Михаил Жванецкий - биография, творчество и личная жизнь

Жванецкий Михаил / фото Анастасии Федоренко

Михаил Жванецкий умер в 86 лет, через месяц после того, как решил уйти со сцены. Чем запомнился сатирик и писатель - читайте в материале Главред

Радянський, російський і український письменник-сатирик Михайло Жванецький родом з Одеси, але працював після розпаду СРСР в Росії. Творчість Жванецького відрізняється "одеським" гумором і витонченістю.

6 листопада 2020 року Михайло Жванецький помер вдома, лише через місяць після того, як вирішив завершити кар'єру на сцені через втрату працездатності.

Майже протягом місяця ЗМІ обговорювали-чому Жванецький пішов зі сцени, припускаючи зараження коронавірусом, або навіть смертельну хворобу. В інтервь. їм Жванецький відмовляв.

Причина смерті Михайла Жванецького поки що не називається - його концертний директор не став її називати в коментарі ЗМІ.

Він помер вдома, коли поряд була сім'я.

Михайло Жванецький відомий як радянський, російський письменник-сатирик, популярний виконавець своїх творів.

Михайло Жванецький - біографія

Народився Михайло в Одесі 6 березня 1934 року в родині Мане Мойсейовича Жванецького і Раїси Яківни. Його батьки були лікарями, а сам юнак спочатку обрав третій шлях - він закінчив Одеський інститут інженерів морського флоту за спеціальністю "інженер-механік підйомно-транспортного обладнання портів", і кілька років працював у знаменитому Одеському порту.

Під час навчання був як "політичним" активістом, так і театральним. Він виступав у їхньому студентському театрі Парнас-2, названому за прикладом давньогрецьких міфів.

У 1963 році Жванецький познайомився з Аркадієм Райкіним під час його приїзду до Одеси. Той вирішив взяти в обіг напрацювання Жванецького, з якими встиг ознайомитися, і вже через рік в 1964 році Жванецький почав працювати в Ленінградському Театрі естради і мініатюр Аркадія Райкіна. Він виступав, писав монологи і сценарії.

Незабаром він почав виступати і сольно. Жванецький встиг написати більше десятка вистав, писав книги, і навіть отримав екранізації своїх робіт.

Віля того, як пішов від Райкіна, працював в Одеській філармонії, а потім у Московському театрі "Ермітаж", придбав всесоюзну популярність.

Він був худ керівником Московського театру мініатюр в структурі Москонцерта, який він сам же створив в 1988 році.

У 1990 році відкрив Всесвітній клуб одеситів.

У 1999 році отримав звання Народного Артиста України.

В останні роки вів програму Держурний по країні, яка виходила на екрани в нічний час до грудня 2019 року на телеканалі Росія 1.

Михайло Жванецький - сім'я і діти

У Жванецького є троє онуків від дочок.

Жванецький був одружений 4 рази - два цивільних шлюби і 2 офіційні:

Михайло Жванецький - творчість

Вистави

Книги

Екранізації

Нагадаємо, що Михайло Жванецький не підтримав окупацію Криму Росією в 2014 році, і В2 015 році Мінкульт України вніс його в "білий список" артистів, які підтримують територіальну цілісність країни.

У березні 2012 року Жванецького визнали народним артистом Росії.

Автор: Александр Галайда
Новости сейчасКонтакты