Активный чат
Николай Томенко
15
24 апреля 2013, 10:30

Николай Томенко

Председатель Комитета Верховной Рады Украины по вопросам свободы слова и информации, народный депутат Украины
вопрос:
root

root

Почему оппозиция не может выступить единым фронтом и отправить в конце концов на свалку истории регионовский криминал с его пособниками- коммунистами?
ответ:
Николай Томенко
Николай Томенко
Ще раз хочу зауважити щодо принципів співпраці «Батьківщини», УДАРу та «Свободи». Ми маємо ідеологічні розбіжності, маємо непросту історію відносин, маємо різні тактичні політичні плани, але я не бачу іншої альтернативи, як спільно діяти для реалізації нашої стратегічної мети відсторонення від влади команди Януковича, перемога на президентських виборах та побудова дійсно європейської некорумпованої Української держави. Тому свідомо не відповідаю на запитання про "поганих" свободівців, "непереконливих" ударівців чи "непослідовних" бютівців. Сьогодні я не бачу іншої альтернативи, як спільна скоординована політична діяльність цих фракцій.
вопрос:
root

root

Чи почуємо ми коли-небудь звіт уряду за використані бюджетні кошти на Євро-2012? Де обіцяні євродороги - це єдине корисне, що міг би отримати народ від цього заходу, що обіцяли, але так і не зробили? Тепер ми проводимо Євробаскет і знову ці колєснікови обговорюють будівництво якихось Арен. Для кого, що з ними потім робити? А потім ще олімпіада-2020. Невже ми така спортивна країна і у нас стільки бюджетних коштів, які вільно можна викидати на тижневі міжнародні змагання?
ответ:
Николай Томенко
Николай Томенко
Постанову про звіт уряду про використання бюджетних коштів на Євро-2012 авторства Томенка-Міщенка підтримали профільні комітети парламенту. Сподіваюся, що ми таки почуємо звіт від уряду і побачимо реальний результат через кримінальні справи за розкрадання бюджетних коштів на Євро. Що стосується інших ідей про міжнародні спортивні форуми, які повинна прийняти Україна, як то Олімпіада, позиція моя жорстка. Бідна корумпована країна, де близько 90% потенційно хворих молодих людей, мусить інвестувати в здоров’я, фізичну культуру, а не в будівництво наддорогих спортивних об’єктів для разового використання на міжнародних спортивних змаганнях. Якщо хочете, я би говорив про певний, скажімо, п’ятирічний мораторій на витрачання бюджетних коштів на організацію різноманітних міжнародних шоу, будівництво наддорогих спортивних об’єктів, будівництво пам’ятників чи церков за бюджетні кошти тощо.
вопрос:
root

root

когда по-вашему освободят юлию владимировну? может ли это случиться до подписания соглашения с ес? по-вашему, сможет ли она вернуться в украинскую политику и сохранить свое влияние, каким оно было до заключения?
ответ:
Николай Томенко
Николай Томенко
Після звільнення Юрія Луценка необхідно чітко скоординувати нашу діяльність щодо звільнення Юлії Тимошенко. Я переконаний, до саміту в листопаді ми можемо сподіватися на її повернення і на свободу, і в політику. Не вхожу в деталі діяльності опозиції в цьому питанні, але вірю в те, що таке завдання реалістичне.
вопрос:
root

