Когда украинцев избавят от штампа о прописке в паспорте: названы сроки

Чиновники не смогут требовать от украинцев штамп о прописке в паспорте / Reuters

Более миллиона украинцев не имеют прописки в паспорте, и каждый третий украинец проживает не по месту регистрации, рассказал Михаил Федоров.

Вже зовсім скоро з внутрішніх документів українців може зникнути штамп про прописку в паспорті.

Реєстрацію місця проживання хочуть зробити декларативною, через запроваджння адреси у смартфоні. Про це розповів глава Міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров в ефірі каналу Україна 24.

"Більше мільйона українців не мають прописки навіть у паспорті, і кожен третій українець проживає не за місцем реєстрації. Тому що процедура складна, треба витратити багато часу, щоб отримати цю послугу. Тому з квітня ми запускаємо (послугу, - ред.), вона буде напівдекларативна. Ми "прибираємо" штамп у паспорті, який є на сьогодні", - розповів міністр.

Як працюватиме новий механізм

За словами Федорова, коли послуга буде повністю запущена, чиновники не зможуть вимагати від українців штамп про прописку в паспорті.

"Буде запис в реєстрі про те, де проживає конкретна людина. І це вже завдання не людини, а чиновника - зайти в цей реєстр і перевірити, підтвердити, налагодити взаємодію, щоби дізнатися, де проживає людина. Тому що папірець з пропискою - це суто справа неефективності держави. Ми перенесемо це завдання з плечей людини на плечі чиновника", - розповів міністр.

Нагадаємо:

Автор: Анна Ярославская
Новости сейчасКонтакты