Штраф до 34 000 гривен: украинцам готовят наказание за скрутку пробега авто

В парламенте предложили штрафовать за скручивание пробега на подержанных автомобилях / autorambler.ru

Депутаты предлагают ввести обязательную фиксацию показателей одометра при регистрации, учете и техническом контроле транспортных средств.

У Верховній Раді вирішили боротися зі скручуванням пробігу на вживаних авто і зареєстрували законопроект Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України Про дорожній рух" щодо запобігання шахрайства з показниками одометрів транспортних засобів" (реєстраційний номер 4039).

Як розповів у коментарі Главреду ініціатор законопроекту, народний депутат від депутатської групи Довіра Роберт Горват, законопроектом пропонується доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею 121-3 та передбачити відповідальність за експлуатацію транспортного засобу із непрацюючим одометром або незаконне зменшення його показників - у цьому випадку порушнику може загрожувати штраф у розмірі 3400 гривень.

Також у Законі України «Про дорожній рух» передбачається впровадження обов'язкової фіксації показників одометра при реєстрації, обліку та технічному контролі транспортних засобів.

Читайте такожШтрафи за п'яну їзду і поліцейські засідки: що очікує на українських водіївЗа словами Горвата, у такому випадку з'явиться можливість карати шахраїв, які під час імпорту авто спочатку «намотують» показники, щоб дешевше його розмитнити, а потім вже в Україні «змотують», щоб дорожче продати. Пробіг, який буде зафіксований у митній декларації, повинен збігатися із показником одометра при першій реєстрації розмитненого транспортного засобу. Якщо кілометраж менше, то порушнику загрожує 17 000 гривень штрафу.

Якщо ж під час будь-яких реєстраційних дій з автомобілем в сервісному центрі МВС або при проведенні техогляду буде виявлено показник одометра менше, ніж той, що був раніше зафіксований в Єдиному державному реєстрі транспортних засобів, штраф складе 8500 гривень.

Тим, хто заробляє на «відмотуванні» пробігу, також загрожуватиме штраф у розмірі 34 000 гривень. Якщо власник автомобіля не повідомить, хто і де надав йому таку «послугу», то заплатить цей штраф самостійно. І нарешті, таке ж фінансове покарання чекатиме злісних порушників - якщо протягом року вони двічі будуть викриті на шахрайстві з показниками пробігу авто.

Нагадаємо, раніше депутати ухвалили закон, який дозволяє щорічно індексувати розмір аліментів.

Автор: Анастасия Заремба
Новости сейчасКонтакты