Погружение в нищету: почему Беларуси пора готовиться к украинскому сценарию

Белорусы слишком устали от Лукашенко / tut.by

Лукашенко мог бы показать протестующим мертвые украинские заводы, чтобы они понимали, что их ждет. Но это все равно ничего бы не остановило.

Як правило, спусковим гачком масових виступів служить бажання людей жити ще краще. Той, хто виживає і бореться за шматок хліба насущного, не ходить на демонстрації. "Жебраки не бунтують".

Потрібно віддати належне Лукашенку, він зберіг у Білорусі соціальну державу. І, як би там не було, він, граючи на протиріччях сходу і заходу, зумів зберегти залишки соціалістичної економіки. Лукашенко міг би показувати руїни Львівського автобусного заводу, харківських підприємств і всього іншого, що є показати - щоб люди порівняли і розуміли свій вибір.

Тим не менш, економічний ресурс існування режиму Лукашенка, економічний базис підірваний. Росія вже не зможе настільки щедро інвестувати в економічну підтримку Білорусі, що не забуде позначитися і на рівні життя білорусів, а відносини Мінська і Москви надбають куди більш прагматичний характер.

Читати такожБілоруси доживають останні ситі дні, попереду крах економіки і злидніБілоруси ж в найближчій перспективі будуть жити гірше при будь-якому сценарії: просто в одному випадку падіння рівня життя відбудеться плавно, а в іншому - обвально.

У Білорусі ймовірність обвального сценарію нижче. У Лукашенка є підтримка Сходу: адже вибори в Білорусі визнали Сі Цзіньпін, Ердоган і Путін – з такими тилами Олександр Григорович відчуває себе більш ніж впевнено. Це стало дуже помітно в останні дні: якщо багатотисячні акції протесту стали для Лукашенка шоком, він, судячи з усього, не знав, що робити і не міг вибудувати комунікацію, то в останні дні він прийшов до тями, оговтався від нокауту і поки нікуди йти не збирається.

Проте, навіть якщо революція не відбудеться, ці протести стануть початком кінця епохи Лукашенка.

Білорусь більше не буде такою, якою вона була до 9 серпня – беззмінний правитель занадто сильно втомив суспільство.

Поки Республіку розривають Схід і Захід, в нинішніх умовах вона, швидше, вимушено рушить на зближення з Росією. Яка готуватиме трансферт влади - плавно і без масових потрясінь. Але вона буде шукати, роблячи ставку на більш прогнозовану і комфортну для себе кандидатуру.

Новости сейчасКонтакты