залежати від того, якою буде позиція Росії щодо України. Якщо вона і далі буде агресивною, то Україна буде змушена шукати інститутів безпеки, одним із яких є Північноатлантичний альянс.
вопрос:
root

root

Як гадає, яка доля чекає на добровольчі батальйони після завершення війни на сході України? Адже така купа ідейних, рішучих людей, які вміють користуватися зброєю, явно буде невигідна владі та становитиме небезпеку для неї.
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Думаю, що потрібно використати цей досвід і людей з таким досвідом для формування української армії в майбутньому. Залучення цих людей до процесів прийняття рішень і стратегічного планування тільки принесе користь і державі, і Збройним Силам.
вопрос:
root

root

Андрію Богдановичу, рано чи пізно бої на Донбасі скінчаться, а що тоді? Що робити країні з такою купою озброєних людей? Як працювати з населенням Донбасу, частина якого все одно вважатиме українську армію не визволителями, а "карателями", тими, хто розбомбив їхні домівки та забрав життя їхніх рідних і друзів - як зробити їх "проукраїнськими"? Ви бачите, як можна вибудовувати роботу в цих напрямках?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Потрібно працювати з населенням Донбасу в першу чергу шляхом надання йому об’єктивної інформації про ситуацію в Україні в цілому, надання можливості для розвитку Донбасу, а реальними справами потрібно цих людей налаштувати на конструктивний підхід до української держави і уряду. Вони мають всі можливості, щоб свої інтереси представити на рівні центральних і регіональних органів влади.
вопрос:
root

root

Наивно полагать, что все сепаратисты будут "зачищены" или сбегут в Россию, или просто смирятся и забудут то, за что боролись. То есть, получается, можно ожидать своего рода партизанской борьбы? Велик ли риск, что они рассредоточатся по другим регионам страны и будут пытаться раскачивать их?
вопрос:
root

root

Как вы считаете, каковы перспективы нынешнего "перемирия"?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Нам потрібно дати шанс реалізуватися мирному плану Президента Порошенка і Мінському протоколу. Україна підтвердила свою готовність до мирного врегулювання конфлікту на сході, дотримується перемир’я і неодноразово це довела протягом останніх днів. Тепер питання до готовності російської сторони та так званих ДНР і ЛНР – чи будуть вони дотримуватися домовленостей.
вопрос:
root

root

Какими вы видите возможные сценарии дальнейших событий на востоке Украины?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
В перспективі ми би хотіли бачити мир, стабільність, безпеку, розвиток Донбасу. При цьому дуже важливо, щоб ми мали хороші відносини з нашими сусідами на сході.
вопрос:
root

root

Андрію Богдановичу, Ви показали своїм прикладом Росії, та й всьому світу, що наш народ не прогнеться під будь-якого ворога. Хоч це й супречило міжнародним нормам, але це було значно краще ніж традиційна "стурбованість". Хто б там що не казав ,але факти є факти - Ви стали народним кумиром. Впевнена, що на цій хвилі Ваша кар"єра стрімко піде в гору. Чи задумуєтесь Ви балотуватися в майбутньому на президентських виборах? ;-)
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Перш за все, хотів би подякувати за оцінку моєї роботи і роботи моїх колег з МЗС. Я поки що залишаюся працювати на дипломатичній службі і сподіваюся, що зможу принести користь Україні на цій ниві.
Президентські вибори ще далеко попереду, і про них ще зарано думати.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Какова, по Вашему мнению, будет длительность рассмотрения исков по Крыму и будущего по Донбассу и каков их наиболее возможный результат?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Думаю, що слід очікувати довготривалих судових процесів, зокрема, по Криму. Можливо, вони триватимуть кілька років, а, може, навіть і десятки років. Як показує приклад Кіпру. Я впевнений, що результат буде позитивним для України, оскільки є всі підстави вважати, що Росія порушила міжнародне право.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Россия нарушила многочисленные договоры с Украиной. А какая-то реальная ответственность за это предполагается или это по сути просто бумажки?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Думаю, що потрібно все ж таки продовжити процес подання судових позовів проти Росії відносно порушення міжнародних та двосторонніх договорів. Звичайно, за це буде відповідальність. Але на данному етапі не менш важливо, що Росія несе і політико-моральні втрати за свої дії, залишаючись ізольованою на міжнародній арені.
вопрос:
root

