Развод и влияние на детей: 10 последствий

Когда в него вовлечены дети, развод может быть особенно болезненным.

Когда в него вовлечены дети, развод может быть особенно болезненным.

Розлучення - процес не з легких. Від нього страждають і дорослі, що прийняли таке рішення, і, звичайно, діти. Коли в нього залучені діти, розлучення може бути особливо болючим.

Правда в тому, що розлучення впливає на дітей - іноді не так, як ви цього очікуєте. Якщо ви відчуваєте себе пригніченим, нагадайте собі, що ви робите те, що підходить для вас і вашої родини. Рухаючись вперед, намагайтеся з усіх сил планувати, розуміти потенційні попереджувальні знаки і робити себе емоційно доступним для своєї дитини.

Тим не менш, давайте розглянемо деякі способи, якими ваша дитина може висловити свої почуття, пов'язані з розлученням.

1. Злість

Діти можуть злитися через розлучення. Гнів може з'явиться в будь-якому віці, але особливо він присутній у дітей шкільного віку і у підлітків. Ці емоції можуть виникати через почуття покинутості або втрати контролю. Гнів може навіть бути спрямований всередину, оскільки деякі діти звинувачують себе в розлученні своїх батьків.

2. Ізоляція

Ви також можете помітити, що ваша соціальна дитина стала досить сором'язливою або замкнутою. Вона, ймовірно, думають і відчувають багато прямо зараз. Дитина може здаватися незацікавленою або навіть боятися соціальних ситуацій, наприклад, гуляти з друзями або відвідувати шкільні заходи.

Низька самооцінка асоціюється як з розлученням, так і з соціальною відстороненістю, тому підвищення впевненості вашої дитини і внутрішнього діалогу може допомогти їй знову вийти з своєї шкаралупи.

3. Навчання

В академічному плані діти, які пережили розлучення, можуть одержувати більш низькі оцінки. Ці ефекти можна побачити вже в 6 років, але вони можуть бути більш помітними, коли діти досягають віку 13-18 років.

Існує кілька можливих причин цьому зв'язку, в тому числі те, що діти можуть відчувати себе забутими, пригніченими через наростаючий конфлікт між  батьками. 

4. Тривога поділу

У дітей молодшого віку ознаки розлуки можуть проявлятися через підвищений плач або "прилипання". Така поведінка характерна для віку від 6 до 9 місяців і проходить через 18 місяців.

Тим не менш, діти більш старшого віку можуть нудьгувати або просити зустріч з іншим батьком чи мамою, коли одного з-них немає поруч.

5. Регрес

Малюки і дошкільнята віком від 18 місяців до 6 років можуть повернутися до таких звичок, як прилипання, нічне нетримання сечі, смоктання великого пальця і істерики.

Якщо ви помітили регрес, це може бути ознакою підвищеного стресу для вашої дитини або його труднощі пов'язані з новими обставинами. Така поведінка може викликати занепокоєння - і ви можете не знати, з чого почати, допомагаючи малюку. Ключі тут - постійне завірення і послідовність в навколишньому середовищі - дії, які змушують дитини відчувати себе в безпеці.

Діти в більшості вікових груп також стикаються з проблемами сну / 1zoom.ru

6. Зміна режиму

Одне дослідження 2019 року ставить питання про те, чи несуть діти буквально вагу розлучення. Хоча індекс маси тіла (ІМТ) у дітей не має негайного впливу, ІМТ з часом може бути «значно» вищий, ніж у дітей, які пережили розлучення. І ці ефекти особливо відзначені у дітей, які зазнають розлуки до досягнення 6 років.

Діти в більшості вікових груп також стикаються з проблемами сну, які можуть сприяти збільшенню ваги.

Крім того, порушується сон внаслідок нічних кошмарів або віри в монстрів або інших фантастичних істот, які викликають почуття занепокоєння перед сном.

7. Вибір

Коли батьки б'ються, дослідження показують, що діти переживають когнітивний дисонанс і конфлікт лояльності. Це просто химерний спосіб сказати, що їм незручно зайняти нейтральну позицію, не знаючи, чи варто їм стати на сторону одного з батьків або іншого.

Діти можуть також показати їх дискомфорт болями в животі або головними болями.

Конфлікт лояльності може стати ще більш вираженим з віком, що в кінцевому підсумку призведе до повного розриву в контакті з одним з батьків (хоча вибрана сторона може з часом змінюватися).

8. Депресія

Хоча спочатку дитина може відчувати себе засмученим, дослідження показують, що діти, батьки яких розлучилися, мають ризик розвитку клінічної депресії. Що ще більш важливо, деякі з них також піддаються більш високому ризику спроб самогубства.

Хоча ці проблеми можуть вплинути на дітей будь-якого віку, вони, як правило, більш помітні серед дітей у віці 11 років і старше. І, за даними Американської академії педіатрії, хлопчики можуть піддаватися більшому ризику суїцидальних думок, ніж дівчатка.

З цієї причини надзвичайно важливо заручитися допомогою ліцензованого спеціаліста по психічному здоров'ю.

9. Ризикована поведінка

Зловживання алкоголем і наркотиками, агресивна поведінка і раннє знайомство з сексуальною активністю також можливі. Наприклад, дослідження показують, що дівчатка-підлітки, як правило, займаються сексом в більш ранньому віці, коли вони ростуть без батька.

Дослідження не показують такий ризик для хлопчиків. І цей ранній сексуальний дебют можна пояснити декількома факторами, у тому числі зміненими уявленнями про шлюб і думками про дітонародження.

Діти, батьки яких розлучилися, мають ризик розвитку клінічної депресії / Інтерфакс

10. Боротьба відносин

Нарешті, дослідження показують, що коли батьки розлучаються, є велика ймовірність, що їх діти опиняться в тому ж положенні, що і дорослі. Ідея полягає в тому, що розкол між батьками може змінити ставлення дитини до відносин в цілому. Вони можуть бути менш натхненні, щоб вступати в довгострокові, віддані відносини.

І переживання розлучення показує дітям, що є багато альтернатив сімейних моделей. Дослідження також показує, що діти можуть віддати перевагу співжиттю (співжиття без шлюбу) шлюбу.

Автор: Алена Кюпели
Новости сейчасКонтакты