«Не разделяя на своих или чужих»: дипломаты сделали заявление о Волынской трагедии

Украина и Польша вспомнили жертв Волынской трагедии / УНИАН

В посольстве публично осудили любые формы насилия.

Посольство України в Польщі заявило, що 11 липня українці та поляки спільно вшанували пам'ять жертв Волинської трагедії, не ділячи їх на своїх або чужих".

«11 липня — спільна біль українців і поляків. Сьогодні разом з польським народом ми вшановуємо жертв Волині, не розділяючи їх на своїх чи чужих. Це було і залишається нашим спільним болем. У міжвоєнний період, під час і відразу після Другої світової війни, український і польський народи переживали драматичні нелюдські часи», - йдеться в заяві дипмісії в Facebook.

За словами дипломатів, між країнами існували надумані джерела ворожнечі, які зараз вже залишилися в минулому.

Читати такожТаємнича смерть: у Польщі знайшли трупи двох українців-заробітчан«Джерелом взаємної ворожнечі ще до Другої світової війни була непродумана національна політика тодішньої влади Речі Посполитої, показано польськими політиками і осадниками на Волині легковажність і відсутність поваги до прав громадян української національності на культивування власних національних і релігійних традицій. Українці на території тодішньої Другої Речі Посполитої відчули на собі спроби стерти їх національну свідомість та підкорити її панівної національності — то є польської, часто через репресії, зачистки, руйнування храмів і місць їх пам'яті", — йдеться в повідомленні.

Представники посольства публічно засудили будь-які прояви насильства, що ведуть до вбивства на етнічному ґрунті".

“Немає ніякого виправдання умисним злочинам проти мирного населення. Ми молимося за невинно убієнних. І сьогодні разом з Польщею й польським народом будуємо партнерські відносини і добросусідські відносини, засновані на взаємній повазі та вірі у наше спільне європейське майбутнє", — йдеться в заяві.

Нагадаємо, у Польщі вирішили створити Інститут правди і музей жертв Волинської різанини. Заклад буде знаходитися в польському місті Хелм.

Як раніше повідомлялося, уряд Польщі назвав останню статтю президента Росії Володимира Путіна про Другу світову війну маніпулюванням історією для ослаблення Заходу.

Автор: Яна Катасонова
Новости сейчасКонтакты