Активный чат
Ирина Бекешкина
43
27 октября 2014, 11:00

Ирина Бекешкина

Социолог, директор Фонда "Демократические инициативы"
вопрос:
root

root

Дякую за відповіді! Як обираються ті, яких опитують на виході із дільниці? Мене щось жодного разу ніхто не питав як я голосував.
вопрос:
root

root

Очевидно, что Порошенко сознательно сохранил мажоритарку, несмотря на клятвы на Майдане. Его цель - 300 голосов, неважно каких, и изменение Конституции. Но в каком направлении? Неужели тихой сапой он идет на Янукович-лайт? Почему он избегает введения ВП на Донбассе и создания ставки ВГК? Ради выборов во время фактической войны, они ведь ущербны по своей сути? И согласится ли сегодня вооруженный народ на сохранение системы преференций, создающей олигархию?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Если бы не была сохранена мажоритарка, то ВР не допустила бы проведения досрочных выборов. Сейчас очевидно, что Порошенко не сможет единолично принимать решения, в том числе касающиеся его непосредственной компетенции. Ядро будущей коалиции – очевидно: БПП и НФ. Но будет ли их сотрудничество конструктивно – зависит от того, насколько их лидеры смогут усмирить свои политические амбиции и работать на результат.
Что касается "вооруженного народа", то это очень незначительная часть народа, а правом решения в демократическом обществе обладают все граждане страны, которые реализовывают это право это на выборах. А вот если избранные народом политики не будут руководствоваться в своих действиях интересами народа, тогда, возможно, решающей силой выступит этот самый вооруженный народ. Но лучше этого не допускать.
вопрос:
root

root

http://kontrakty.ua/article/82148 вкратце, идея автора: для кандидатов в депутаты следует проводить тесты на здоровье, психику, IQ, как по-вашему это возможно?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Вы представляете, сколько будут платить за такие тесты?
вопрос:
root

root

Будет ли референдум по НАТО? Никто, кроме Юли, не ставит этот этот вопрос в качестве главного в своей программе, но это основной вопрос будущего Украины. Не считаете ли Вы, что есть негласна договоренность Порошенко и Путина сохранить внеблоковый статус в обмен на приостановку прямой агрессии российской армии? Я не политаналитик, но имхо даже первый шаг, в виде референдума, добавит аргументов украинской стороне. Каковы шансы на победу в референдуме у Юли сегодня и что нужно сделать,чтобы сдвинуть этот воз_
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Последние социсследования показівают, что рефрендум по НАТО біл бі віигран (по нашему опросу со счетом 44/36, остальніе - трудно сказать). Более того, можно предположить, что противники НАТО на выборы не пойдут, и результат референдума будет однозначно положительным. Вместе с тем, вопрос о членстве в НАТО делит страну: членство поддерживается абсолютным большинством в западном регионе, значительным большинством в центре, и не поддерживается на востоке и юге, не говоря уже о Донбассе. Поэтому стоит ли сейчас, когдла стоит задача объединять страну, разъединять ее таким референдумом? Тем более, чсто в НАТО нас пока никто не зовет. Вместо референдума надо активно сотрудничать с НАТО и разъяснять людям, прежде всего, на востоке и юге, безальтернативнсоть для Украины вступления в НАТО. И когда хотя бы относительное большинство населения востока и юга будет положительно воспринимать НАТО, можно проводить рефрендум.
вопрос:
root

root

чи змінився по-вашому виборець за останній рік? чим ви можете пояснити те, що безумовну перемогу в округах донецької області здобуває опозиційний блок??
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Виборець істотно змінився – фактично він відмовив у підтримці частині політиків, яких він підтримував ще два роки тому. Виборець дуже хоче бачити нових політиків і нову політику. Яскраве свідчення того – результат "Самопомочі", яка фактично повністю складається з громадських активістів. У Донецькій області протягом багатьох років монополію тримала Партія регіонів, дещо "розбавлена" комуністами. І коли ця партія просто рухнула, виборець довго не бачив заміни. На жаль, наші демократичні партії не вміють працювати з російськомовним і російськоорієнтованим населенням. Їх "підібрав" Опозиційний блок. Але все ж значна частина цього населення на вибори просто не пішла.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Чи не думаєте ви, що саме соціологічні прогнози низького рейтину Народного фронту зіграли на руку цій силі, і виборці проголосували за неї тому, що побоялися монополізації влади БПП?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Я все ж думаю, що більше на користь цієї політичної сили зіграло те, що люди хотіли бачити Яценюка прем’єром. А високий соціологічний рейтинг БПП справді зіграв свою роль, оскільки люди вирішили, що у БПП і так результат високий, значить, можна проголосувати і за «Народний фронт».
вопрос:
root

