Коболев распек идею Витренко с фиксированной ценой на газ

Андрей Коболев / УНИАН

Решение Кабмина выглядит как манипуляция рынком, заявил глава правления НАК Нафтогаз Украины.

Голова правління НАК Нафтогаз України Андрій Коболєв прокоментував ініціативу уряду зобов'язати Укргазвидобування в березні продати природний газ постачальникам газу і виробникам теплової енергії для населення за фіксованою ціною на термін з 1 квітня 2021 року до 30 квітня 2022 року.

Як підкреслив він в ефірі на Радіо НВ, нововведення Кабміну поки для нього незрозуміло і виглядає як маніпуляція ринком.

Коболєв звернув увагу на стислі терміни для виконання ініціативи з 1 квітня і підкреслив, що незрозумілим залишається обсяг виведеного на ринок газу.

"Я думаю, що залишиться два-три тижні [до 1 квітня], щоб виконати якийсь божевільний... Але якщо пропонується вивести на ринок якийсь занадто великий обсяг (тобто обсяг, який набагато більше, ніж той, який зазвичай "переварюють" торговці на цьому ринку), то це з великою ймовірністю виглядає як маніпуляція ринком. Я нікого поки ні в чому не звинувачую, але якщо правильно інтерпретую те, що було сказано, то ідея в тому, щоб дуже великим обсягом спробувати натиснути на ціну. Якщо ідея така, то це маніпуляція ринком», - заявив глава Нафтогазу.

Коболєв додав, що це непрозоро і неефективно. Крім цього, будь-яка маніпуляція породжує ризики корупції, вважає він.

Читати такожВ Україні назвали річний тариф на газ для населення з 1 квітня

Раніше Кабмін доручив Міністерству економіки як акціонеру НАК Нафтогаз України підготувати в одноденний термін проект рішення, що передбачає продаж ПАТ Укргазвидобування в березні 2021 року газу постачальникам і виробникам теплової енергії для потреб споживачів комунальних послуг, у тому числі ОСББ і ЖБК, за фіксованою ціною на термін з 1 квітня 2021 року по 30 квітня 2022 року.

Тарифи на газ в Україні:

Новости сейчасКонтакты