Как повлияет на курс гривни отставка Смолия: эксперты озвучили худший сценарий

Не исключено, что заявление об отставке Смолия – это «политические торги» / Пресс-служба НБУ

Заявление Якова Смолия об увольнении в любом случае скажется на валютном рынке и на курсе гривни.

Глава Національного банку України Яків Смолій 1 липня написав і подав Президенту України заяву про звільнення за власним бажанням. Банкіри дали прогноз, як можлива відставка глави НБУ позначиться на курсі гривні.

Зокрема, експерти прогнозують, що відставка Смолія напевно позначиться на валютному ринку і на курсі гривні, причому найближчим часом. Про це пише Страна.

Як заявив заступник голови правління одного з банків, ім'я якого не називається, в кращому випадку експортери просто зроблять ставку на зростання курсу долара і згорнуть активні продажі валюти певний термін, щоби вона подорожчала. Ця ситуація триватиме впродовж кількох днів, і курс долара на міжбанку не підніметься вище 27,0-27,10 гривні за долар.

«У гіршому випадку ми побачимо справжній демарш з боку іноземців, які вийдуть масово скуповувати долар і піднімуть його курс, мотивуючи це політичною нестабільністю в Нацбанку. А НБУ влаштує саботаж - тобто не підтримає гривню продажами валюти зі своїх резервів. Ось тоді ми побачимо більш затяжну нестабільність на валютному ринку ", - зазначив експерт.

Директор казначейства великого банку, ім'я якого видання також не називає, не виключає, що заява про відставку Смолія - ​​це «політичні торги».

«Тобто Смолію не дали продовжити контракт його заступнику по валютному ринку Олегу Чурію на новий термін (він закінчується 10 липня), і він став у позу через це. Не щоби звільнитися, а щоби його вмовляли залишитися, і шантажем залишити своїх людей. В цьому випадку завтра полетять заклики "соросят" припинити політичний тиск на Нацбанк, а іноземні власники ОВДП почнуть валити курс гривні, доводячи грошима, що вони проти перестановок в НБУ », - сказав співрозмовник видання.

За його версією, в цьому випадку буде затяжна дестабілізація валютного ринку і, можливо, курс долара в Україні підніметься до 27,5 гривні за долар і навіть вище.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що упродовж найближчого тижня аналітики і експерти фінансового ринку очікують незначне зростання курсу долара США по відношенню до гривні.

Автор: Анна Ярославская
Новости сейчасКонтакты