В СБУ сделали заявление о договоре по Крыму и Черноморскому флоту РФ

СБУ открыла уголовное производство против государственных служащих, которые причастны к Харьковским соглашениям / Фото: УНИАН

СБУ проверит основания подписания соглашения Украины и России по Черноморскому флоту РФ в Крыму и изучит вопросы одобрения договора Верховной Радой.

Головне слідче управління Служби безпеки України запустило досудове розслідування обставин підписання та ратифікації Харківських угод, на базі яких було продовжено термін перебування Чорноморського флоту РФ на українській території у Криму. Розслідування проводиться за фактом вчинення державної зради, повідомили у пресслужбі СБУ.

У спецслужбі вказали, що слідче управління СБУ почало досудове розслідування за фактом вчинення державної зради в період з 2008 по 2010 роки. Кримінальне провадження відкрили проти державних службовців.

Крім того, слідство вивчає обставини підписання Харківських угод 21 квітня 2010 року, а також питання дотримання усіх законних процедур під час ратифікації договору Верховною Радою.

Довідка

Харківські угоди

Угода між Російською Федерацією та Україною з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України("Харківські угоди") - це домовленість між Києвом і Москвою, підписана президентом РФ Дмитром Медведєвим і президентом України Віктором Януковичем 21 квітня 2010 року.

Угода передбачала продовження перебування Чорноморського флоту РФ у Криму на 25 років – до 2042 року. За договором Київ номінально отримував знижку в розмірі 100 доларів на газ. Угода повинна була продовжуватися на наступні п'ятирічні періоди в автоматичному порядку, в тому випадку, якщо одна зі сторін не пізніше, ніж за 1 рік не попередить про припинення дії договору.Читати такожУ Криму скаржаться на Україну і погрожують Києву міжнародними судами

Верховна Рада ратифікувала Харківські угоди 27 квітня 2010 року. Схвалили документ 236 народних депутатів. Голосування стало одним з найскандальніших в історії українського парламентаризму.

Харківські угоди на сучасному етапі

Автор: Андрей Ганчук
Новости сейчасКонтакты