"Нас учили Будда, Христос и Мухаммед": уволенный профессор вступился за русский язык

Профессор из Днепра объяснил, почему читает лекции на русском / Фото: скриншот из видео

Преподаватель считает, что не может передать всю глубину философии на украинском.

Професор Національного технічного університету Дніпровська політехніка Валерій Громов не шкодує, що відмовився читати лекцію українською мовою, незважаючи на резонанс і звільнення.

В інтерв'ю Апострофу викладач розповів, що працює у вузі 27 років і завжди викладав російською мовою. Він додав, що читав студентам складні курси з філософії, глибину яких він не міг би передати українською: "Німецька ідеалістична філософія", «Метафізика», «Естетика», «Антична філософія», «Давньосхідна філософія» та інші.

"Весь цей час — а в університеті я пропрацював 27 років - у мене не було проблем з викладанням матеріалу російською мовою навіть з тими студентами, які воліли б слухати викладання українською мовою. Моя українська мова не настільки бездоганна, щоб такий складний матеріал з філософії я міг викладати українською. Читати філософію, навіть просто намагаючись триматися інтелектуальної стежки якогось великого філософа, значить мислити, напружуватися, розуміти», — зазначив Громов.

Громов підкреслив, що відстоює російську мову в Україні. За його словами, він цікавився даним питанням, і його позицію в Україні підтримують багато.

Читати такожМовний омбудсмен обурений утиском україномовної школярки в Одесі«В Україні було б набагато більше ментального благополуччя, якби мовна політика була б іншою. Моя точка зору полягає в тому, що українська та російська мови-це наші мови, а не так, що українська-Ваша, а російська-наша. На культуру незалежної України можуть плідно попрацювати Всі, потрібно тільки мати добру волю в дусі універсальних моральних цінностей, йти назустріч один одному», — висловився він.

Викладач констатував, що в країні є люди, які навмисно розпалюють міжнаціональну ворожнечу.

«Але в ХХІ столітті після століть кривавої історії Європи можна з упевненістю сказати, що це шлях в нікуди. Зрештою, чому нас вчили Будда, Крішна, Христос і Мухаммед? Хіба не вчили вони нас любові?» - сказав Громов.

Автор: Яна Катасонова
Новости сейчасКонтакты