Активный чат
Алексей Гарань
23
29 ноября 2013, 10:00

Алексей Гарань

Научный директор Фонда Демократические инициативы, профессор политологии Киево-Могилянская академии
вопрос:
root

root

Доброго дня, пане Олексію. Питання: 1. Чи Можна було підписати Асоціацію без вступу до ЗВТ з ЄС? 2. Чи є аналіз нашого Кабміну по кожній статті ЗВТ? 3. Чи Ви, особисто, читали повний текст Угоди про Асоціацію з додатками? Дякую, за відповіді.
ответ:
Алексей Гарань
Алексей Гарань
Текст Угоди з усіма додатками проаналізований на сайті Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігоря Бураковського. Додатків багато, по секторах, і їх мають аналізувати експерти, що вони і зробили. Я читав політичну і загальну частину, тобто ті речі, де я є експертом. Я вважаю, що кожен має відповідати за ту частину, де він є фахівцем.
Для нашої влади якраз пряником була ЗВТ, вони хотіли саме її, а не політичної частини, яка передбачає імплементацію верховенства права. Але, зрештою, документ є комплексним, і сам ЄС не хотів його розривати, як це було у випадку з іншими країнами, в тому числі з Молдовою і Грузією.
вопрос:
root

root

Олексій Васильович, 1) чи підсиляться тепер протестні настрої українців, варто очікувати більш активного і агресивного майдану? 2) як би ви оцінили те, як європейські політики відреагували на Януковича, його рішення та слова, як прокоментували? як це можна розшифрувати з точки зору дипломатії?
ответ:
Алексей Гарань
Алексей Гарань
Я хотів би, щоб Майдан був більш активний, але не агресивний. Я сподіваюся, що сьогодні вийде ще більше українців, ніж у неділю. Власне від того, скільки вийде людей, залежить подальший розвиток подій. Очевидно, що вплинути на непідписання Угоди ми вже не можемо, тим не менше, євромайдани врятували репутацію України у світі, і саме тому Євросоюз вирішив не закривати двері перед нами. Це правильно. Влада – це одне, а країна, народ – інше. Вихід на Майдан – це свідчення пробудження українського суспільства від апатії, і ми маємо розуміти, що є ситуації в історії і в нашому житті, коли ми маємо висловити свою позицію, незалежно від кінцевого результату. Ми маємо бути чистими перед власним сумлінням. І ще, хоч як парадоксально, Євромайдан – це ще "палочка-виручалочка" Януковичу у його стосунках із Путіним, тому що він дозволяє Януковичу не йти на вимоги Путіна. Тобто наш Президент може казати: "Я б і хотів, так ви ж бачите, що там на вулицях коїться". Так що Майдан вже дав результат.
вопрос:
root

root

на який термін тепер відкладається питання підписання угоди про асоціацію з єс?
ответ:
Алексей Гарань
Алексей Гарань
Оптимістично – до лютого, коли відбудеться черговий саміт Україна-ЄС. Песимістично – до нового президента.
вопрос:
root

root

вже й вільнюс сказав, що асоціацію з нами не підпишуть. що далі? що змушений буде робити майдан, розійтись і змиритися з відсутністю бодай якихось результатів?
ответ:
Алексей Гарань
Алексей Гарань
Все залежить від того, скільки людей вийде сьогодні і в неділю. Якщо мало, тоді треба поступово згортати акцію, перегрупуватися, вчитися на помилках, готуватися до нових. Якщо багато, то тоді ситуація може перейти в нову якість. Тобто, ще раз повторюся – все залежить від кількості людей на Майдані.
вопрос:
root

root

Ваше отношение к возврату в избирательные бюллетени графы "против всех"?
ответ:
Алексей Гарань
Алексей Гарань
Позитивне. Інакше частина "противсіхів" лишається дома, і це дає можливість для фальсифікації їхніх голосів.
вопрос:
root