root

Андрей Богданович! В свое время Вы покинете государственную службу. Как Вы расцениваете в качестве главного итога своей деятельности полученную Вами славу человека, первым в дипломатии 21 века не нашедшим слов для выражения собственной мысли и использующим матерщину?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Думаю, що мою роботу буде оцінено не тільки на основі випадку біля Посольства РФ, але також за результатами роботи як міністра закордонних справ упродовж чотирьох місяців, думаю, одних із найважчих в історії України. Сподіваюся, що ще в майбутньому зможу принести користь на дипломатичній службі.
вопрос:
root

root

Пане Андрію, чи вже відправляти сім"ю з Дніпропетровська? 2.За яких обставин НАТО може втрутитися? 3.Які заперечення можуть бути з боку РФ проти введення на Донбас блакитних шоломів ООН?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Передусім нам потрібно зберігати спокій. Ситуація в Дніпропетровську, наскільки мені відомо, повністю під контролем. Впевнений, що заяви Президента про те, що ми не віддамо своєї території, мають реальне підґрунтя під собою.
Насправді не хотілося б, щоб НАТО втручалося в конфлікт на сході України. Альянс може це зробити, коли конфлікт вийде з-під контролю й стане повномасштабним. А цього ми не хочемо.
Не бачу причин, чому Росія була б не зацікавлена у міжнародній миротворчій місії ООН, якщо вона була б необхідною.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Андрей Богданович скажите сколько должно людей погибнуть что-бы Украина согласилась на мирные переговоры не на ультиматум а переговоры. 10.000-100.000-1000.000 человек.
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Власне, саме Україна ініціювала мирні переговори. Робив це Президент Порошенко, який запропонував свій мирний план. Тепер ми чекаємо, коли цей план буде підтриманий іншими сторонами.
вопрос:
root

root

Порошенко натякнув, що є країни, які можуть надати нам високоточну зброю. Але не сказав, які саме країни, наскільки можна зрозуміти, з політичних мотивів. А Луценко вже і назвав їх. При цьому Норвегія вже навіть спростувала цю інформацію. Навіщо Луценко так робить? Чи може, вираховує таким чином ті країни, які справді згодні надати нам зброю?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Це дуже чутливе питання. Україна веде перговори з багатьма країнами щодо військово-технічної співпраці та допомоги. Думаю, до завершення цих переговорів не варто виносити їх зміст на публічне обговорення.
вопрос:
root

root

На вашу думку, що означають пункти 3 (... принятие закона "О временном порядке местного самоуправления ...") та 9 протоколу Мінського протоколу? Особливо щодо тимчасовості?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Кожен із пунктів Мінського протоколу буде ще додатково опрацьований і деталізований. Тому зараз говорити про сутність цих пунктів поки ще зарано. Давайте почекаємо до завершення роботи контактної групи.
вопрос:
root

root

Чи є загроза перетворення України на полігон з'ясування відносин між Росією і НАТО?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Думаю, що такої загрози не існує, оскільки, по-перше, НАТО не має наміру надсилати свої війська в Україну, а, по-друге, Україна в стані сама протистояти Росії (і вона це робить вже зараз). Хоча для успішної боротьби нам, звичайно, буде потрібна допомога західних партнерів.
вопрос:
root

root

Доброго дня,Андрій Богданович. Як ви вважаєте,чому багатомільйонна українська діаспора майже безпорадна у питаннях ефективної допомоги своїй історичній батьківщині під час важких випробувань?Адже знаємо,що серед діаспоритів є високопосадовці,є й мільйонери. Я маю на увазі насамперед українську діаспору Західної Європи і Північної Америки.
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Все ж таки діаспора допомагає Україні зараз, під час конфлікту з Росією, і допомогала під час Революції Гідності. Представники діаспори воюють на сході. Громадські організації діаспори організовують акції підтримки України по всьому світу і здійснюють тиск на свої уряди. Можливо, ця допомога не є такою, якої б ми хотіли. Але це залежить від позиції кожної окремої людини і організації.
вопрос:
root