root

что вы думаете о результатах выборов и людях, прошедших по мажоритарке в раду? видим много "папередников" - почему люди за них проголосовали, или тут не обошлось без фальсификаций?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Поки що ми не знаємо результатів виборів по мажоритарці, але можна передбачити, що "папередников" буде багато. Річ у тім, що більшість виборців по-різному розглядає депутатів у партійних списках і по мажоритарному округу. Більше 50% вважають, що депутат в окрузі повинен в першу чергу вирішувати проблеми свого округу. Власне, така певна "обслуга". І якщо "папередник" справді працював на окрузі або довів, що у нього є фінансові можливості вирішувати ці фінансові проблеми, то за нього проголосують, незважаючи на всю попередню історію.
вопрос:
root

root

Явка на этих выборах составила 52,42% - почему, на ваш взгляд, явка такая низкая, почему украинцы не воспользовались своим конституционным правом более активно?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Якщо порівнювати з явкою на президентских виборах (яка теж не була надто високою), то це, звичайно, розчарування у політиках і політиці. Значна частина населення не побачила тих політичних сил, для яких варто у свій вихідний піти на виборчу дільницю.
вопрос:
root

root

Що з Ляшком? Вплинув так сильно канал 1+1?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Не думаю, що у зниженні рейтингу Ляшка вирішальним чинником був канал "1+1". Суспільство вже у нас звикло до обливання брудом на виборах і майже на це не реагує. Просто люди стали думати, аналізувати – побачили (під впливом постійної критики), що Ляшко не пропонує реальних шляхів вирішення соціальних проблем, а фактично розмовляє гаслами і закликами. Для певної частини виборців і цього досить, але, як виявляється, ця частина виборців не така вже й велика.
вопрос:
root

root

Соціологи передбачували такий успіх "Самопочі"?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Після останнього опитування, яке показало, що «Самопоміч» є прохідною, соціологи вже передбачували значне зростання результату «Самопомочі», оскільки значна частина їхніх прихильників не була готова проголосувати за них, поки вони в опитуваннях не набирали 5%. А коли вони побачили, що ця партія прохідна, вони змінили свою думку, і таких прихильників виявилося багато.
вопрос:
root

root

Добре це чи погано, якщо основний відсоток голосів на виборах здобуде не БПП, президентська політична сила, а "Народний фронт"?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Всупереч прогнозам Народний фронт справді здобув значно більший результат - майже такий, як БПП. З одного боку, це добре, що у майбутній ВР не буде домінуючої політичної сили. З іншого боку, є велика небезпека, що ці дві політичі сили почнуть з'ясовувати, хто з них "головний". Принаймні вже зараз і Порошенко, і Турчинов заявили, що майбутня більшість формуватиметься навколо їхньої політичної сили. У цьому, можливо, найбільша небезпека майбутнього парламенту.
вопрос:
root

root

У вас є відчуття, що війну на Донбасі можна припинити виключно мирним шляхом та переговорами, дипломатією, чи вже пройдена точка неповернення, коли все вирішитися може тільки силою?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Силою не вирішииться точно – здається, це всі вже зрозуміли. На жаль, виключно мирним шляхом теж не вийде. Очевидно, потрібні переговори, але переговори з позиції сили, тиску і погроз.
вопрос:
root

root

Що вас здивувало в попередніх результатах виборів? Які висновки ви б зробили?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Найбільше здивував результат «Народного фронту». Будемо чесними, такий результат не прогнозував ніхто.
Основний висновок – на демократичних виборах, зрештою, можливі будь-які несподіванки.
вопрос:
root

root

Чим, на вашу думку, принципово відрізнятиметься нова Рада від попередньої?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Нова Рада відрізнятиметься принципово: там уже не буде приблизно рівного поділу на поілітиків проєвропейської та проросійської орієнтації, проросійський вектор буде представлений слабо. По-друге, буде багато нових облич – людей, які ніколи раніше взагалі не займалися політикою. Крім того, в цій ВР, в принципі, можлива не просто більшість, а конституційна більшість. Ну, і, нарешті, вперше за всю історію парламентів незалежної України в цій Раді не буде комуністів.
вопрос:
root

