"Вторгнення викрадачів тіл": рецензія на комікс Таємне вторгнення

Фанати комікс-кросоверів з сотнями персонажів всесвіту Marvel можуть радіти - популярна серія кінця нульових видана українською.

false
Таємне вторгнення

Більш ніж через десять років після оригінальної публікації українські фанати коміксів Marvel (завдяки видавництву MAL'OPUS) можуть ознайомитися з відомою серією Таємне вторгнення (Secret Invasion) – автор Брайан Майкл Бендіс, художник – Лейнил Френсіс Ю.

Сюжет такий - наймогутніші супергерої Землі ніяк не можуть відійти від руйнівних наслідків Громадянської війни. Команда Месників максимально роз'єднана, Капітан Америка підступно вбитий снайперською кулею, а Тоні Старк (Залізна людина) змушений був очолити організацію Щ. И. Т. після того, як безслідно зник Нік Ф'юрі.

Ситуацію вирішують використовувати для вторгнення і, відповідно, захоплення Землі, скрулли – раса зелених мордато-вухатих інопланетян (яких придумав ще на початку 1960-х деміург всесвіту Marvel Стен Лі). Небезпечні вони тим, що здатні як завгодно змінювати свою зовнішність і роками до того проникали в спільноту супергероїв. А виявити їх практично неможливо – ні Росомаха не почує, ні Професор Ікс телепатією не проб'є, ні Доктор Стрендж магічно не впізнає. Причому план вторгнення скрулли готували роками та розробили купу всяких капостей і трюків для того, щоб зайнятися остаточним розв'язанням супергеройського питання.

false
Таємне вторгнення

Бендіс обрав досить, на перший погляд, непростий шлях – схрестити бойовик всепланетного масштабу з параноїдальним трилером в дусі класичних американських фільмів 1970-х (наприклад, Змова Паралакс або Три дні Кондора). Коли до кінця незрозуміло – хто друг, хто ворог і раптового нападу потрібно очікувати в будь-який момент. І, як приправу до сюжету, автор додав деяку кількість, умовно кажучи, соціальної проблематики – скрулли досить лицемірно обіцяють в обмін на включення Землі у свою імперію ощасливити всіх землян одним махом (причому прикриваючись якоюсь "Божою волею".

Напруження як подій, так і, власне, боротьби Бендісу вдається плавно підвищувати та підвищувати через динамічний і агресивна дія аж до наймасштабнішої кульмінації. Єдиний (хоч і невеликий мінус) – читачеві-неофіту добре б з Гуглом в руках перевірити зайвий раз "Хто є хто у всесвіті Marvel". Бо кількість використаних автором персонажів зашкалює за всі межі (втім, як-то зазвичай і буває в комікс-кросоверах). Тому що, наприклад, люди, які звикли до образу бравого Ніка Ф'юрі-афроамериканця (у виконанні Семюел Л. Джексона у фільмах Киновсесвіту Marvel) будуть напевно здивовані тим, що в Секретному вторгненні цей персонаж білий і зі стильними сивими скронями. Ревні ж фанати марвеловських коміксів отримають масу задоволення – хоча б від того, що солідну частину персонажів зображено у костюмах з класичних коміксів.

false
Таємне вторгнення

Стосовно поліграфічної боку видання Таємного вторгнення – що ж, у MAL'OPUS в черговий раз виконали всі вище всяких похвал (тверда обкладинка з покриттям soft touch, відмінна крейдований папір і приємна оку передача кольору). Плюс – вже традиційні бонуси у вигляді альтернативних обкладинок і персонажних постерів від Лейніла Ю. Перекладачеві Андрію Сербовцю вдалося адекватно (завдяки активному використанню розмовних слів) передати всю емоційну напруженість коміксу (до речі, для фанатів класичної української літератури вставлена спеціальна невелика відсилка).

Таємне вторгнення

Оригінальна назва: Secret Invasion

Автор: Брайан Майкл Бендис