root

На посаду голови Європейської ради обрано Дональда Туска, який начебто не є проросійськи налаштованим політиком. На посаду керівника європейської дипломатії обрано Федеріку Могеріні, що начебто є більш проросійськи налаштованим політиком. Чого чекати Україні від таких призначень?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Перш за все, думаю, слід чекати, що ці політики будуть проєвропейськими і висловлюватимуть позицію всього Європейського союзу, яка є достатньо сприятливою для України. Водночас, переконаний, керівництво ЄС, зокрема, голова Європейської ради Дональд Туск, буде значно краще розбиратися в українській проблематиці, що в свою чергу означатиме, що рішення ЄС будуть більш підготовленими та професійними в тих питаннях, що стосуються України.
Федеріка Могеріні у своїх перших інтерв’ю вказала, що вона не зовсім відповідає образу проросійськи налаштованого політика, а відображає загальну позицію Євросоюзу.
вопрос:
root

root

російська дума занепокоєна повідомленнями про можливий продаж Україні високоточної зброї. Яке, взагалі, вона має право вимагати від НАТО пояснень щодо цього?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Російські політики можуть обговорювати все, що вони забажають. Однак це справа України та НАТО – як вибудовувати свої відносини та рівнь співпраці. І взагалі, зараз питання про надання високоточної зброї з боку НАТО Україні не обговорюється. Думаю, російські політики передчасно хвилюються.
вопрос:
root

root

1. На Вашу думку, чи доцільно було б саме зараз активізувати міжнародний судовий процес щодо порушення міжнародних угод росією через анексію Криму? 2. Свого часу (у квітні) комітет з міграції росії опублікував оціфійний звіт на сайті щодо вивчення ситуації у Криму (проведення референдуму, правовий коллапс і т.д.). Чому цей матеріал практично не використовується нашими політиками, інформаційними агенствами, засобами масової інформації?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Україна продовжує роботу по поданню позовів против Росії у міжнародні суди. Цей процесс, безперечно, слід і далі розвивати Але для того, щоб перемогти в судах, нам потрібна солідна доказова база, чим ми зараз і займаємося.
А що стосується звіту, який був опублікований комітетом Росії, то в квітні він активно використовувався під час консультацій із нашими західними партнерами.
вопрос:
root

root

Андрей Богданович, как Вы считаете, насколько реальны перспективы членства Украины в НАТО в ближайшем будущем в контексте сложившейся ситуации? Является ли НАТО панацеей для Украины от агрессии со стороны восточного соседа или этот шаг лишь усугубит и без того сложную ситуацию и напряженные отношения по линии НАТО-Украина-Россия?
вопрос:
root

root

Если Путин действительно серьёзно болен, то кто его может лечить, если его все в России боятся как диктатора Сталина в своё время?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Думаю, що йому може допомогти віра в Бога.
вопрос:
root

root

Лично к Путину могут быть применены санкции?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Думаю, що так. По відношенню до Путіна, як і будь-якого іншого політика, можуть бути застосовані санкції.
вопрос:
root

root

Как сегодня выглядит Россия в цивилизованном мире? Кто сегодня Путин с точки зрения международного права?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
На сьогодні Росія виглядає достатньо ізольованою на міжнародній арені. Путіна також не дуже привітно зустрічають, але все ж таки вважають його главою держави.
вопрос:
root

root

В какие международные суды обратиласть Украина с иском к России из-за аннексии Крыма? Когда примерно будут приняты решения?
вопрос:
root

root

В ХХ! веке не может одна страна безнаказанно отобрать часть территории у другой страны, то есть совершить аннексию. Какая международно-правовая оценка действиям России на сегодня дана мировым сообществом и что из этого следует? Все ли меры приняты Украиной по линии ООН?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Генеральна асамблея ООН прийняла відповідну резолюцію щодо підтримки суверенітету та територіальної цілісності України. Думаю, що можна використати ще потенціал ООН, і Україна цим займатиметься найближчим часом, зокрема, в ході чергової сесії Генасамблеї ООН, яка відкриється цього місяця.
вопрос:
root