root

Чим ви пояснюєте таку велику підтримку Ляшка серед населення? Чому наші люди настільки охоче ведуться на "ляшків"?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Велика підтримка Ляшка серед населення ппояснюється тим, що він великий популіст і дає відповіді, які хоче чути населення, принаймні не дуже освічене. Але, як показало життя, люди все ж починають думати, якщо зважати на те, що ще у липні рейтинг Ляшка був 17%, а зараз він різко впав.
вопрос:
root

root

За Януковича у парламенті звичним явищем були бійки, "яєчно-димові шоу" - як гадаєте, чи збережеться це все у новому скликанні?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Думаю, у новому скликанні є принамйні одна політична сила, яка буде влаштовувати різноманітні шоу, хоча б для того, щоб про неї не забували.
вопрос:
root

root

після майдану багато говорили, що ми тепер живемо в іншій країні, де все інакше, де змінилися на краще люди й політики... спостерігаючи за перебігом виборчої кампанії, за тим, якими правдами і неправдами борються за голосі виборців наші кандидати, ви можете сказати, що ситуація принципово змінилася, кандидати стали більш порядними та почали усвідомлювати відповідальність, наприклад, у порівнянні з попередніми парламентськими виборами?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Не може стати все інакше за один день, щоб одразу змінилися на краще і люди, і політики. Якщо за голоси виборців кандидати борються неправдами, то, очевидно, люди за них не повинні голосувати. І, справді, ми бачимо, що "пролітає" чимало таких кандидатів. Але, з іншого боку, і проходять теж. І порядність чи непорядність наших політиків залежить від того добору, який робить суспільство.
вопрос:
root

root

Як можна боротися з міфами російської пропаганди щодо сьогоднішніх події, які, так чи інакше, залишають свій слід у свідомості певної частини української населення - саме й тому вони вірять у "бандерівців", чекають і бояться "карателів" тощо? І друге. Як вам здається, чи не створює, з іншого боку, свої міфи українська сторона і ЗМІ, наскільки правдиву і невикривлену картинку ми бачимо про події на сході?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
З міфами російської пропаганди треба боротися правдою, не створюючи власні міфи, тому що коли людина переконується, що їй збрехали, вона перестає вірити взагалі. Що з міфами російської пропаганди можна боротися, доводить, зокрема, те, що громадська думка на територіях, звільнених від терористів, істотно відрізняється від громадської думки населення, яке перебуває на територіях так званих ДНР та ЛНР.
вопрос:
root

root

Как вы считаете, если бы сейчас по каким-то причинам россиянам нужно было бы переизбрать президента, но Путин по каким-то причинам не мог бы баллотироваться и вообще влиять на процессы в стране, то каким бы был новый российский лидер, учитывая имперские настроения в обществе? Где гарантия, что нашими соседями не стал бы руководить еще более амбициозный человек, преследующий цель восстановления то ли империи, то ли СССР?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Вы правы, проблема не в Путине – проблема в российском обществе, а Путин лишь воплощает желания, стремления большинства российского общества. Но, с другой стороны, эти ценности, цели и стремления целенаправленно формируются всеми СМИ в России. Достаточно сказать, что они сильно изменились, начиная со времени президентства Путина. Поэтому сейчас надеяться, что на смену Путину придет принципиально отличный от него президент, не стоит.
вопрос:
root

root

Ірино Ериківно, що Ви думаєте про те, що нашим військовим, що перебувають у зоні АТО, не дали змоги голосувати? Хіба це справедливо по відношенню до тих, хто, виборюючи незалежність та цілісність України, ризикуючи щоденно своїм життям та здоров'ям, позбавлений можливості висловити свій вибір? Дякую.
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Я думаю, що причини були все ж у формальних підставах, а не в якихось розрахунках. Окрім того, 25 тисяч учасників АТО таки змогли проголосувати, а 15 тисяч (не ручаюся за точність цифри) – ні. З одного боку, це справді несправделиво, а з іншого – погодьтеся, не можуть проголосувати в день виборів ті, хто перебуває, скажімо, на цілодобовому чергуванні чи ще з якихось об’єктивних причин. Наскільки я розумію, не змогли проголосувати ті військові, які не мали змоги прийти на виборчі дільниці. Цілком можливо, що треба було зробити виключення і прийти до них зі скриньками, як це зрештою робиться по відношенню тих, хто фізично не може прийти на виборчі дільниці. Але, очевидно, не стали заморочуватися.
вопрос:
root

