Россию после Путина будут дезинфицировать, как Германию после Гитлера

Владимир Путин / Reuters

Запад выносит вердикт и всем тем, кто будет "после Путина", придется с этим вердиктом считаться.

Bellingcat повідомив, що має намір опублікувати розслідування, що стосуються отруєнь ряду російських "суспільно значущих осіб". Називаються прізвища Бикова, Кара-Мурзи, Верзілова, кожен з яких у своїй біографії мав випадки, чимось схожі з випадком Навального.

Мета цілком очевидна. Путінський режим повинен асоціюватися в міжнародному плані виключно як кримінально-мафіозний режим (що, загалом-то, сумнівів і не викликає), а будь-які контакти з ним, навіть офіційні або суто ритуальні, будуть надмірно токсичними для будь-якого західного політика.

Практика політичних вбивств (включаючи і власних співгромадян), звичайно, не російський винахід. Але тут починає діяти той же принцип, що і у випадку з допінговим скандалом: колються всі, а попадаються російські спортсмени. Відповідно, санкції і остракізм. І ніякі розповіді про норвезьких лижників-астматиків нікому, крім глядачів пропагандистських федеральних каналів в самій Росії, нецікаві.

У цьому сенсі завдання зі створення щільної токсичної завіси навколо путінського режиму цілком вирішувана. Одне-два-п'ять розслідувань, і можна буде вводити санкції, що стосуються контактів на будь-якому офіційному рівні. У тому числі і бізнес-рівні.

Остракізм має під собою цілком очевидне підгрунтя - російську знать просто підштовхують до процедури зняття нинішніх керуючих російським Мафія Стейт.

Читати такожЗахід сказав путінському оточенню: "тисніть бункерного ізгоя"Втім, це зовсім не означає, що потім все за помахом чарівної палички зміниться, і російським політикам знову відкриють двері. Це право доведеться заслуговувати діяльним каяттям і покаянням.

У новітній історії подібна процедура вже мала місце: денацифікація в Німеччині. Вона, безумовно, носила вибірковий характер, переможці самі визначали, кого вважати нацистом, а кого - щиро помилившимся. Але те, що Німеччина досі несе на собі клеймо прокаженої і досі несе відповідальність за нацизм, який вийшов з її землі, факт. Це, в свою чергу, дозволяє колишнім переможцям більш впевнено керувати німецькою елітою. Не "в лоб", а більш витончено.

З Росією будуть чинити приблизно так само. Російську знать і російський народ зобов'яжуть нести колективну відповідальність за кримінальний режим Путіна, і подібного роду розслідування на кшталт беллінгкатовського - це підготовча процедура.

Те, що режим Путіна кримінальний, те, що він по-бандитськи розправляється зі своїми противниками (або кого він вважатиме противником), в общем-то, сумнівів не викликає. Не здивуюся, якщо спливуть і інші сюжети, благо за час правління Путіна їх хоч відбавляй - від вибухів будинків і дивних "антитерористичних" операцій з величезною кількістю неосвітлених питань до серійних політичних вбивств і замахів.

Погано інше: функцію суду над режимом повинні брати тутешні, російські, структури. І ні за яких обставин не передавати це право за кордон. Але в тому і проблема, що всередині країни цей режим поки судити і засуджувати нікому. А тому вердикт виноситимуть іноземці, і саме вони закріплять цей вердикт на досить тривалий період. І всім тим, хто буде "після Путіна", доведеться з цим вердиктом рахуватися. Так, як з ним змушені рахуватися німці або японці. Хоча вже нікого, хто міг би нести відповідальність за дії тодішніх режимів Німеччини та Японії, немає просто за давністю років.

Новости сейчасКонтакты