root

Чи можете ви прокоментувати повідомлення у Der Spiegel, що Меркель начебто захищала і захищає путіна (росію) від більш жорстких санкцій, що вона, фактично, блокувала рішення НАТО щодо росії і була її адвокатом?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Мій особистий досвід контактів із німецькою стороною навесні цього року, а також події останніх кількох місяців вказують на те, що позиція Меркель постійно змінюється і стає більш реальною та об’єктивною. Канцлер Ангела Меркель є прихильником мирного політико-дипломатичного розв’язання конфлікту, і вона докладає максимум зусиль, щоб цей механізм був повноцінно використаний.
вопрос:
root

root

Чи можливо те, що мусульманський світ розпочне війну проти Росії на Кавказі?
вопрос:
root

root

Нас підтримують практично всі держави світу?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Вважаю, що так. Доказом цього є голосування за резолюцію по Україні на Генасамблеї ООН, яку підтримали сто держав.
вопрос:
root

root

Реально через міжнародні суди повернути Крим?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Думаю, що реально прийняти рішення про повернення Криму Україні, але його виконання є проблематичним. Принаймні доти, доки не відбудуться зміни в Росії.
вопрос:
root

root

Ви не жалкуєте за пісню про Путіна? Вас підтримують всі українці!
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Все, що не робиться – на краще. А за підтримку щиро дякую!
вопрос:
root

root

Від сьогодня з'явилися повідомлення про телефонну розмову путіна з Порошенко про перемирья на постійній основі. Загалом, не зрозумілий такий стан - на постійній основі, бо таким чином ми начебто відмовляємося від відновлення конституційного устрою (як це робила росія у Чечні) на окупованій території на Сході. Чи це так? А також є дуже дивна вимога путіна відійти нашим військовим на відстань, недосяжну для обстрілу. Це недосяжну для автомату? Чи Граду (16км)? Чи Урагану (25 км)? Чи Смерча (80-120км)? А може для балістичної ракети? І що заважає терористам зайняти цю територію, якщо раптом це станеться і знову вимагати відійти? Сподіваюся, що вислів Бісмарка "Договір, підписаний з росією, не вартий того паперу, на якому він написаний" Петру Олексійовичу відомий. І чому, як контрпропозицію, не вимагати згоду від росії на введення в зону АТО військ ООН?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Зараз проходить переговорний процес, і потрібно використати всі можливі канали для мирного врегулювання ситуації на сході. Тут важливо зайняти чітку і тверду позицію як Україні, так і нашим західним партнерам. Тоді вести переговори з Росією буде простіше.
вопрос:
root

root

Як ви вважаєте,чи не буде повнішим портрет путіна, коли доповнити його порівняння з Гітлером від Кемерона (так би мовити, в анфас), з Лаврентіем Берією (у профіль)?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Думаю, що оцінку Путіну дасть історія.
вопрос:
root

root

Большое Вам человеческое спасибо, за героическое "дипломатическое" сопротивление на уровне МИД. Вы вошли в историю!!! Коль Вы стали "народным министром", расскажите плз. какие мнения об Украине, о нашем Руководстве, о нардепах звучат за иностранными дипломатическими кулуарами? Как Украину видят с той стороны, что советуют... (Не могу удержатся- ла ла ла ла ла)
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Перш за все, хотів би подякувати своїм колегам з МЗС і дипломатичних установ України за кордоном за підтримку та злагоджену роботу. Моя оцінка є і оцінкою їхньої роботи. Україну почали поважати, з Україною почали рахуватися, на Україну покладають великі надії. Образ України у світі зараз дуже позитивний. Іноземці захоплюються нашим патріотизмом, європейськими прагненнями, згуртованістю, цілеспрямованістю. Українське "Слава Україні!" стало відоме у всьому світі. Нам є чим пишатися. Важливо, щоб цей потенціал був ефективно використаний.
вопрос:
root

