Шоуранерка Ирина Никончук раскрыла секрет работы над сериалом «Секс, Инста и ВНО»

Ирина Никончук / Пресс-служба

Как задумывалась и осуществляется идея сериала «Секс, Инста и ВНО», и какие маленькие секретики Ирина Никончук раскрыла о проекте - читайте в нашем интервью на Главреде.

В Україні не так багато серіалів про молодь і для молоді, тим паче, таких, до яких закладено глибинний сенс про підліткові проблеми.

Серіал «Секс, інста і ЗНО» — нова спроба й новий формат для українського ринку, до створення якого надзвичайно серйозно підійшла команда 1+1 Digital, адже це буде перший серіал про підлітків, що створюється ексклюзивно для VOD-платформи 1+1 video.

Ірина Никончук — шоуранерка серіалу «Секс, інста і ЗНО», створення якого зайняло без малого 2 роки. Разом із командою вона провела безліч тестувань та інтерв’ю з підлітками заради створення максимально актуальної і правдивої історії, а до роботи залучила режисера Антоніо Лукіча — зірку сучасного молодого українського кіно.

При особистій зустрічі ми не втримались, і поцікавились у Ірини про походження ідеї серіалу, а також достатньо провокативної назви.

«Як ви пам’ятаєте, в 1+1 був дуже хороший і успішний проєкт «Школа». Після його завершення, у нас залишилася велика аудиторія, яка жила на різних майданчиках холдингу — як на 1+1, так і в Digital. Читайте також"Ми будемо дивувати": режисер Антоніо Лукич заінтригував серіалом СЕКС, інста і ЗНОТому перед нами постало завдання створити новий проєкт для юної аудиторії, у якої був попит на щось абсолютно нове й незвичне. В основі мого креативного методу незмінним є перший пункт — я завжди починаю працювати відштовхуючись від інтересів цільової аудиторії. Залучаючи наш потенційну аудиторію, ми з командою намагаємось дізнатися більше про те, як вони живуть, які їхні болі, які їхні страхи, що їх дійсно хвилює, який період вони зараз переживають, який контент вони дивляться, що їх захоплює? І ми провели багато фокус-груп, глибинних інтерв’ю по дві-три години з цільовою аудиторією різного гендеру. І в результаті нашого першого досвіду спілкування з цією цільовою аудиторією, для себе я виокремила три базових проблематики.

Ірина Нікончук / Пресс-служба

Ідея серіалу та його «родзинка» з’явилися також не просто так — Ірина розповіла, що за сюжетом стоїть реальна історія з життя, а назва — насправді сучасна алюзія на одну популярну пісню та надзвичайно популярний уже пів століття вислів. «Історія головної героїні — це історія, яку мені розповів мій студент із медіашколи (ред. — Вища школа Media & Production). Вона мала пікантну таємницю, й одного разу він дізнався про це з її соцмереж. І тоді я подумала: а що, якби в мене була така героїня, з такою ж таємницею, і вона була найпопулярнішою дівчиною в школі, й одного дня всі дізналися її про це — що б із нею відбувалося далі? Ну і, власне, тепер це відбувається з нашою головною героїнею Сашою за сценарієм.

Читайте також1+1 знімає серіал Секс, Інста і ЗНО - сюжет, актори і дата виходу

Чимало питань є і про назву серіалу. По-перше, до неї закладено базову проблематику підліткового покоління, а, по-друге, як ми всі добре пам’ятаємо, є відома пісня «Секс, наркотики й рок-н-ролл» Д’юрі (ред. — пісня Іена Д’юрі 1977 р.), і ми помітили, що секс залишається популярним і досі, поки в людей є серце, дві руки, дві ноги й бажання. Наркотики для нового покоління — це соцмережі, підлітки залежні від них не менше, ніж усі були в 70-ті від інших речовин. А бентежить їхні серця сьогодні не рок-н-рол, а ЗНО, як дізналися ми з фокус-груп», — ділиться Ірина Никончук.

До речі, проблема дійсно актуальна — молоді актори, які нещодавно закінчили школу і провчилися 1–2 роки в університеті, розповіли, що сценарій прописаний дійсно дуже влучно, і максимально правдиво розкриє внутрішній світ героїв. Кожен їхній крок буде продуманим і взятим із реального життя, розповідають творці серіалу.