root

Согласно ст.5 Конституции Украины "Единственным источником власти Украине является народ". Так почему, когда принимается судьбоносное решение по выбору вектора развития Украины, Президент и депутаты узурпировали право выбора вектора и категорически отказываются проводить всеукраинский референдум, чтобы узнать мнение большинства граждан Украины по этому вопросу?
ответ:
Алексей Гарань
Алексей Гарань
Ми маємо також думати про політичні наслідки. Ми не маємо поглиблювати протистояння в країні. Це те, чого від нас хоче Росія. На євроінтеграцію українці дали мандат політичним партіям у минулому і нинішньому парламенті. Згідно з міжнародним і нашим правом, угоди про асоціацію не потребують референдумів. Коли буде поставлено питання про інтеграцію безпосередньо до ЄС, тоді референдум буде обов’язковим.
вопрос:
root

root

Как вы считаете: Подделка документов - это уголовное преступление или политическое деяние?
ответ:
Алексей Гарань
Алексей Гарань
Треба діяти по закону.
вопрос:
root

root

Як ви оцінюєте дії та поведінку опозиції під час Євромайдану? Чи зробила вона все від неї належне, чи використала повною мірою шанс майдану?
ответ:
Алексей Гарань
Алексей Гарань
І опозиція, і громадянське суспільство показали, що вивести людей на вулицю можуть. Очевидно, що цього недостатньо. Треба думати далі, мислити стратегічно. Гасла про те, що можна обійтися без політики – є нерозумінням політико-суспільних явищ і вкидається Банковою, яка намагається посварити політиків і громадянське суспільство. Одне має доповнювати друге. Треба вчитися співпраці.
вопрос:
root

root

За вашим прогнозом, як надалі складатимуться українсько-російські відносини? Чи можна з боку РФ у відповідь на непідписану асоціацію чекати кроків назустріч?
ответ:
Алексей Гарань
Алексей Гарань
Росія може піти на поступки в короткостроковій перспективі, але не стратегічно. Ця гра буде ризикованою не тільки для країни, а й для самого Януковича. На жаль, Янукович вкотре пав жертвою своїх фобій (і щодо Європи, і щодо Тимошенко, і щодо майбутніх виборів), на яких вдало зіграв Кремль, який в черговий раз провів спецоперацію проти України. Хтось в Росії, а, може, й в Україні, отримає зірочки Героя Росії.
вопрос:
root

root

Наскільки український глава держави боїться і дослухається до майданів? Чи насправді мають вони хоча б якийсь вплив на його позицію?
ответ:
Алексей Гарань
Алексей Гарань
Боїться!!! Але не дослухається. Він не може зрозуміти, чому люди вийшли у 2004-му, і чому вони виходять зараз. І це його фатальна помилка. Майдан має значення для нас самих і для того, щоб зрозуміти, яким чином ми можемо позбутися подібних політиків.
вопрос:
root

root

Що тепер - після не підписання? Посилення тиску з боку Росії, чи взагалі вступ до Митного союзу, чи знову зовнішня політика зведеться до балансування між Європою та Росією?
ответ:
Алексей Гарань
Алексей Гарань
Янукович до Митного союзу не хоче, бо розуміє всі небезпеки. Але тиск з боку Росії, безумовно, буде. З іншого боку, Янукович втратив довіру з боку європейських політиків. Це очевидно, що з такою людиною важко домовлятися. Тому Янукович буде прагнути маневрувати, але він буде в непростій ситуації. На жаль, у даному випадку його особисті інтереси, пов’язані з короткостроковою допомогою з боку Росії, переважили інші.
вопрос:
root

root

Як довго, по-вашому, протриває Євромайдан, чого він зможе добитися? Чи здатен він наблизити дату підписання Угоди?
ответ:
Алексей Гарань
Алексей Гарань
Дивитися попередні відповіді.
вопрос:
root

root

Как вам подписание на саммите соглашения об ассоциации представителями общественности?)
ответ:
Алексей Гарань
Алексей Гарань
Тут є дві складові. Одна – символічна, і її, очевидно, не треба переоцінювати. А друга – позиція української громадськості, яка завжди відстоювала свою думку щодо євроінтеграції і намагалася підштовхувати і владу, і опозицію.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

