Ядерный институт России оказался владельцем недр в Украине

Подземные недра Украины частично принадлежат России / Фото: Артемсоль

Россияне имеют право строить и испытывать подземные сооружения.

Інститут ядерних досліджень Російської академії володіє спеціальним дозволом на користування надрами Артемівського родовища кам'яної солі, яке видано ще в 2007 році.

Як повідомляє експертна організація StateWatch з посиланням на листи Державної служби геології та надр в РНБО, в 2007 році міністерство охорони навколишнього природного середовища України надало Інституту ядерних досліджень Російської академії наук спеціальний дозвіл на користування надрами Артемівського родовища кам'яної солі терміном на 20 років.

У документі наголошується, що представники РФ мають право проводити будівництво та експлуатацію підземних споруд, не пов'язаних з видобутком корисних копалин, зокрема для підземного зберігання нафти, газу та інших речовин, і матеріалів, поховання шкідливих речовин і відходів виробництва, а також скидання стічних вод.

Читати такожВ Україні почали видобувати золото"Те, що інститут Російської академії наук був виявлений серед власників спецдозволів на надра тільки в 2020 році, свідчить про те, що система державного моніторингу потенційного і реального впливу російських структур на економіку в Україні неефективна», — зазначили в StateWatch.

Зазначимо, Державна служба геології та надр звернулася до РНБО з проханням забезпечити внесення зазначеного інституту до списку санкцій. Однак станом на початок листопада 2020 року санкції щодо російського Інституту не засновані.

Автор: Яна Катасонова
Новости сейчасКонтакты