Переброска боевиков-исламистов из Сирии в Карабах: Помпео ждет от Эрдогана объяснений

Помпео ждет от Эрдогана объяснений о боевиках-исламистах / Reuters

Шеф американской дипломатии выразил надежду, что Макрон ошибся, и боевиков в Нагорный Карабах не перебрасывали.

Держсекретар США Майк Помпео прокоментував слова президента Франції Еммануеля Макрона щодо перекидання до Нагірного Карабаху через територію Туреччини бойовиків-ісламістів з району сирійської провінції Алеппо, пов'язаних з терористичною організацією "Ісламська держава".

Про це повідомляє ТАСС.

"Ці повідомлення я теж бачив. Насправді це все, що я можу сказати зараз. Сподіваюся, це не правда. Ми бачили, як сирійських бойовиків перекидали із Сирії до Лівії. Це збільшило нестабільність, створило більше хвилювань, більше конфліктів, більше боїв, менше миру. Думаю, це зробить те ж саме і з конфліктом в Нагірному Карабасі і навколо нього. Тому я сподіваюся, що ці дані виявляться невірними», – дослівно сказав Помпео.

За словами шефа американської дипломатії, потрібно про бойовиків запитати у президента Туреччини.

"Вам варто запитати президента [Туреччини Тайіпа] Ердогана <...>, але наша точка зору дуже послідовна. <...> Це давній конфлікт <...>. Коли ця напруженість посилюється <...>, [якщо] треті сторони доставляють боєприпаси, системи озброєнь, <...> ви ускладнюєте ситуацію, ви збільшуєте ризик загибелі людей і зменшуєте можливість миру. Так що ми закликали <...> всіх просто не втручатися в це, крім як за допомогою закликів до припинення вогню і діалогу як до способу відновлення порядку і миру. <...> Звичайно, ми передали це лідерам Азербайджану і Вірменії, а також туркам», – додав держсекретар США.

Зазначимо, раніше президент Франції Еммануель Макрон на брифінгу за підсумками першого дня саміту ЄС заявив, що понад 300 сирійських бойовиків-ісламістів, вивезених раніше з району Алеппо, перекинуто через турецький Газіантеп до зони конфлікту в Нагірному Карабасі. Французький лідер назвав ці дані "підтвердженим фактом". За словами Макрона, Росія також має в своєму розпорядженні цю інформацію.

Війна в Карабасі - про що йшлося раніше:

Автор: Адриана Бубновская
Новости сейчасКонтакты