п.Олексію,влада ось три роки не перестає повторювати,що мовляв Тимошенко підписала кабальний договір. А чи була у неї альтернатива,чи може не в Путіна а в неї був газовий вентіль? Чи зміг би Путін в ті часи заморозити Україну?Якщо так,щоб зробили б знею голодні,холодні,розлючені шахтарі,яких би обов`язково завезла б ПР у Київ для розправи Тимошенко
ответ:
Алексей Гарань
Алексей Гарань
Ви абсолютно правильно все розумієте. Був страшенний тиск. Ще й нерозуміння з боку Європи. Інша річ, що радники і юристи Тимошенко "недовичитали" контракт, і там, очевидно, можна було змінити деякі формулювання. Я думаю, що це наука для всіх нас, не тільки для Тимошенко.
вопрос:
root

root

Прочитал статьи в Украинской правде, Ланового и Осланда......ситуация довольно пессимистичесая.... социального устройства и экономики Украины.Теперь вот о чем . Вы преподователь политологии в университете. И наверно вы должны преподавать студентам ....о пропаганде и агитации.К чему это . На мой взгляд все оппозиционные политики вообще не занимаются этими делами. Они сосредоточились на парламентской работе и считают это основное , вроде их все видят все слышат и этого достаточно. И вэтом их большая ошибка , собственно говоря и партии под лидера не предполагают в широких массах пропаганду и агитацию. Сотворить такую картинку своего лидера ....как в УДАРЕ...Кличко....и думают достаточно. А вот Осланд сказал.........пока народ не поймет экономическую выгоду. И вот оппозиция постоянно говорит лозунгами про то, что надо свалить режим ...а вот экономических выкладок почему его надо свалить нет. Народ мало понимает почему его надо свалить, а что получит народ в плане того, в экономическом если свалит народ. Вот высокая коррупция в правительстве Януковича, а где анализ , что вот за год правительство украло из бюджета ..........столько то денег (оппозиция должна вести счет , реальный о коррупции в правительстве) то можно было бы поднять зарплаты бюджетникам на таку то сумму , пенсии , на такую сумму.....и это надо довести до всех граждан Украины , то есть вести пропаганду и агитацию в этом напрвлении , чего оппозиция , на мой взгляд не делает . Вы их не научили?
ответ:
Алексей Гарань
Алексей Гарань
Я викладаю академічну політологію, а не політичну пропаганду. Все, про що Ви говорите, правильно, і про це пишуть серйозні видання і серйозні оглядачі. Інша річ, що на телеекранах і на ток-шоу панує популізм, і це цілеспрямована кампанія, яку ведуть ті, хто володіють мас-медіа і діють за вказівками Банкової. А так, безумовно, потрібні і політологічна, і економічна просвіта. На жаль, під це не виділяють ні кошти, ні час в ефірі.
вопрос:
root

root

Как вы думаете ..может Тимошенко лучше было уехать в 2010 году и не испытывать судьбу.Янукович ее выталкивал за границу, а она.... нет....и вот так бесславно может все закончится. Не будет возни возле Евросоюза , забудут и про Тимошенко. Мне кажется она переоценила роль своей личности в украинской истории. И как на меня , вся украинская история начиная с 1991 года , это фарс , который заканчивается комедией. Нет государства.
ответ:
Алексей Гарань
Алексей Гарань
Тимошенко не зробила так, як зробив Янукович у 2004 році. Як політик вона вчинила правильно. Можливо, вона дійсно переоцінила свої сили і недооцінила те, що режим буде просто плювати на закон і право. Але я з Вами не згоден, що українська історія з 1991 року – це фарс. Це я Вам кажу як викладач порівняльної політології. Є траєкторія розвитку, яка показує, що ми попри все ближчі за політичною культурою до Європи, ніж Росія. Інша річ, що наша влада за всіх президентів не використовує ті шанси, які відкриваються. Але повторюся: є траєкторія розвитку в напрямку до Європи, і з цієї точки зору режим Януковича є зигзаг-історією. Історія – нелінійна, і такі зигзаги, іноді навіть більш драматичні, ми знайдемо в історії всіх країн.
вопрос:
root