root

николай владимирович, так все-таки кто станет единым кандидатом от оппозиции в мэры киева?
ответ:
Николай Томенко
Николай Томенко
Одна із моїх улюблених політологічних фраз, яку я постійно повторював студентам під час лекцій, звучить приблизно так: не так важливо, хто буде президентом, як важливо те, як обмежити і контролювати нового президента. Тож і в справі виборів київського міського голови завданням як опозиції, так і громади загалом повинно бути як повернути Києву місцеве самоврядування чи в популярній версі "владу – киянам", а вже потім визначати, хто буде кандидатам на посаду міського голови. Зауважу, що я, на відміну від багатьох моїх колег, противник підтримки владного сценарію серпневих виборів мера без виборів Київради. Для вирішення завдання повернення місцевого самоврядування в Києві обрання нової Київради більш важливе, ніж обрання міського голови з нинішніми повноваженнями. Тож наша вимога повинна бути такою – обов’язкові одночасні вибори і до Київради, і міського голови.
Тепер стосовно кандидатів – перша умова: якщо ми кажемо про єдиного кандидата від опозиції, то пропонувати такого кандидата повинні партії, які діють як опозиція. Мені дивно чути про можливих кандидатів від опозиції, які сьогодні голосують за голову Нацбанку від Януковича, не голосують за відставку уряду Азарова. Тож вони мають таке відношення до опозиції, як я – до Партії регіонів. Ніхто не забороняє балотуватися шляхом самовисування, але висувати їх від опозиційних фракцій було б політичним непорозумінням. Тому як тільки стане зрозуміло, які і коли вибори відбуваються, всі опозиційні партії пропонують своїх кандидатів, які повинні бути протестовані серйозним соціологічним дослідженням у Києві, і кого кияни визначать найбільш гідним від опозиції, той і повинен бути єдиним кандидатом.
вопрос:
root

root

Шановний Миколо Володимировичу! Знаємо, що Ви є прихильником створення суспільного мовлення в Україні. А чи впевнені Ви, що його буде де створювати? Поцікавтесь у керівників Держкомтелерадіо, котрі приходять на засідання Вашого комітету, чому вони свідомо доводять обласні державні телерадіокомпанії до банкрутства, призначаючи на посади керівників за принципом "політичної доцільності", а не професіоналізму. Такі горе-керівники зухвало розкрадають бюджетні кошти, звільняють професіоналів, відновлюють цензуру. намагаються здати в оренду державні будівлі та знищують усе те, що було напрацьовано роками. Така ситуація, за свідченням ЗМІ, в Черкаській, Луганській, Харківській, Запорізькій ОДТРК - і цей список, на жаль, можна продовжувати. Люди доведені до повного відчаю та не мають впевненості у завтрашньому дні. Чи володієте Ви такою інформацією? І хто врешті візьме на себе сміливість навести у цій системі лад?
ответ:
Николай Томенко
Николай Томенко
Доброго дня! Розпочнемо з запитань, що стосуються моєї діяльності як голови Комітету з питань свободи слова.
Я добре знаю ситуацію у так званих комунальних медіа. Загалом і зокрема в ОДТРК. Тому логіка моїх дій полягає в наступному. Мусимо пришвидшувати процеси роздержавлення, а також законодавчої підготовки для майбутнього суспільного мовлення. Свідомий того, що в нашій супер-президентській державі без згоди виконавчої влади загалом та Президента зокрема важко буде реалізувати проекти суспільного мовлення. Але законодавчу основу ми будемо готувати і в межах парламентського контролю робити все, щоб журналісти на ОДТРК не були в ролі прислужників губернатора і місцевих чиновників, а керівники ОДТРК не розкрадали бюджетні кошти. Нині вимагаємо створення громадських рад в таких обласних телекомпаніях з метою контролю їхньої фінансової діяльності. Водночас для цього була б важлива підтримка і журналістів таких медіа, яким варто гуртуватися в профспілки і інформувати нас про ситуацію в своїх ОДРК.
вопрос:
root

root

Ваше отношение к скорейшей федерализации Украины?
ответ:
Николай Томенко
Николай Томенко
Вкрай негативне. Я завжди посилаюся на давній документ правих російських політиків, що описали сценарій розвалу України як незалежної держави. Пункти цього завдання виглядають таким чином: 1) російська мова як друга державна, 2) подвійне громадянство, 3) двопалатний парламент, 4) федеративна держава. Тому очевидно, що унітарна децентралізована модель зі спеціальним статусом Криму – це оптимальна форма державного устрою для нашої держави.
вопрос:
root

root

Як на вашу думку пройде святкування 200-річчя Шевченка? Залишилось вже менше року, чого влада точно не встигне, а варто було би?
ответ:
Николай Томенко
Николай Томенко
Пошанування 200-річчя Шевченка може пройти на належному рівні, якщо суспільство не буде сподіватися на владу, а саме включиться в його підготовку. Для мене очевидно, що уряд не розуміє ні масштабу, ні характеру цієї події, тому я зі своїми колегами в рамках Фонду "Рідна країна" працюю паралельним громадським курсом. Можливо, ви знаєте, ми вже перевидали два альбоми малюнків Шевченка 1841-1843 та 1845 років, готуємо спеціальний шевченківський український щорічник на 2014 рік, ведемо переговори з радіо та телекомпаніями про соціальну рекламу шевченківських ідей та художніх творів. Тож переконаний, що справа пропагування Шевченка в контексті 200-річчя – це наша справа, а не справа влади, бо це наш, а не їхній Шевченко.
Перепрошую, що не зміг відповісти на всі запитання. О 12 прямий ефір на радіо "Свобода" – мушу бути там. Тримайтеся!
вопрос:
root

