Русская версия Нельсона Манделы, или Зачем Навальный возвращается в РФ

Навальный собрался вернуться в Россию впервые после отравления / Reuters

Даже если Кремль посадит оппозиционера, никаких особых последствий он не получит ни на улице, ни со стороны Запада.

Російський опозиціонер Олексій Навальний оголосив про своє повернення до Росії 17 січня. І він вкрай зацікавлений у тому, щоб його повернення в Росію не пройшло гладко. Тому що, якщо воно таким буде, розмови, що почалися після його отруєння про договірну гру з Кремлем, можуть виникнути знову.

Зараз на можливі проблеми з приїздом вказують і чергова кримінальна справа, відкрита проти нього, і його відсутність в Росії під час умовного терміну, коли за законом він мав знаходитися в РФ. І напевно Навальний враховував усі ці ймовірності, коли вирішував повернутися.

Для нього найідеальніший сценарій - арешт: тоді вихід з в'язниці буде можливий тільки на вищі пости в державі, адже після арешту він набуває статусу російського Нельсона Мандели – головної альтернативи чинному керівництву, що сидить у в'язниці. І Кремль не може цього не розуміти.

Читати такожНавальний їде закопувати Путіна в найближчій канавіУ свою чергу, для Кремля найвигідніша стратегія - навпаки, зробити вигляд, що Навального не існує, не чинити йому ніяких перешкод, не затримувати і вкидати через своїх блогерів інформацію про те, що його тому і не чіпають, що він людина Кремля.

Якщо за поверненням Навального в Росію підуть не репресії, а створення різних дрібних незручностей, ніякої серйозної реакції Заходу не буде. Але в разі арешту можливі заяви на високому рівні. Однак і це не означає для РФ запровадження будь-яких нових санкцій – для цього існує мало інструментів. Хоча такий сценарій однозначно підвищить статус Навального як політика.

Безумовно, в момент арешту або в наступні дні після нього не виключені протести, але, як показує російська практика, навряд чи вони будуть довгостроковими, тому що люди не бачать в цьому приводу для постійного виходу на вулиці. Навіть після арешту губернатора Хабаровського краю Сергія Фургала, люди виходили на вулицю не через факт арешту, а приїзду Московського ставленика в свій регіон. У випадку з Навальним масові маніфестації можливі, але надалі його арешт стане справою професійних правозахисників і тільки.

Ілля Пономарьов, депутат Державної Думи Російської Федерації 2007-2016 рр., спеціально для Главреду

Новости сейчасКонтакты