Угроза импичмента: Палата представителей США призвала Пенса отстранить Трампа

Над Дональдом Трампом нависла угроза импичмента / Фото Reuters

Резолюцию поддержали все без исключения члены Демократической партии и один "республиканец".

Палата представників США схвалила резолюцію, що закликає віце-президента Майка Пенса відсторонити чинного главу Білого дому Дональда Трампа від влади із застосуванням 25-ї поправки до Конституції США.

Ухвалення резолюції підтримали 223 члени Палати, проти проголосували 205, вісім - утрималися, передає Reuters.

В основному, голоси в розподілилися по партіях: представники Демократичної партії проголосували «за», республіканці — «проти». При цьому один член Палати представників від Республіканської партії підтримав резолюцію, п'ятеро республіканців утрималися. Жоден демократ не виступив проти.

Резолюція носить рекомендаційний характер і не зобов'язує віце-президента США Майка Пенса користуватися 25-ю поправкою.

Раніше спікер Палати представників Ненсі Пелосі заявляла, що в разі ухвалення резолюції дасть Пенсу 24 години, щоби усунути президента Трампа. Якщо це не буде зроблено, то Палата представників займеться процедурою імпічменту за звинуваченням у підбурюванні до заколоту.

Як повідомляв Главред, віце-президент США Майк Пенс виступив проти відсторонення чинного президента Дональда Трампа із застосуванням 25-ї поправки до Конституції США. Про це він повідомив у листі спікеру Палати представників Конгресу Ненсі Пелосі.

Пенс закликав Конгрес уникати дій, що можуть ще більше розколоти суспільство або привести до зростання конфронтації. Також він пообіцяв сприяти процесу мирної передачі влади.

Довідка. У США 25-ту поправку до Конституції прийняли після вбивства Джона Кеннеді. Вона передбачає можливість відсторонення глави держави в разі його недієздатності, а також дозволяє вирішити ситуації, коли хвороба або смерть лідера не дозволяють йому ані виконувати обов'язки, ані піти у відставку. Виконувати обов'язки президента до інавгурації нового глави держави повинен віце-президент.

Читати такожІмпічмент Трампу: названо нові терміни

Протести в США та імпічмент Трампу-про що повідомлялося раніше:

Автор: Анна Ярославская
Новости сейчасКонтакты