"Разочарованы борьбой с коррупцией в Украине": в G7 сделали резкое заявление

В G7 раскритиковали состояние борьбы с коррупцией в Украине / Facebook Посольство Украины в США

Этьен де Понсен назвал причины неудач Украины в борьбе с коррупцией.

Франція, а також інші країни G7 ("Великої сімки") розчаровані станом боротьби з корупцією в Україні, заявив посол Франції в Україні Етьєн де Понсен.

Розчарування G7 особливо стосується конфлікту навколо Конституційного суду, заявив французький жипломат в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна.

Він нагадав про скасування положення про кримінальну відповідальність за неправдиве електронне декларування, а також про конфлікт навколо повноважень Національного агентства із запобігання корупції.

"Ми стурбовані і поки не бачимо достатнього прогресу", - сказав Де Понсен.

Як зазначив дипломат, причинами неуспішної боротьби з корупцією в Україні є наявність зацікавлених кіл, брак правових інструментів для просування реформ і правової експертизи.

На питання про те, хто несе відповідальність за відсутність прогресу в реформах, посол сказав, що це деякі гравці судової системи і деякі олігархи.

"Я не хочу вплутуватися в пошук винних. Але я б сказав, що деякі гравці судової системи і деякі олігархи є головними перешкодами на шляху реформ на даний момент. Дуже складно реформувати країну, якщо у вас немає чистої судової системи. Я дійсно думаю, що президент Зеленський щиро переконаний у необхідності реформ і що він наполягає на цьому напрямку. Але є дуже великі перешкоди", - зазначив він.

Читати такожУдар у відповідь: відсторонений від посади голова КСУ звернувся до судуДипломат підкреслив, що для виходу з цієї кризи Україні потрібна дуже сильна політична воля, дуже сильна підтримка Верховної Ради, підтримка міжнародного співтовариства, зокрема G7 і ЄС.

"Ми будемо підтримувати, наприклад, відбіркову комісію. Ми готові надати міжнародних експертів для участі в цих комісіях, для відбору компетентних та етично адекватних суддів, прокурорів. Ми готові надати технічну експертизу, про яку я згадував раніше, і надати цю підтримку. Якщо все це скласти разом-політичну волю зверху, політичну підтримку Ради - все може змінитися в правильному напрямку. Нам потрібен новий поштовх для підкріплення зусиль, це ясно", - додав де Понсен.

Конфлікт навколо КСУ:

Автор: Алексей Тесля
Новости сейчасКонтакты