У Зеленского сделали жесткое заявление в адрес России и ОРДЛО из-за Донбасса

Россия и боевики не стремятся к миру - Офис Зеленского / УНИАН

Россияне и представители ОРДЛО срывают мирный процесс на Донбассе.

Спеціальної інспекції представників незаконних збройних формувань у складі СЦКК на українські позиції у селища шуми під Горлівкою не буде. Україна готова була довести, що українські війська не порушують перемир'я, тоді як російська сторона пред'явила низку вимог, що не відповідають домовленостям і суперечать один одному.

Дане повідомлення опубліковано на сайті офіційного представництва президента України Володимира Зеленського.

У повідомленні наголошується, що бойовики не очікували конструктивної позиції від Києва і продовжують перебувати в паралельній реальності. У четвер вранці, 10 вересня, Україна отримала від них низку суперечливих вимог, які не є об'єктивними. Внаслідок цього жодної інспекції українських позицій під Шумами не буде. Україна не погодиться з вимогами, які спрямовані на зрив режиму перемир'я на Донбасі.

Більш того, як стверджують в ОП, ОБСЄ підтверджує, що Україна жодним чином не порушувала перемир'я і дотримувалася всіх домовленостей. Тоді як бойовики показують, що в перемир'ї вони не зацікавлені. Причому якщо Київ пропонував одноразову інспекцію, російська сторона відтепер наполягає на перевірці інших українських позицій.Читати такожУ бойовиків "розігрався апетит": Кравчук пояснив скасування інспекції ЗСУ

"Якщо в Донецьку не здатні знайти на карті Європи населений пункт Шуми Донецької області, претензії щодо якого ми чули неодноразово, і тепер у випадковому порядку вибирають нові населені пункти для інспектування, то можемо хіба що поспівчувати", - додали в офісі Зеленського.

Крім того, в офісі президента зазначають, що українська сторона погодилася на проведення інспекції виключно в присутності представника ОБСЄ, щоб зафіксувати відсутність порушень з боку України. Однак коли Київ звернувся з аналогічним проханням інспекції позицій в ОРДЛО, відповіді так і немає.

Наостанок у Зеленського підкреслили, що Росія і бойовики ОРДЛО фактично відмовилися від виконання домовленостей.Читати такожНахабна вимога бойовиків: у Міноборони назвали причину зриву інспекції позицій ЗСУ

"Враховуючи все це - фактична відмова Росії і представників незаконних збройних формувань в ОРДЛО дотримуватися досягнутих домовленостей і працювати на основі здорового глузду, заради підтвердження правдивих фактів про ситуацію на лінії розмежування – констатуємо, що інспекція в районі Шумів Донецької області наразі не може бути проведена", - підкреслили в Офісі президента Володимира Зеленського.

Автор: Андрей Ганчук
Новости сейчасКонтакты