root

Як змінять парламентське життя та парламентські баталії комбати, що пройшли до ВР?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Не виключаю, що вони будуть влаштовувати баталії і там.
вопрос:
root

root

Какие последствия для региона и страны будут иметь выборы на Донбассе, запланированные на начало ноября? Не станут ли они фактической легитимацией сепаратистов и террористов в качестве местной власти?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Да, действительно, выборы на Донбассе могут стать фактической легитимацией сепаратистов и террористов в качестве местной власти. Именно поэтому и Украина, и Европа, и цивилизованный мир в целом уже заявили, что не признают этих выборов.
вопрос:
root

root

Разговоры о "третьем Майдане" - это реальная перспектива, чья-то технология, пустые домыслы?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Будет ли третий Майдан? Зависит от того, насколько конструктивно будет работать власть. Если власть будет успешной, то Майдана не будет. Если же власть вместо конструктивной работы займется выяснением отношений между собой (как это было во времена Ющенко и Тимошенко после Оранжевой революции), или же начнет использовать власть для собственного обогащения (как это было во времена Януковича), третий Майдан может стать реальностью.
вопрос:
root

root

Пані Ірино, як ви вважаєте які політичні сили сформують коаліцію в парламенті, які - опозицію?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Цілком природно, що основу майбутньої коаліції створять дві політичні сили, які заявляли, що об’єднаються – БПП і «Народний фронт». Також природно – до них має доєднатися «Самопоміч», оскільки в цій політичнй силі є експерти, які раніше співпрацювали з Кабміном та АП. Вже ці три політичні сили можуть скласти просту більшість. Але дуже хотілося б, щоб майбутня ВР мала конституційну більшість, і туди логічно було б увійти всім політичним силам, які проголошують європейський вектор розвитку. Об’єднавчою ідеєю цієї коаліції мало б стати просування України до вступу до ЄС.
Опозиційний блок природно буде в опозиції. Навряд чи хтось об’єднається з ним, але цілком можливий перехід в опозицію ще якоїсь політичної сили, яка прийшла до ВР.
вопрос:
root

root

росії дісно вдалося буквально миттєво роз'яснити українцям хто їх справжній ворог. Менше ніж за рік відношення до росії докорінно змінилося. Ви вірите, що українці зроблять з цього належні висновки?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Думаю, що українці вже зробили належні висновки. Хоча й не всі.
вопрос:
root

root

На скільки соціологічних "профілів" можна було розподілити Україну раніше та зараз?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Раніше країна досить чітко ділилася на прихильників проєвропейської і проросійської орієнтації. Зараз кількість прихильників союзу з Росією різко поменшала, але вони не зникли зовсім – зараз їх приблизно 20%. Другий профіль поділу більш складний, умовно можна поділити на тих, хто дивиться в минуле (прихильники комуністів, їх стає все менше), тих, хто очікує, що хтось забезпечить їм добре життя (це прихильники патерналізму, на жаль, їх більшість), і та частина суспільства, яка вважає, що саме вона своєю активністю може змінити і своє життя, і майбутнє країни (це активна меншість, але все-таки, на мою думку, їх стає все більше). Наскільки ця група активних набере критичної маси, і залежить майбутнє України.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Как можно объяснить, что при том, что все эксперты говорят о полном крахе экономики , люди голосуют за действующего премьера?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Очевидно, эти люди считают, что именно действующий премьер в состоянии вывести страну из этого краха.
вопрос:
root

root

Як так відбувається, що майже завжди результати екзит-полів співпадають з реальними результатами виборів?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Очевидно, тому що екзит-поли робляться якісно і професійно. До того ж, подивіться, вони співпадають не лише з реальними результатами, але й між собою.
вопрос:
root

root

На Вашу думку, яка в Україні національна ідея? Я думаю, що це має бути - європейська Україна. Ви згодні зі мною?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Так, я згодна.
вопрос:
root