«Багато питань, які будуть висвітлені в нашому серіалі, я вважаю, є дуже актуальними зараз. Чомусь часто буває так, що в проєктах про молодь сьогодні, щось та й недоговорюють, а якісь глобальні проблеми закінчуються просто на тому, що хлопці курять сигарети і все. І я дуже радий, що в цьому серіалі в нас буде змога показати проблеми, як вони є насправді», — каже Олександр Яценко, який грає Богдана.

Олександр Яценко, Григорій Наумов та інші актори серіалу Секс, інста і ЗНО / Пресс-служба 1+1

А от головна героїня — Ганнуся Ярмоленко, яка грає Сашу, розповіла, що тільки з’явилась інформація про серіал «Секс, інста і ЗНО», їй одразу почали писати школярі, які переживають зараз проблеми, про які йтиметься в серіалі.

«Я сама наче нещодавно закінчила школу, і пам’ятаю, як ти ходиш до репетитора, і не хочеш, і боїшся до нього ходити, і цей мандраж перед ЗНО. Усе ці спогади ще дуже свіжі в моїй пам’яті, тож коли я заходжу в школу, тільки тепер уже на знімальному майданчику, мені нескладно відтворити всі ті емоції та атмосферу. Авжеж, спочатку було дуже страшно, адже всі ці підліткові теми дуже непрості — раптом я не «попаду» в роль у психологічному плані. Бо підлітки ж абсолютно все через себе пропускають, у них усе максимізується. Але всі ці сумніви розвіяла сама історія, яка просто захопила мене. Взагалі я шанувальниця скандинавського серіалу SKAM («Сором»), який теж про школярів і підлітків. І ще тоді думала, що було б прикольно, якби і в нас зняли щось подібне» — говорить Ганнуся Ярмоленко. — «І от тепер я в такому серіалі, тільки українському. У нас теж історія про молодь, але вона зі своїми «заковирками». На мою думку, ми несемо щось потрібне і важливе для людей. І ми в цьому вже переконалися. Були ще тільки перші знімальні дні, а нам уже писали діти: «Я здала ЗНО, мама хоче, щоби я вступала на такий же фах, йшла, а я не хочу, мені дуже цікаво було б подивитися ваш проєкт. У вас там ж будуть такі історії?». Я вважаю, що ми будемо доносити важливі меседжі, а я завжди за те, щоби те, чим ти займаєшся, привносило щось важливе у світ і допомагало людям».

Ганнуся Ярмоленко / Пресс-служба 1+1

Ірина Никончук також з ентузіазмом поділилася тим, що в неї найкраща цільова аудиторія, яка дуже перебірливо ставиться до контенту. Тому для неї та команди це було практично викликом — зробити проєкт, який міг би знайти потужний відгук у підлітків.

«Аудиторія нашого серіалу споживає дуже багато контенту. Це покоління, яке виросло в еру інфляції контенту, коли його багато, і вони дивляться його не лише на телебаченні, як ми раніше. Зараз їм доступні серіали на Netflix, Amazon Prime, на інших платформах, їм доступний YouTube. Більше того, це покоління, яке самостійно створює багато контенту — вони самі активно знімають і публікуються т в YouTube та TikTok. Жодне покоління людства до цього часу не споживало його так багато, як вони. І тут «палка о двох кінцях». Поясню чому. З одного боку, з цією аудиторією важко працювати. Адже нам потрібно захопити і втримати увагу глядача, який живе просто в морі контенту. Зробити це значно важче, ніж, до прикладу з аудиторією 55+, яка здебільшого дивиться великі канали й більш стабільна у своїх уподобаннях. З іншого боку — у нашої аудиторії надзвичайно крутий смак. Вони дуже багато надивилися контенту й тому добре розуміють, що таке драматургія. Вони оперують кіношними термінами, і в них найкрутіша з усіх цільових аудиторій естетична позиція. Вони можуть оцінити стиль, музику, як виставлено в кадрі світло; оцінити драматургію — і тому це величезний кайф працювати з такою аудиторією. «Секс, інста і ЗНО» стане першим підлітковим серіалом у жанрі драмеді (ред. − поєднання елементів комедії та драми). Варто додати, що на нашому ринку не часто, висвітлюючи тему підліткового життя, звертаються до жанру комедії. Але для подібних тематик, комедія — це дуже влучно, бо через гумор ми можемо піднімати важливі речі й розповідати їх легко. Дуже сподіваюся, що їм це все сподобається», — зі справжнім запалом в очах і голосі розповідає шоуранерка.

