Война за Нагорный Карабах: Пашинян резко ответил на обвинения Алиева

Никол Пашинян / Фото: Sputnik Армения

Нагорный Карабах не может быть частью Азербайджана, заявил Никол Пашинян

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян відповів на заяву президента Азербайджану Ільхама Алієва про поселення вірмен в Нагірному Карабасі.

Як підкреслив він в інтерв'ю телеканалу Al Jazeera, розселення вірмен з діаспори в Нагірному Карабасі є природним явищем, до якого влада Вірменії відношення не має.

"Твердження про те, що уряд Вірменії переселяє вірмен діаспори до Нагірного Карабаху, необгрунтовані з двох причин. Перш за все тому, що уряд Вірменії не має ніякого відношення до територіального розвитку Нагірного Карабаху. По-друге, багато людей емігрували з Вірменії та Нагірного Карабаху протягом багатьох років. Вони живуть в різних куточках світу - в Європі, Росії, США, і я не виключаю, що деякі з них можуть повернутися і жити в своїх будинках. Нелогічно підносити це як щось незвичайне», - сказав Пашинян.

У той же час прем'єр Вірменії підкреслив, що Нагірний Карабах не може бути частиною Азербайджану, тому що під час розпаду Радянського Союзу Нагірний Карабах здобув незалежність так само, як Азербайджан отримав незалежність від Радянського Союзу, здійснивши своє конституційне право на вихід зі складу СРСР.

"Підхід президента Азербайджану неприйнятний, враховуючи те, що у 1988 р.Рада народних депутатів Нагірно-Карабаської автономної області оголосила про приєднання до Вірменії. Хочу зазначити, що Нагірний Карабах не може бути частиною Азербайджану з простої причини. Коли розпався Радянський Союз, Нагірний Карабах отримав незалежність так само, як Азербайджан отримав незалежність від Радянського Союзу, скориставшись своїм конституційним правом на відділення від Радянського Союзу. На думку Азербайджану, карабахське питання засноване на відновленні радянського статус-кво, що неможливо», - додав Пашинян.

Читати такожВійна за Нагірний Карабах: експерт спрогнозував переможця битви Єревана і Баку

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив про те, що військовими діями Азербайджану проти Вірменії керують 150 високопоставлених турецьких військових.

Він також зазначив, що за відомостями вірменських військових, до бойових дій залучені сирійські найманці і терористи, а також турецькі спецназівці.

Історія війни за Нагірний Карабах

Автор: Алексей Тесля
Новости сейчасКонтакты