Раскол фракции Слуга народа: эксперт сделал прогноз и назвал сроки

Партию Зеленского может ожидать раскол ближе к концу его президентской каденции - политолог / УНИАН

Из фракции Слуга народа уже были исключены нардепы, критиковавшие генеральную линию партии, напомнил Александр Доний.

Каталізатором розколу монобільшості на базі фракції Слуга народу можуть стати олігархічні угруповання. Домовленості між групами впливу наразі дозволяють підтримувати потрібний баланс і єдність в СН. Проте вже за рік-півтора до закінчення президентської каденції Зеленського монобільшість може розпастися на підгрупи.

Про це заявив політолог Олександр Доній в коментарі Главреду.

За його словами, заява Арахамії про потенційний розкол найбільшої парламентської фракції цілком виправдана - подібна небезпека існує, проте зараз про неї говорити поки ще рано.

"Говорити про розкол монобільшості в Слузі народу не було його ініціативою, Арахамії. Він зацікавлений в єдності фракції, тому що будь-який її розкол - це його послаблення. І якби він у коментарі журналістам відповів, що такої небезпеки немає зовсім, це було б нечесно і непрофесійно з його боку", - зазначив аналітик.

Незважаючи на той факт, що з фракції Слуги народу вже були виключені нардепи, які дозволяли собі критикувати керівництво партії і оточення глави держави – Анна Скороход, Антон Поляков і Гео Лерос – ці прецеденти не свідчать про погіршення ситуації всередині фракції.

Головним двигуном таких процесів, вважає експерт, будуть олігархічні угруповання. Зараз вони взаємодіють один з одним на основі консенсусу, тому про розкол мова поки не йде.

"Наразі і розколоти, і утримати політичні фракції можуть тільки олігархічні угруповання, тому говорити про ідейність Верховної Ради не можна вже декілька каденцій. І поки між ними зберігається домовленість, говорити про розкол передчасно, тому що наразі немає передумов для того, щоб якась з цих груп могла утримувати альтернативну групу",-вважає Доній.Читати такожУ мережі розповіли, як нардеп Юрченко попадався на крадіжці пива

Розподіл фракції на невеликі підгрупи можливий наприкінці президентської каденції Володимира Зеленського. Олігархи шукатимуть нового політичного лідера, на підтримку якого вони мобілізують своїх парламентарів.

"Розкол монобільшості на підгрупи може відбутися за рік-півтора до закінчення президентського терміну, томущо тоді олігархат почне переорієнтуватися і робити ставку на іншого лідера і шукати йому підтримку в особі народних депутатів", - підкреслив Доній.

Раніше глава фракції Слуга народу Давид Арахамія не виключив розпаду монобільшості. Він заявив, що, незважаючи на політику керівництва з підтримки балансу всередині фракції, такі сценарії не виключаються і вже опрацьовуються.

Автор: Андрей Ганчук
Новости сейчасКонтакты