Ірина каже, що хоч це й не було основною метою, але серіал висвітлить чимало актуальних у соціумі проблем: охорона довколишнього середовища, ЛГБТ, гендерні проблеми тощо: «Це речі, які для них є нормальними й актуальними, вони спокійно і вільно про це говорять, і, звісно, хочуть чути про це з екрану. Тому всі ці проблематики будуть у серіалі».

Читайте такожМої думки тихі 2020 - кращий фільм нового українського кінематографа

Актори ж були достатньо здивовані й раді участі в проєкті: адже це історія, яку знімає молодь про молодь. До того ж він представить нове покоління в українському кіномистецтві.

«Я не вірив, що можу потрапити в цей проєкт, бо він одразу здався мені з тих, які називають «топовими», але коли побачив, що там ще і знімаються мої друзі, і загалом наша команда достатньо юна — усе це стало для мене приємним шоком. Я тішуся й пишаюся, що всі ми — абсолютно змотивована й сильна команда. У нас буде багато гострих, я б сказав, тем, які важливі підліткам. Й особливо — це взаємовідносини батьків та дітей», — говорить Григорій Наумов, який грає Клима.

Ірина підкреслила, що проблема батьків і дітей залишається актуальною поза поколіннями та часом, і хоча ніхто не ставив за основну ідею висвітлювати це питання, батьки часто матимуть значний вплив на всі три головні теми серіалу.

«Коли в мене були інтерв’ю з підлітками, вони дуже часто розповідали, що батьки про них нічого не знають. І насправді, моя співбесідниця повертається зі школи хорошою дівчинкою з хорошими оцінками, а коли лишається ввечері на самоті, то живе у своєму світі, який разюче відрізняється від того, що відомо батькам. Підлітки у своєму соціальному житті часто інші, ніж у сім’ї. Оскільки у нас так багато реальних історій, то батьки зможуть побачити, чим насправді живуть підлітки, що їх хвилює. В історії героїв серіалу ми прагнули показати, що дорослішання, перші закоханості, перший секс, соціальні мережі, і ЗНО — це, насправді, однаково важливі частини їхнього життя. Вони не можуть блокувати якусь із них, щоби зосередитися лише на навчанні. Вони не є взаємовиключними. Можливо, батьки зроблять висновки для себе, хоча такої цілі особисто в мене не було», — розповідає шоуранерка серіалу.

Ірина Нікончук, Антоніо Лукич, Євгеній Гончаренко і Сергій Вовк / Instagram Ірина Нікончук

Команда не ставила собі за ціль показати «як не можна», чи розповідати моралізаторські ідеї. Усе пробували зробити максимально об’єктивно й реально: «Ми завжди показуємо вчинок, а потім –яким може бути наслідок. Оскільки в нас розумна цільова аудиторія, а я це знаю точно, бо дуже багато часу з ними провела, вони все зрозуміють самі і висновки зроблять теж самі. Це мега цікаве покоління, у них, на відміну від багатьох із нас, немає «чорного» й «білого», натомість це «60 відтінків сірого». Вони здатні критично мислити, робити вибір прямо зараз, і знають про наслідки. Я впевнена, що вони зрозуміють усе й навчати їх не потрібно» — говорить Ірина Никончук.

Доля продовження серіалу «Секс, інста і ЗНО» тримається в таємниці. Проте й Ірина Никончук, й Антоніо Лукіч не бажають прощатися з героями, яких вони створювали з такою любов’ю.

«Я сподіваюся, що ці персонажі, які народилися з-під пера наших сценаристів Євгенії Бабенко й Павла Острікова, полюбляться глядачам, і всі будуть із нетерпінням чекати на другий сезон», — інтригує Ірина.

Наразі триває постпродакшн серіалу, прем’єра якого запланована на осінь. Драмеді буде доступна за підпискою на платформі 1+1 video.

Автор: Александр Галайда
Новости сейчасКонтакты