"Беларусь 2.0.": в Москве после оглашения приговора Навальному дико схватили 1400 человек

В Москве после оглашения приговора Навальному дико "паковали" людей / Reuters

Приговор российскому оппозиционеру заставил людей выйти на улицы. Московские силовики били их дубинками и выхватывали из такси.

2 лютого суд у Москві відправив опозиціонера Олексія Навального в колонію на 2 роки і 8 місяців, замінивши йому умовний термін на реальний у справі «Ів Роше». У відповідь на вирок на московські вулиці вийшли кілька тисяч людей. Їх прогнали з Манежної площі, куди кликав штаб Навального. Колони протестувальників пройшли по Неглинній, Петрівці та Великій Дмитрівці. Потім силовики - їх було безліч - стали жорстко затримувати і бити людей в довколишніх провулках.

Усього після оголошення вироку Навальному в Росії затримали 1408 осіб, повідомляє ОВД-Инфо. З них - тільки у Москві - 1145, у Санкт-Петербурзі - 248.

У соцмережах з'явилося багато відео, які красномовно демонструють звірства московських та пітерських силовиків. Людей ловили на вулицях, спускалися за ними в метро і бігли за ними у двори.

Також не вдалося врятуватися навіть тим, хто намагався сховатися в таксі.

Людей нахабно вихоплювали навіть з таксі.

У Дмитрівському провулку людей загнали в "котел" і нещадно лупили.

Відзначимо, в соцмережах вже назвали те, що відбувається в Росії, «Лукашизацією» і «Білоруссю 2.0».

Чому сів Навальний

У Олексія Навального є умовний термін - 3,5 роки з випробувальним терміном 5 років. Його політик отримав за звинувачення у розкраданнях у фірмах Ів Роше.

Термін мав закінчитися 30 грудня 2020. За російським законодавством умовний засуджений повинен з певною періодичністю відзначатися за місцем реєстрації.

До свого отруєння, коли опозиціонер був здоровий і перебував у Росії, він не прийшов на реєстрацію шість разів:

  • 13 січня,
  • 27 січня,
  • 3 лютого,
  • 16 березня,
  • 6 липня,
  • 17 серпня.

Попри це дружина Навального отримала дозвіл на його транспортування до Німеччини, коли він перебував у комі.

Під час лікування у російських правоохоронців претензій до Навального не виникало. Питання почали з'являтися після 12 жовтня, коли його виписали з клініки Шаріте.

Однак Навальний продовжував перебувати в Німеччині. За два дні до закінчення його випробувального терміну ФСВП відправила Навальному попередження: якщо до 29 грудня 2020 року, він не приїде, то служба може попросити замінити умовний термін на реальний.

Попри попередження, опозиціонер не прибув до Росії. Після чого ФСВП, згідно із законом, 30 грудня оголосила Навального в розшук.

2 лютого суд відправив Навального в колонію.

Протести в Росії - про що йшлося раніше:

Автор: Адриана Бубновская
Новости сейчасКонтакты