root

Пане Томенко, поділіться вашою оцінкою діяльності Нацкомісії з питань моралі, зокрема її ініціатив щодо ЗМІ...
ответ:
Николай Томенко
Николай Томенко
Є багато добрих справ, як зробила Комісія, і є ті, які викликали негативну реакцію у медіа-спільноти. Моя позиція така: подібна комісія потрібна нашому суспільству, але не як державна інституція, що утримується з бюджету, а як громадська інституція, до якої входять авторитетні і шановані в Україні письменники, вчені, громадські діячі. Саме їхня оцінка чи то ситуації в медіа, чи то конкретної програми або видання була б більш адекватною і сприйнятною, аніж оцінка державної структури.
вопрос:
root

root

Які наразі першочергові завдання стоять перед Комітетом з питань свободи слвоа та інформації, якими їх бачите Ви як голова цього комітету? Дякую за відповіді.
ответ:
Николай Томенко
Николай Томенко
1. В контексті функції парламентського контролю ми вибудовуємо систему парламентського моніторингу за виконанням законодавства у сфері медіа. Сьогодні, як на мене, в державі більша проблема у невиконанні законів (до речі, не лише в медіа), а не в ухваленні нових.
2. Робота по недопущенню перешкоджання діяльності журналістів та ЗМІ.
3. Підготовка законодавчих змін до норм, що не пройшли випробування часом.
4. Розробка нових редакцій законів, що будуть адекватними реаліям ХХІ століття.
вопрос:
root

root

Як Ви оцінюєте рівень українських політичних ток-шоу? На Ваш погляд, чи справді піднімаються найбільш актуальні та важливі питання, чи передусім рейтинговість, скандальність та видовищність?
ответ:
Николай Томенко
Николай Томенко
Я би запропонував медіа-експертам та медіа-спільноті загалом підняти питання про повернення в Україну адекватних та суспільно-сприйнятних політичних ток-шоу. Нинішній підхід до підготовки програм, де сценарії пишуть в Адміністрації Президента чи за територією АП позаштатні радники АП, між іншим, не громадяни України, є неправильним.
Яким повиненен бути правильний формат ток-шоу? Це тема, яка потребує суспільного обговорення. Переконаний, що нинішній варіант, зокрема найголовнішого політичного ток-шоу Шустера, де ступінь маніпуляції зашкалює, а кількість клоунів і політичних кілерів на квадратний метр студії – найбільша у світі, вичерпав себе. На політичному ток-шоу повинні бути цікаві для суспільства проблеми, авторитетні політики, що їх обговорюють, експерти, що мають ім’я і бажано не працюють в штабах партій чи АП, та журналісти, що мають авторитет і презентують медіа, яке користується довірою суспільства. Саме такі учасники ток-шоу і проводять традиційні європейські політичні дискусії. Саме такі ток-шоу повинні бути в Україні.
вопрос:
root

root

Пане Миколо, що насправді відбувається з телеканалом ТВі, чи відомо Вам? Роз*ясніть, будь ласка, ситуацію...
ответ:
Николай Томенко
Николай Томенко
Вчорашній аналіз правової складової зміни власника та керівництва каналу вказує на непереконливий характер аргументів "нового керівництва". Окрім того, я, як і багато моїх колег-депутатів, а найголовніше – самі журналісти, не бачили документів і не почули серйозних аргументів на користь зміни власника. Водночас для мене важливіше сьогодні підтримка колективу журналістів каналу ТВі, які чітко сформулювали свої вимоги, і ці вимоги я підтримую. Саме виходячи із необхідності захистити права журналістського колективу та не допустити перешкоджанню їх професійної діяльності, буде формуватися моя позиція.
вопрос:
root