root

смотрел "интервью".....нет интервью эту пародию назвать нельзя, пять журналистов, такие самые продвинутые, слушали президента почему нельзя в Евросоюз. Скажите это такой формат , что президенту нельзя задавать неудобных вопросов ? Шустер чуть из трусов не выскочил от величия своей миссии вести этот шоу. Дпже присвоил титул Януковичу.....отец народов, что даже Янукович увидел здесь подвох и косо посмотрел на Шустрика......На вопрос про Тимошенко....Янукович , сказал ..пусть идет в суд и там доказывает......Вопрос ....Почему журналисты , не один не сказали президенту , что ...90% населения Украины не верят в украинские суды по причине их коррупционности и неправосудности, что европейский суд по правам человека признает любое решение украинского суда как нарушающее права человека на честный суд и будет требовать ее освобождения.Вот почему они на передачах такие принципиальные и смелые , а здесь, как в театре Тиссо...изображают из себя восковых фигур. Просьба ...не отвечайте спросите у них.
ответ:
Алексей Гарань
Алексей Гарань
Я думаю, вони все розуміють, але поводять себе в рамках, які для них визначені. На жаль.
вопрос:
root

root

http://www.epravda.com.ua/rus/publications/2013/11/26/405262/...и вот как дальше жить, к чему все эти потрясения, Евросоюзы, когда народ статисты на ихнем празднике жизни.
ответ:
Алексей Гарань
Алексей Гарань
Висновок з 2004 року: коли на Майдані не 150 тисяч, а більше, влада з нами рахується. Другий висновок з 2004 року: недостатньо захистити свій вибір, а треба контролювати владу щоденно. Сподіваюся, що ми з вами здатні вчитися на наших помилках.
вопрос:
root

root

Чому Піховшик так за ПР і Януковича? Колись же був нормальним журналістом!
ответ:
Алексей Гарань
Алексей Гарань
Колись був, десь до кінця 90-х. На плівках Мельниченка він говорить Кучмі: "Я – солдат партії". Я думаю, що на таких людей діють і гроші, і певні психологічні зміни, з’являються великі спокуси, перед якими важко встояти. Зрештою, ці спокуси з’являються перед кожним із нас майже щодня.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

як, на вашу думку, розгортатимуться вибори 2015 року?
ответ:
Алексей Гарань
Алексей Гарань
Буде задіяний масштабний сценарій розколу країни і маніпуляцій, фальсифікацій. Влада вже показала, як вона буде діяти. Протиотрута єдина – єдність опозиції, єдність опозиції і громадянського суспільства, здатність захистити свій вибір. Банально, але так.
вопрос:
y.sirenko

y.sirenko

Здравствуйте, Алексей ! Собственно у меня нет вопроса, я просто хоту выразить Вам благодарность и уважение за честность, смелость и прямоту, когда вы ставите на место всяких "практиков", и , простите за резкость, быдло пиховшикское. С уважением, Борис.
ответ:
Алексей Гарань
Алексей Гарань
Дякую за розуміння. Бо це насправді непросто, коли на цих ток-шоу немає можливості нормально висловитися. А слово мають такі, як чечетови, піховшеки, колесніченки, чаленки.
вопрос:
root

root

Чому Ви не скажете Колесніченко Вадиму про його тещу, яку апеляційний суд Черкаської області на виїздному засіданні виправдав, фактично незаконно? Адже це подвійні стандарти. А він говорить, що перед законом всі рівні! Крім його тещі?
ответ:
Алексей Гарань
Алексей Гарань
Я ж все-таки академічний політолог. Хоча згадати його тещу іноді підмиває. :)
вопрос:
root

root

Добрий день! У Вас є відчуття, що регіонали просто кинули українських громадян?
ответ:
Алексей Гарань
Алексей Гарань
Ви праві. Що ж тут можна додати, на жаль. Інша річ, що ми маємо бути достатньо сильними, щоб протидіяти "кидалам" і виводити їх на чисту воду.

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Мы используем cookies
Принять