Угольная отрасль требует комплексного реформирования - Алексей Чернышов

Алексей Чернышов, Министр развития громад и территорий

В Минрегионе разработали проект распоряжения КМУ, в котором предлагаются пути решения проблем угольных регионов Украины на период до 2030 года.

Проєкт «Трансформація вугільних регіонів України» підтримав Кабмін. Мета - освоєння нових видів виробництва, вихід на нові ринки збуту, а також підвищення енергоефективності інфраструктури вугільних регіонів. Пілотні проєкти будуть реалізовані в смт Новодонецьке, м. Торецьк (Донецька область) і в м. Червоноград (Львівська область).

«Трансформація вугільних регіонів є важливим завданням в межах Державної стратегії регіонального розвитку. Мінрегіон стимулюватиме інвестиції на цих територіях через створення центрів креативної економіки, інвестиційної паспортизації територій та розвитку відповідної інженерної інфраструктури», – підкреслив Олексій Чернишов, Міністр розвитку громад та територій.

Створено і Координаційний центр з питань трансформації вугільних регіонів України, який забезпечує злагоджені дії центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій.

Мінрегіоном розроблено проєкт розпорядження КМУ «Про схвалення Концепції Державної програми трансформації вугільних регіонів України на період до 2030 року». У ньому пропонуються шляхи розв’язання проблем даних територій:

1) комплексне реформування вугільної галузі;

2) створення умов для інвестицій і виникнення альтернативних ринків виробництва. У планах підписання кредитної угоди в розмірі 340 млн євро з Європейським інвестиційним банком;

3) удосконалення держполітики у сфері зайнятості та освіти;

4) сприяння розвитку соціальної інфраструктури;

5) удосконалення держполітики щодо поліпшення екологічної ситуації;

6) запровадження нової системи соціальної підтримки працівників підприємств вугільної галузі, членів їхніх сімей та населення територій, на яких розміщуються вугільні підприємства, що перебувають у стадії ліквідації, консервації або переорієнтації на інші види економічної діяльності.

Автор: Олег Макаров
Новости сейчасКонтакты