root

Сьогодні в Україні є "замовні" соцопитування? Як ставитися до опитувань по телефону? Адже їх легко сфальсифікувати.
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Перш за все, слід зрозуміти, що всі опитування є замовними, бо хтось їх замовляє, і хтось за це платить. Я так розумію, що насправді Ви питаєте про замовні результаті. Серйозні професійні фірми на це не йдуть, тому й доводиться виставляти з такими результатами невідомо кого від імені начебто відомих соціологічних фірм.
Опитування телефоном дуже переважають у західній соціології. У нас опитування можна робити там, де майже суцільна мережа телефонізації, тобто у великих містах. Але робити це повинні професіонали. У соціологічних фірмах є відповідна апартура, яка добирає телефонні номери випадковим чином, і це дає випадкову вибірку, причому такі опитування повинні робитися насамперед у вихидні дні та увечері.
А що стосується фальсифікацій, то сфальсифікувати можна будь-які опитування, а ще можна їх взагалі не проводити і оголосити результат.
вопрос:
root

root

Вам подобається Ваша робота? Були випадки, коли намагались замовити "потрібні" результати опитування і як Ви реагували, якщо були?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Мені дуже подобається моя робота. Саме тому я нею займаюся. Випадки, коли намагалися замовити потрібні результати опитування, були, але дуже давно. Як я реагувала – цілком зрозумло, оскільки вже давно ніхто нічого подібного не пропонував.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Скажите пожалуйста, будут ли проводиться реформы в силовых ведомствах Украины реально или он ибудуть только анонсированы и будтут проводиться виртуально? Например госпгранслужбу уже давно пытаются реформировать но такую раковую опухолькак Региональные управления - до сих пор не убрали, такого атавизма нет не только в Европе но даже в России. И вот хотябы из-за такой мелочи например каждый пограничник в Украине, а это не только 40 000 человк действующего состава но и бывшие, а также родственники понимают - реально никаких реформ не проводитсся - только яркие лозунги та рокировки генералов котрые напрямую причатсын к сливу границ Украины в той же АРК, Донецке слава Богу часть Госграницы еще осталась в Луганске.
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Я не спеціаліст з прикордонної служби, але можу сказати, що реформування силових відомств – це питання незалежності України. На жаль, це доводиться робити в умовах фактичної війни. Але цілком можливо, саме це й стимулює перетворення наших силових відомств – армії, прикордонної служби – на справді сильні дієздатні структури.
вопрос:
root

root

Наскільки ви зараз довіряєте відомостям РНБО? От зараз пишуть, що 32-й блокпост біля Смілого не деблоковано. А РНБО каже, що все гаразд. Але якщо все гаразд, то РНБО повинен офіційно звернутись до тих ЗМІ, що пишуть про блокаду і вимагати спростовування. Чи не так?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Чесно кажучи, я користуюся тими самим відомостями, що й Ви, тому нічого з цього приводу сказати не можу.
вопрос:
root

root

Весною Турчинов займав, фактично, одночасно дві посади - в.о. президента та спікера Верховної Ради. На вашу думку, він міг би переформатувати наше Міністерство оборони згідно сьогоднішнім викликам, якщо б він був міністром оборони?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Я не думаю, що навіть якби Турчинов був Господом Богом, він би щось міг одразу зробити з нашим Міноборони і армією, оскільки це структури, які деградували протягом багатьох років, і знаскоку навряд чи хтось зміг би щось радикально змінити.
вопрос:
root

root

На вашу думку, що є жиріновський для росії?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Жириновський для Росії надзвичайно корисний для того, щоб показати, що опозиція – це клоуни. Думаю, зайве казати, що Жириновський фактично є призначеною опозицією.
вопрос:
root

root

Госдума приняла закон о запрете ..символики связанной с ОУН-УПА , как калаборционистской , в связи с сотрудничеством с Германией в годы войны. Как вы думаете должна Украина , симетрично принять такой же закон в отношении российских колабарционистских организаций в годы второй мировой войны, которые сотрудничали с Германией .....это РОА........под командованием Власова. И которые призывают убивать укров на Донбассе. Может надо запретить ...символику ....связанную с РОА.?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Думаю, в Украине это совершенно не актуально, поскольку я вообще не видела никакой символики, связанной с РОА. И я не думаю, что Украина должна симметрично отвечать на каждый "чих" российской Госдумы.
вопрос:
root

