Нафтогаз не покупает дешевый газ для украинцев, потому что на нем нельзя заработать, - эксперт

газ / Фото: УНИАН

Украина может закупать дешевый газ из Европы по 50-60 долларов, однако реализация такой политики лишит заработка Нафтогаз и газовых трейдеров.

Експерт з питань енергетики Юрій Корольчук заявив, що Нафтогаз відмовився від закупівлі дешевого європейського газу, бо компанія і трейдери не зможуть заробити на його перепродажу населенню.

"Правило номер один Коболєва: якщо на ринку ЄС висока ціна на газ, то його потрібно терміново купувати, взяти для цього 1,5 мільярда доларів кредитів і продавати дорогий газ населенню", - пише аналітик на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Однак, на думку Корольчука, коли можна купити газ за низькою ринковою ціною, Нафтогаз, навпаки, припиняє імпорт блакитного палива.

"Правило номер два Коболєва: якщо на ринку ЄС рекордно низька ціна на газ, то потрібно терміново припинити закупівлю газу, щоб продати дорогий газ зі сховищ для потреб українців. Бо його закупили по 200 доларів і потрібно дати можливість" відбити "маржу трейдерам газу", - запевняє експерт.

Таким чином, на думку Юрія Корольчука, Нафтогаз діє не в інтересах українців, а відстоює бізнес своєї компанії і трейдерів.

"Правило номер три Коболєва: завжди в кожній ситуації не ображай інтереси газотрейдерів, якщо вони не можуть заробити на постачанні газу тобі (Нафтогаз, Коболєв), то припини імпортувати газ в Україну", - підкреслив аналітик.

Раніше експерт Олександр Скубченко розповів, чому українці змушені купувати власний газ за європейськими цінами.

Новости сейчасКонтакты