Близкая к Медведчуку компания прекращает поставки нефтепродуктов в Украину

Виктор Медведчук / УНИАН

Швейцарская трейдерская компания Proton Energy Group S.A. прекращает поставки нефтепродуктов в Украину с 1 апреля.

Швейцарський трейдер Proton Energy Group S. A., кінцевим бенефіціаром якого є Нісан Моїсеєв, припиняє поставки нафтопродуктів в Україну. Рішення набуде чинності з 1 квітня 2021 року.

Про це компанія сповістила своїх українських контрагентів відповідним листом, який опублікувало профільне видання Enkorr. Серед причин такого рішення в компанії називають дії української влади.

Зокрема, в компанії заявили, що початку березня 2021 року компанія отримала інформацію від одного з членів нафтогазової асоціації України про те, що СБУ настійно рекомендує учасникам українського паливного ринку не співпрацювати з Proton Energy і утримуватися від покупки нафтопродуктів у компанії.

У листі Proton Energy, імовірно, йщлося про арешт трубопроводу ПрикарпатЗахідтранс і про обшуки у компанії Glusco Energy SA, якій належить частина колишніх АЗС Роснафти в Україні.

Бенефіціаром ПрикарпатЗахідтрансу називають лідера партії Опозиційна платформа - За життя, кума президента РФ Володимира Путіна Віктора Медведчука.

11 березня в Glusko Energy повідомили, що через обшуки "відпуск нафтопродуктів залишається заблокованим", і заявили, що кримінальне провадження, в рамках якого проводилися обшуки, не мало відношення до діяльності групи компаній Glusko.

enkorr.ua

Крім того, за інформацією видання OilPOint, з 1 квітня призупиняє поставки російського дизельного палива один з найбільших постачальників світлих нафтопродуктів - Wexler Group.

"З квітня компанія повністю припиняє поставки дизельного палива походженням з Російської Федерації в Україну", - повідомив співрозмовник видання.

Зазначимо:

Довідка. Proton Energy Group S. A. (Швейцарія) була заснована в 2010 році. Компанія торгує нафтою і нафтопродуктами, працюючи з великими світовими виробниками енергоресурсів в Чорноморському і середземноморському басейнах, а також в Африці та Америці.

З 2016 року трейдер є єдиним постачальником продукції НК Роснефть в Україну. У 2020 році вона поставила в Україну 1,74 млн т дизпалива (23,4% ринку) і 443 тис. т (22,3%) скрапленого газу.

Близько 85% поставок Proton Energy Group S. A. здійснює за річними терм-контрактами. Клієнтами є Wexler Group, ОККО, WOG, KLO, Glusco та інші. За даними Консалтингової групи А-95, компанія Анвітрейд (входить в Wexler Group) в минулому році стала найбільшим імпортером дизельного палива, наростивши поставки в порівнянні з 2019 роком на 9%, до 662 300 т.

Санкції проти Віктора Медведчука - про що раніше писав Главред:

Довідка. Україна отримує через нафтопровід "Самара-Західний напрямок" дизельне паливо з Росії та Білорусі, зокрема для транзиту в Європу. Українську ділянку нафтопроводу експлуатує компанія "ПрикарпатЗахідтранс". Як повідомляє DW, її власниками виступають білоруський підприємець Микола Воробей і громадянин Німеччини Анатолій Шефер. Шефера пов'язують з оточенням українського політика Віктора Медведчука, який підтримує тісні контакти з російським президентом Володимиром Путіним.

Автор: Анна Ярославская
Новости сейчасКонтакты