Лев с гениталиями: проект нового большого герба Украины спровоцировал скандал в сети

Лев с гениталиями: проект нового большого герба Украины спровоцировал скандал в сети

Победитель конкурса Алексей Кохан получит 100 тысяч гривен за эскиз, который вызвал шквал возмущения у украинцев.

Лучший эскиз Большого государственного герба Украины по версии жюри конкурса Фото Facebook
Большой герб по версии пользователей соцсетей Фото Facebook
Большой герб по версии пользователей соцсетей Фото Facebook
Большой и малый герб по версии пользователей соцсетей Фото Facebook
Большой герб по версии пользователей соцсетей Фото Facebook
Большой герб по версии пользователей соцсетей Фото Facebook
Ассоциация украинцев с новым большим гербом Фото Facebook
Большой герб по версии пользователей соцсетей Фото Facebook

У четвер, 19 листопада, Державне агентство України з питань мистецтв і художньої освіти підбило підсумки конкурсу на кращий ескіз великого Державного герба України.

Зі 112 робіт обрали переможця – ним став заслужений художник України Олексій Кохан, який представив свою версію Великого Державного герба України.

Результати конкурсу повідомив у Facebook міністр культури Олександр Ткаченко.

"Ескіз-переможець містить обов'язкові елементи для великого Державного герба, зокрема: герб Війська Запорізького, воїна-козака, лицаря з мушкетом і знака Княжої Держави Володимира Великого, тобто малий Державний герб", — написав міністр.

Громадськість різко відреагувала на результати конкурсу - українці побачили у великому гербі все, що завгодно, але лише не те, що задумав автор.

Зокрема, журналістка Яніна Соколова написала розгромну "рецензію" на ескіз-переможець.

«Приголомшливий проект герба явила нам держава на 30-му році незалежності. Проект, де нахабний лев-одинак показує язик Архангелу, який у відповідь дикувато посміхається, тому що на грудях у нього, як у корабельного прапора, мальтійський хрест, а в руках - викривлений ятаган замість меча (може, це турецький вплив?). При цьому Архангел вчепився-не відірвеш усіма шістьма пальцями в дошку з тризубом. Мабуть, ангелу поганенько, тому що ліве крило у нього вдвічі менше правого, а з голови і німба звивиною тягнеться-в'ється золота стрічка», - іронічно написала журналістка у Facebook.

"Невже треба було прожити 30 незалежних років, щоби в результаті запропонувати суспільству таке?», - обурилася Соколова.

Артистка Анжеліка Рудницька зазначила, що малий герб – ідеальний.

"Сучасний і поза часом. Модний. Графічний. Стриманий. Лаконічний. Вишуканий. Чого не скажеш про цю варіацію», - написала Рудницька у Facebook.

Політичний експерт Денис Гороховський також озвучив свої асоціації з новим варіантом Великого Державного герба України.

"Новий герб України. Україна, на думку авторів, це галичанський лев з ерегованим членом, архангел Михаїл по інший бік, маленький козак, який дивиться на все це і по три колоски на схід і на захід. Ну що ж, однозначно вийшло дуже символічно", - написав Гороховський в соцмережі.

Екс-нардеп і блогер Віталій Чепинога вважає, що великому гербу дечого не вистачає: "Шоб у архангела з рота нібито вилазять букви: «З новим годом!». А козак згори: «З Різдвом, будьте здорові!». А лев і собі: «Христос воскрес!»... І по низу пустить якусь красіву ярку лєнту, і на ній написать: «Унадився журавель до бабиних конопель»... Герб должен создавать позитивне настроєніє, святкове. А так, - нормально. Єдине зауваження в мене до галицького Лева. Він чогось виглядить таким розстроєним, ніби в нього щойно балалайку відібрали...".

Колишній народний депутат Віктор Уколов вважає, що затверджений раніше проект Великого герба України був набагато кращим. А нинішній ескіз - це "комікс", який до того ж ще й нагадує про комуністів і СРСР.

"Не розумію чим не догодив уже затверджений раніше проект великого герба України - той, що праворуч? Різниця з тим коміксом, що ліворуч принципова!Справжній герб виконаний у трьох кольорах: золотому і блакитному та малиновому (козацькому). Герб-комікс має гірчичний, синій і відтінок червоного ближче до помаранчевого. Це натяк, що у нас були комуністи?» ,- написав Уколов у Facebook.

"На справжньому гербі дорослий козацюра як з гравюри. На коміксі ліворуч - схематичне дрібне зображення в червоних шароварах. Янгол - це взагалі окрема тема в жіночих носочках одразу згадується, що він немає статі, хоч і з мечем. А на руського лева одягли корону - це щоб нагадувало СС Галичина?Пшениця знизу нагадує також про Радянський союз. Убогість", - додав він.


"У нас чудовий з точки зору дизайну та естетики герб. На всі часи. Це не ми молодці, просто іноді десь щастить (...) Ні, треба і тут внести лепту кугутства. Рюшечек, х*юшечек, козака, лева, мантикору, катоблепаса, мерседес, майже новий, не битый, не фарбований і х*р в двадцять сантиметрів. Навіщо?А шоб було. Пишатися", - написав Віктор Трегубов в Facebook.

"Відчепіться від національних символів моєї країни. Замовте собі особистий герб, нанесіть на плаг і засуньте глибше. І пишайтеся", - додав він.

Інші користувачі соцмереж також вибухнули їдкими коментарями щодо ескізу-переможця:

"По-моєму, у галичанського лева таки не стоїть. І тому він засмучений",

"Вибачайте, якщо що... може то у мене наслідки дитячоі психотравми від союзмультфільму, але асоціації такі:

Конкурс на кращий ескіз великого Державного герба України

Автор: Анна Ярославская
Новости сейчасКонтакты