root

Добридень! Я розумію, що депутатам це не вигідно, але якщо ми когось наймаємо на роботу, то мусимо мати можливість і звільнити. Чому досі у парламенті 7 скликання немає механізму відкликання звільнення народного депутата? Чому фракція на своїх зборах не може позбавити мандата тушки і зрадника, який нахабно зрадив своїм обіцянкам? Як можна обиратися від одної партії, а переходити до іншої? Чи є шанси того, що такий закон буде коли-небудь ухвалений?
ответ:
Николай Томенко
Николай Томенко
Механізм відкликання нині потрібний як ніколи. Тому я разом зі своїми колегами по опозиції, зокрема з Юрієм Дерев’янком, підтримав громадську ініціативу щодо узаконення механізму відкликання. Мушу одразу сказати, що справа це довга і непроста. Спроба зареєструвати закон про відкликання завершилася безславно, оскільки юристи Верховної Ради переконливо доводять, що спочатку треба внести зміни до Конституції, які б передбачали відкликання як передмову дострокового припинення депутатства. Тож ми нині збираємо 150 підписів для внесення змін до Конституції з цього питання та паралельно готуємо власний законопроект про відкликання. Якщо у Вас є напрацювання чи ідеї, можете направляти нам.
вопрос:
root

root

На вашу думку, чи реально повернути повагу до українського парламенту, повагу до народних депутатів? Чи зможе допомогти цьому перехід на повністю мажоритарну систему виборів? І як ви ставитеся до скорочення кількості депутатів хоча би до 300?
ответ:
Николай Томенко
Николай Томенко
В багатій демократичній країні, можливо, мажоритарна система мала б ефект. У нашій бідній і корупційній країні це – абсолютне виборче зло, оскільки це узаконює для більшості округів фактичне скуповування мільйонерами чи мультимільйонерами депутатських мандатів. Я – прихильник відкритих партійних списків, де є баланс між відповідальністю конкретного депутата та вибором політичної позиції партії. Якщо мова йде про однопалатний парламент, що обирається за відкритими партійними списками, тоді скорочення до 300 я вважаю природним. Якщо ідея 300 – це посткучмівський варіант у версії Януковича для формування двопалатного парламенту, то, звісна річ, я опонет такого підходу.
вопрос:
root

root

Як заборонити на телебаченні рекламу алкогольних брендів? Начебто ж закон забороняє рекламу алкоголю, чому його порушують, чому ніхто не контролює? І чи можуть депутати законодавчо закріпити зменшення тривалості реклами, бо через неї забуваєш, що дивишся?
ответ:
Николай Томенко
Николай Томенко
Ви абсолютно праві, що сьогодні всупереч закону відновлена фактично пряма реклама алкоголю на телебаченні та радіо. Ми діємо двома шляхами: 1) просвітницький – переконуємо керівників каналів повернутися в правовий режим рекламної діяльності, 2) правовий – готуємо до другого читання законопроект, яким буде заборонена в денний час будь-яка реклама горілки і пряма реклама пива. Водночас я сподіваюся, що з 1 червня незаконна реклама горілки у денний час залишить телеканали та радіо. Про цю дату ми неодноразово говорили з представниками медіа-індустрії, і я сподіваюся, що вони повернуться до необхідності поважати своїх глядачів та суспільство загалом.
вопрос:
root

root

Яке Ваше ставлення до тих депутатів, що не проголосували за відставку уряду Азарова і чи буде фракція реагувати на таке рішення?
ответ:
Николай Томенко
Николай Томенко
Фракція зобов’язана реагувати на неголосування за відставку уряду Азарова. Поінформую вас, що напередодні на фракції було ухвалено рішення про обов’язковість голосування за відставку, тож неголосування, як на мене, повинно тягти за собою виключення з фракції. Єдине, що ми повинні взяти до уваги – скажімо, ситуація, якщо хтось із депутатів був відсутній з абсолютно поважних причин, наприклад, був у закордонному відрядженні вже протягом довгого терміну тощо. Загально кажучи, такі голосування – політичні, і вони визначають, чи ви реально дієте як опозиціонер, чи ви латентний прихильник Януковича в опозиційній фракції.

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
^
Мы используем cookies
Принять