root

Як ви думаєте, угоду з ЄС буде ратифіковано Радою у вересні?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Відповім коротко – так. Іншого шляху у нас немає.
вопрос:
root

root

Багато та давно кажуть про можливість надання статуса позаблокового союзника Америки для України. На вашу думку, коли реально це може статися?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Це залежатиме від перебігу переговорів між Україною та США, а також рівня співпраці між нашими країнами.
вопрос:
root

root

Свого часу міністр оборони Гелетей, на засідання Верховної Ради, у своїй промові сказав, що наступний парад 9 травня ми будемо проводити у Севастополі. Ці слова дуже активно використовувались для нагнітання істерії у соцмережах. Ви, як дипломат, вважаєте що Гелетей правильно вчинив, обдумано?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Всі хотіли б, щоб відбувся військовий парад у Севастополі. Коли це станеться? Це – питання часу. Але це обов’язково станеться.
вопрос:
root

root

Чи насправді можна змінити статут ООН? Чи можна внести зміни, які б стосувалися неможливості накладання вето країною, що є агресором?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Теоретично можливість внесення змін передбачена. Але практично зробити це зараз неможливо.
вопрос:
root

root

Що насправді стоїть за словами Меркель, що Німеччина не буде продавати Україні зброю? І чому Німеччина відмовляється продати Україні зброю?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Це означає, що на даному етапі Німеччина не готова продавати Україні зброю.
вопрос:
root

root

НАТО бачить російські війська на сході України, а інспектори від ОБСЄ - ні. Як можна змусити інспекторів "прозріти"? БПЛА вони бояться використовувати - коштують вони багато, а бойовики пообіцяли їх збивати. Але невже у ОБСЄ немає доступу до оперативної супутникової інформації? Чи вони не хочуть нею скористатися? І чого можна чекати Україні, якщо раптом вони прозріють?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Моніторингова місія ОБСЄ, яка працює в Україні, пердбачає спостереження на місці за розвитком ситуації, а не використання оперативної супутникової інформації. Є, звичайно, багато запитань до ОБСЄ, яка мала б не тільки займатися моніторингом чи розв’язанням конфліктів, але й запобігати їм. Приклад України наштовхує на думку про вдосконалення системи колективної безпеки в Європі.
вопрос:
root

root

На вашу думку, яка ймовірність мирного вирішення питання на Сході нашої країни? Чи вплинуть на на ці події дострокові вибори до Верховної Ради? Чи вплинуть дострокові вибори до Верховної ради на підтримку росією бойовиків?
вопрос:
root

root

На вашу думку, чи можливе зараз укладання військового союзу між Україною та, наприклад, Польщею?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Я вважаю, що створення союзу між Україною та Польщею, або будь-якою іншою сусідньою країною, на даному етапі не є реальним. Однак розвиток інтенсивної двосторонньої співпраці у всіх сферах є бажаним та необхідним.
вопрос:
root

root

Меморандум від 1994 року. На вашу думку, Кравчук розумів, як дипломат у минулому, різницю між запевненнями в безпеці (security assurances), що було прописано в меморандумі, та безпекові гарантії (security guarantees), які надавали б Україні дійсні гарантії безпеки, коли відмовлявся від ядерної зброї?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Перш за все, думаю, що підписання Будапештського меморандуму було результатом оцінки безпекової та геополітичної ситуації на той час. Залишати Україні ядерний статус було безперспективно. Підписання цього документу чи інших міжнародних договорів, чи двосторонніх договорів із Росією від самого початку означало очікування, що вони будуть виконуватися всіма сторонами. В цей час був достатньо високий рівень довіри один до одного. Зараз ситуація інша. Потрібно відновлювати довіру до своїх зобов’язань по міжнародних договорах, в першу чергу це стосується Росії.
вопрос:
root

root

Как Вы лично оцениваете перспективность идеи Балто-Черноморского межгосударственного союза ?
ответ:
Андрей Дещица
Андрей Дещица
Думаю, створення такого союзу малоймовірне. Однак розвиток співпраці країн цього регіону сприяв би зміцненню безпеки у Балтійсько-Чорноморському регіоні.

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Мы используем cookies
Принять