Стала известна кандидатура временного главы Нацбанка

Рожкова возглавила Нацбанк / Фото: flickr.com

Новый руководитель призывает сохранить независимость регулятора.

Тимчасово виконуючим обов'язки голови Національного банку України 3 липня була призначена Катерина Рожкова, яка раніше займала посаду першого заступника глави Нацбанку.

Про своє призначення Рожкова поінформувала під час прес-брифінгу.

«До призначення нового голови я за розкладом посадових обов'язків буду виконувати обов'язки голови Нацбанку», — заявила вона.

Рожкова закликала президента Володимира Зеленського, уряд і всіх без винятку політиків до співпраці. Вона зазначила, що консолідована робота дозволить Нацбанку виконувати функції, покладені на нього Конституцією України та законом про НБУ.

Читати такожСмолій розповів, хто здійснював «політичний тиск» на Нацбанк«Для нашої команди „червоними лініями“ залишаються ті лінії, які були озвучені головою. По-перше, незалежність НБУ як інституції, право Нацбанку приймати рішення незалежно від політичних побажань, а тільки з метою підтримки макрофінансової стабільності. Це також неприпустимість включення друкарського верстата, неприпустимість повернення збанкрутілих банків колишнім власникам. Це неприпустимість адміністративного втручання в ринкові відносини», — підкреслила Рожкова.

Нова глава НБУ підкреслила, що усвідомлює всю серйозність відповідальності, тому залишається працювати для збереження і забезпечення макрофінансової стабільності, а також ефективної роботи фінансового сектора. Рожкова пообіцяла зберегти незалежність регулятора.

Як раніше повідомлялося, Верховна Рада схвалила звільнення Якова Смолія з посади голови Національного банку України.

Нагадаємо, Яків Смолій 1 липня написав заяву про звільнення з посади голови Нацбанку за власним бажанням і передав документ президенту Володимиру Зеленському. Смолій стверджував, що вирішив звільнитися через "систематичний політичний тиск".

Новости сейчасКонтакты