root

По вашему мнению, украинское общество действительно выросло после Майдана, или достаточно пообещать гречку и большинство опять выберет "Януковича"?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Украинское общество действительно сильно выросло после Майдана, и большинство уже не выберет "Януковича". С "гречкой" тоже уже фактически покончено – избиратель предпочитает брать деньгами. Но надо сказать, что, по нашим данным, значительно уменьшилось количество готовых за деньги продать свой голос (притом и цена возросла, и, главное, значительно возросло общественное осуждение таких действий).
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Одним из факторов успешности государства-уровень образованности правящей элиты.На мои убеждения нами правят профаны.Чтобы управлять обществом мало знать какую то одну из общественных наук.Нужны широкие знания из многих граничных наук.Отсюда вытекает вопрос:надо ли вводить в систему образования подготовку политиков,как специалистов. Механики имеют своё профильное образование,врачи,юристы-своё.Политиками могут быть все?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Відбір політиків роблять громадяни на виборах. І якщо вони декларують в опитуваннях, що хотіли б бачити у ВР юристів і економістів, а реально обирають спортсменів та співаків, то хто ж у цьому винний. А Ви хочете фактично "відбирати" людей в політику без усіляких виборів. То де гарантія, що цих людей, які "навчалися на політиків", оберуть? Очевидно, просто слід виховувати освіченого виборця, щоб він розумів, що політик – це професія.
вопрос:
root

root

Як ви оцінюєте вплив серіалів, реаліті-шоу на моральні якості людини? Окреме питання - чи повинні ми відгороджуватись від російських медіапрограм, фільмів, серіалів і т.д.?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Я б оцінила цей вплив хоч і не вирішальним (вирішальний вплив все ж має сім’я), але як значний. Саме серіали формують уявлення, що таке добре, а що таке погано. Інша річ – хто саме буде вирішувати, які серіали і як впливають на моральні якості людини. Тут може бути багато зловживань, корупції, та, по суті, це поврнення цензури у ЗМІ. Таке ми вже проходили за радянських часів. Треба робити власні серіали, медіа-програми, розраховані на українського глядача.
вопрос:
root

root

Наскільки можна вірити соціологічним опитуванням в Україні? Чим вони відрізняються від опитувань в Західних країнах?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
В Україні існують справді професійні соціологічні фірми, які давно працюють на ринку і до того ж конкурують між собою. Нечесна або непрофесійна робота одразу різко знижує їхні шанси на отримання замовлень. Тому таким соціологічним фірмам варто довіряти. Достатньо подивитися, наскільки схожі результати екзит-полів у ніч виборів. І
нша річ, що завжди є або просто "любителі", або ще гірше - "говорящі голови", які щось кажуть про результати соціологічних досліджень. До речі, поява саме таких "говорящіх голів", які себе називають соціологами, але про яких ніхто нічого не знає, і свідчить про чесність роботи соціологічних фірм, які не погоджуються на фальсифікацію своїх результатів. За методикою роботи українські соціологічні фірми мало відрізняються від опитувань у західних країнах. Оскільки емпірична соціологія не існувала в Радянському Союзі і виникла, використовуючи вже наявні методи світової соціології. Єдина відмінність у методах – на Заході більше використовють телефонні опитування. Але й зараз там із цим проблеми, оскільки у часи мобільних телефонів вже не можна казати про суцільну мережу стаціонарних телефонів.
вопрос:
root

root

Що насправді рухає нашими артистами, коли вони декларують свою аполітичність?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Деякі з цих артистів, до речі, і справді не цікавляться політикою. А деякі у ситуації політичних розколів хотіли б мати добрі відносини з усіма замовниками, споживачами мистецтва, незалежно від їхньої політичної орієнтації.
вопрос:
root

root

Соціальні мережі вже довели свою "боєздатність". Якою ви бачите протидію України такому впливу? Чи маєте поради нашому керівництву, як саме треба "воювати" на цьому фронті?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Соціальні мережі справді довели свою боєздатність. Достатньо нагадати, яку мобілізуючу роль відігравали соціальні мережі під час Майдану. Чому керівництву треба воювати на цьому фронті – мені не зовсім зрозуміло. Мені здається, керівники держави повинні більш активно виходити у соціальні мережі, оскільки це чудова нагода спілкуватися насамперед з більш активною частиною суспільства.
вопрос:
root

root

Пані Ірино, на вашу думку, куди "подівся" електорат партії регіонів?
ответ:
Ирина Бекешкина
Ирина Бекешкина
Електорат ПР в більшості своїй не дістався нікому, оскільки більша частина просто не пішла на вибори (звичайно, йдеться про ті території, які контролює Україна). Ті ж, хто пішов на вибори, забезпечили перемогу Опозиційному блоку, віддавши йому перевагу, а не «Сильній Україні» Тігіпка.

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Мы используем cookies
Принять