Латвия забрала в свой бюджет $30 млн экс-соратника Януковича

Латвия забрала в свой бюджет $30 млн экс-соратника Януковича / Reuters

Как сообщают украинские СМИ со ссылкой на Генпрокуратуру, латвийские власти неоднократно предупреждали правоохранителей о такой возможности.

Латвійська влада зняла арешт і зарахували до бюджету країни 30 мільйонів доларів США, які українське слідство пов'язує з бізнесменом і екснардепом Юрієм Іванющенком (який перебував у ближньому колі соратників колишнього президента Віктора Януковича. Про це повідомляє портал Українська правда з посиланням на офіс генпрокурора.

Як повідомляють правоохоронці, Генпрокуратура України (ГПУ) у 2014-2019 роках розслідувала провадження за підозрою Іванющенка в незаконному збагаченні й привласненні грошових коштів. У цій справі були заарештовані гроші, які належали кільком компаніями та були розміщені в латвійському банку.

У 2019 році ГПУ передала в кримінальне провадження в Національне антикорупційне бюро.

Читати такожУ ЄС зібралися знімати санкції з найближчих людей Януковича - журналіст

Паралельно розслідування про легалізацію цих коштів вели Латвійські правоохоронці. У жовтні 2019 року за результатами цього розслідування суд у Ризі вирішив конфіскувати близько 30 мільйонів доларів.

У лютому 2020 року прокуратура Латвії повідомила Українській стороні, що арешт грошей триватиме до 6 квітня. І, якщо до цього в Україні не приймуть рішення про конфіскацію, то кошти перерахують до бюджету Латвії.

Оскільки станом на 6 квітня 2020 року українські суди не винесли вирок щодо Іванющенка, Латвія зняла арешт з грошових коштів і перерахувала їх до свого бюджету.

Як розповіли журналістам УП на умовах конфіденційності в правоохоронних органах стало відомо, що гроші були заарештовані в епізоді справи, що стосується незаконного збагачення.

Однак у серпні 2019 року, перед передачею справи в НАБУ, цей епізод закрили на підставі рішення Конституційного Суду. Антикорупційне бюро отримало в розслідування справу без Частини про незаконне збагачення.

Читати такожУ Брюсселі хочуть зняти санкції з сина Януковича і Табачника - ЗМІ

Нагадаємо, раніше повідомлялося:

Автор: Дмитрий Видоменко
Новости сейчасКонтакты