Огонь по митингующим: в ЕС пригрозили Лукашенко жестким наказанием

В Беларуси разрешили стрелять по митингующим / Скриншот

Власти и президент Беларуси утратили легитимность, заявили в ЕС.

Європейський Союз може розширити санкції проти чиновників і представників влади Білорусі.

Як заявив спікер із закордонних справ і політики безпеки в Європейській службі зовнішніх зв'язків Петер Стано, відповідне рішення може бути прийнято в разі застосування бойової зброї проти учасників протестів.

"Погляди щодо поведінки режиму Лукашенка зараз вже дуже погані у зв'язку з тим, що він робить проти власного населення. Тому, якщо ця заява буде втілена (про застосування бойової зброї проти протестувальників, - ред.), то це тільки посилить дуже погане сприйняття, яке вже має міжнародне співтовариство. Влада і президент втратили легітимність. Їх імідж насправді дуже заплямований, і перш за все, в очах їхніх власних громадян", - сказав Стано.

Він зазначив, що вчора Рада ЄС на рівні міністрів закордонних справ країн-членів дуже чітко заявила, що буде другий раунд санкцій.

"Вони є гнучкими інструментами, і тому переглядаються на постійній основі. І якщо буде необхідність і ця погана поведінка буде продовжуватися, (санкційний, - ред.) список буде розширено і нові люди або установи потраплять до нього. Тому, чітко зрозуміло, що ЄС налаштований реагувати на такі події", - підкреслив Стано.

Він додав, що в той же час ЄС продовжує закликати до всебічного національного діалогу в Білорусі і припинення неприйнятних репресій проти мирних протестувальників.

Читати такожТихановська поставила Лукашенку ультиматум і пригрозила тотальним страйком

Автор: Алексей Тесля
Новости сейчасКонтакты