Конституционный кризис в Украине: Венецианская комиссия оценила действия КСУ

Венецианская комиссия опубликовала решение по КСУ / Униан

В комиссии акцентировали внимание на важности уважения к Конституции.

Венеційська комісія опублікувала свій висновок щодо законодавчої ситуації, що стосується механізмів протидії корупції в Україні.

Висновок опублікований на сайті Венеційської комісії та був ухвалений в зв'язку з рішенням Конституційного Суду України, що скасовує кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.

У висновку комісії зазначається, що боротьба з корупцією є важливим елементом держави. При цьому наголошується важливість поваги до Конституції.

"Парламент і виконавча влада повинні поважати роль Конституційного Суду як зберігача Конституції та повинні виконувати його рішення», - йдеться у документі.

"Своєю чергою Конституційний Суд (...) повинен поважати свої власні процедури і заради конституційної стабільності і правової визначеності, повинен ухвалювати рішення, які загалом відповідають світовій судовій практиці. Що ще важливіше, конституційний суд повинен ухвалювати рішення виключно в межах параметрів його законних повноважень і юрисдикції", - підкреслюється у висновку ВК.

Венеційська комісія визнає, що рішення КСУ від 27 жовтня не має чіткої аргументації, не має твердої основи в міжнародному праві "і, можливо, було заплямоване серйозною процедурною помилкою - невирішеним питанням про конфлікт інтересів деяких суддів".

Венеційська комісія рекомендувала відновити скасовану Конституційним судом України статтю, яка передбачала покарання у вигляді позбавлення волі за недостовірне декларування.

Документ представлять на схвалення на пленарному засіданні 11 грудня.

Конституційна криза в Україні - що було раніше:

Автор: Анна Ярославская
Новости сейчасКонтакты