Повышением тарифов украинцев вгоняют в нищету

Тариф на электроэнергию уже с апреля может вырасти до 2 гривен / Reuters

Отмена льготного тарифа на электроэнергию больше всего ударит по социально незащищенным слоям населения.

Скасування пільгового тарифу на електроенергію найбільше вдарить по соціально незахищеним верствам населення, більшою мірою, пенсіонерах, які вкладалися в умовно пільгові 200 кВт-год. Раніше, при пільговому тарифі, вони в середньому платили за 1 кВт-годину 1,07 грн, а зараз усі 200 кіловат будуть тарифікуватися за єдиною ціною в 1,68 грн.

Головна мета, яка досягається цим підвищенням - це вбивство бюджетів українських домогосподарств з невисокими доходами, бо чим більше доводиться платити за комунальні послуги, тим менша сума залишається на інші потреби, що, в свою чергу, веде до злиднів.

Пенсіонери, звичайно, мають сталінський гарт, а тому продовжать викручуватися і платити, але в даному випадку підвищення комунальних тарифів призведе до (в кращому випадку) часткової оплати, і підсумком стане накопичення боргів.

Читати такожМінімалка, хліб, газ, транспорт і зв'язок: що і наскільки виросте в Україні в січні

Якщо вірити словам Юрія Вітренка, який активно долучився у процес лібералізації ринку електроенергії (і з яким безпосередньо пов'язують подорожчання), поточне підвищення – не межа і ціна електроенергії незабаром може зрости в 2,5 рази. Прийдешнє підвищення навряд чи буде різким, швидше, повториться поетапне підвищення тарифів, як в 2015-2017 роках, а в якості можливого орієнтиру будуть взяті 4 гривні за 1 кВт-год.

Тому, імовірно, вже з квітня ціна 1 кВт-години може зрости, щонайменше, до 2 гривень.

Адже за нинішньої моделі ринку електроенергії постачальникам ніде брати гроші, окрім як за рахунок підвищення тарифів для населення - іншого варіанту держава їм просто не пропонує. І оскільки в українців немає іншого виходу, окрім як платити за електрику за ринковою ціною, підвищений тариф міг би себе виправдати, якби і доходи населення індексувалися відповідно до рівня інфляції.

Але з цим якраз біда, бо зарплати і пенсії в Україні не індексуються з 2016 року. У підсумку вся країна платить за експерименти держави, адже запущена модель ринку була спочатку нежиттєздатна і зараз її реанімують виключно за рахунок населення.
Валентин Землянський, директор енергетичних програм Центру світової економіки та міжнародних відносин НАН України, експерт з питань енергетики, спеціально для Главреду

Новости сейчасКонтакты