Когда ждать резкого скачка цен на продукты: эксперт дал прогноз

Подорожания продуктов стоит ждать в середине лета / Фото pixabay.com

Пока что подорожания не будет, так как на данный момент на прилавках магазинов лежит урожай прошлого года.

Пандемія коронавірусу та погані погодні умови суттєво вплинуть на ціни на продукти в Україні та у всьому світі. Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин прогнозує подорожчання практично всіх категорій продуктів до кінця 2020 року.

За його словами, в Україні очікується зменшення виробництва аграрної продукції на 10%. Прогнозований збір зернових також буде менше на 8-9 млн тонн.

«Причин купа, і погана погода не основна, весь світ погано відсіявся через пандемію коронавірусу. Зменшення врожаю відбувається не тільки в нашій країні, саме тому в кінці цього року ціни на продукти підуть вгору", – сказав Пендзин у коментарі українським ЗМІ.

Поки що подорожчання не буде, оскільки на даний момент на прилавках магазинів лежить урожай минулого року. Крім того, вважає економіст, у зв'язку з карантином попит на продукти харчування впав. Це пов'язано з закриттям роботи закладів громадського харчування.

"Ситуація з цінами почне зсуватись тоді, коли ми перейдемо у новий маркетинговий рік, а це відбудеться в кінці липня-на початку серпня. Тоді ціни поповзуть вгору на всі продукти, починаючи з картоплі і закінчуючи м'ясом, щонайменше на 10%", – заявив Пендзин.

Як повідомляв Главред, раніше член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин вже говорив про те, що в 2020 році на Україну чекає спекотне і посушливе літо, що призведе до неврожаю. За його словами, слід очікувати зростання цін на продукти 10-15%.

Автор: Анна Ярославская
Новости сейчасКонтакты