В ГБР назвали причины аннексии Крыма

В ГБР установили причины аннексии Крыма / УНИАН

В госизмене подозревается бывший президент Украины Виктор Янукович и его министры.

Державне бюро розслідувань (ДБР) встановило причини та умови анексії Криму Росією. Серед скоєних злочинів, які призвели до окупації Криму, є злочинне скорочення Збройних сил України, а також знищення систем протиповітряної оборони Криму.

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Зокрема, в держзраді підозрюються експрезидент Віктор Янукович, міністри оборони України Дмитро Саламатін і Павло Лебедєв, начальник Генерального штабу - Головнокомандувач ЗСУ Володимир Замана.

У ДБР зазначили, що однією з головних умов анексії Криму було скорочення Збройних сил України.

"Протягом 2012-2013 років гранична чисельність армії була скорочена з 240 тисяч до 162 тисяч військовослужбовців», - зазначили у відомстві.

У ДБР уточнили, що у 2013 році скоротили число військкоматів. Військові частини були укомплектовані лише на 25-55%. До того ж була згорнута "по-буквена" приписка мобілізаційних ресурсів у військові частини і знищений облік військової техніки.

Також причиною анексії півострова є знищення систем протиповітряної оборони Криму.

"Управління системою ППО Криму перейшло на бік окупантів. Також була скорочена одна з двох бригад ЗРК С-300В на озброєнні і зупинені програми модернізації ЗРК С-125 і С-200В», - додали у відомстві.

У ДБР підкреслили, що проведені у 2013 році масштабні організаційні зміни ЗСУ суперечили законодавству і не були внесені в стратегічні оборонні документи країни, що завадило ЗСУ в момент реалізації одного зі сценаріїв зовнішньої агресії сформувати ударну групу і захистити територіальну цілісність України.

Анексія Криму - про що йшлося раніше:

Анексія Криму

У березні 2014 року в Криму під дулами російських військових пройшов так званий "референдум" про статус півострова, більшість жителів нібито висловилися за приєднання до РФ. Пізніше Росія анексувала Крим. В Україні влада визнала 20 лютого 2014 року датою початку захоплення півострова.

Автор: Адриана Бубновская
Новости сейчасКонтакты