Креминь набросился на Мендель за "украинский русский язык"

На заявление Юлии Мендель бурно отреагировал Тарас Креминь / УНИАН

Заявления Юлии Мендель идут в разрез с позицией главы государства, считает Тарас Креминь.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь прокоментував заяву прес-секретаря президента Юлії Мендель про існування в Україні української російської мови.

За його словами, заяви Мендель йдуть в розріз з позицією глави держави, заявив він в ефірі Україна 24.

"Дивно, що на 25 році з часу прийняття Конституції і на 30-річчя української незалежності ми маємо в інформаційному просторі такі заяви і звернення, які, на жаль, ніяк не додають оптимізму і кращих умов для розвитку української мови", - підкреслив мовний омбудсмен.

На його думку, це докорінно відрізняється від усього того, що говорилося, в тому числі останнім часом, першими політиками держави.

"Зокрема, три тижні тому президент України підтвердив, що єдина державна мова у нас українська, і вона повинна бути захищена максимально. Тому ніякі спроби применшити її важливість, захист або розвиток не повинні мати перспективи для підтримки", - говорить уповноважений із захисту державної мови.

На його думку, заява Мендель не має під собою ні наукової, ні лексикологічної складової.

"Я щиро сподіваюся, що офіційна позиція Офісу президента не збігається і навряд чи буде збігатися з позицією спікерів. І мені дуже шкода, що ці люди мають відношення до української філології, колись закінчили Київський університет і намагаються розігнати те, що очевидно підходить "п'ятій колоні", - додав Кремінь.

Читати такожНіцой "наїхала" на Авакова через слова про російську: з'явилася реакція

Російська мова в Україні:

Автор: Алексей Тесля
Новости сейчасКонтакты