Новый удар по Газпрому: СМИ раскрыли планы Европы по отказу от газа из РФ

Трансадриатический поток - еще один шаг Европы на пути к избавлению от российской энергозависимости / tap-ag.com

Трансадриатический газопровод будет поставлять на европейский рынок 9 миллиардов кубометров газа из Азербайджана в год.

Завершення будівництва проекту Трансадріатичний газопровід і його реалізація стане ще одним кроком Європи на шляху до диверсифікації газових поставок від Газпрому і зниження енергетичної залежності від Росії. Трубопровід постачатиме блакитне паливо з Азербайджану до південної Європи.

Про це повідомляється на сайті проекту.

У повідомленні йдеться про те, що Трансадріатичний газопровід будувався близько 4,5 років і по суті проект вже завершено. Трубопроводом газ з Каспійського регіону в країни Євросоюзу буде надходити транзитом через Туреччину та Італію. Завдяки новому газопроводу на європейському ринку з'явиться ще 9 мільярдів кубометрів газу на рік: 8 з них отримає Італія, ще 1 мільярд припаде на Болгарію і Грецію.

На думку аналітика агентства Bloomberg Ельчина Мамедова, такі заходи посприяють енергетичній безпеці і поліпшать процеси диверсифікації каналів з постачання газу у південній Європі.

Газпром, у свою чергу, у зв'язку з цим буде змушений поступово оптимізувати свою ціну на газ.

"Це повинно допомогти регіону домогтися від "Газпрому" більш вигідних цін на газ", - вважає експерт.

У Bloomberg відзначають, що після запуску Трансадріатичного газопроводу зміниться кон'юнктура газового ринку у Європі, який багато років працює над пошуком альтернативних каналів постачання газу і позбавленням від енергетичного патронату Росії. Наразі на європейському газовому ринку близько 30% газу припадає на постачання з РФ.Читати такожЕксперт пояснив, чому Німеччина не відпустить Північний потік-2

Надалі - вже після запуску Трансадріатичного газопроводу - європейці під час диверсифікації газових постачань планують запустити газопровід Baltic Pipe і нові термінали скрапленого природного газу.

Таким чином, Європа запустить так званий "єдиний антиросійський фронт", метою якого є зниження залежності від Росії в енергетичній сфері.

Новини Газпрому

Автор: Андрей Ганчук
Новости сейчасКонтакты