СССР уничтожил украинское село: Сеть поразил новый учебник по истории

Социальные сети крайне удивило спорное заявление авторов школьного учебника истории о влиянии экономической политики СССР на развитие украинского села.

У соціальних мережах активно обговорюють резонансний витяг з підручника з історії, в якому мова йде про те, що комуністичний режим, розвиваючи інфраструктуру в селах, фактично знищив дух українського села.

Фрагмент підручника опублікував український журналіст Сергій Щербина на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

"Руйнівних змін у зовнішньому вигляді українські села зазнали за часів комуністичного режиму, коли влада намагалася "стерти межу між містом і селом". Так, в українських селах було знищено тисячі церков, з'явилися клуби, багатоповерхові житлові будинки міського типу, централізоване газопостачання та водопроводи. Однак такі заходи призвели лише до масового переїзду селян у міста, де умови життя і роботи були краще. У 1970-1980-і роки з карти України зникли тисячі сіл. Економічні проблеми 1990-2000-х років не додали життєвих сил українському селу", - йдеться в книзі.

Читати також"Забула обідок від унітазу на шию одягнути": в Мережі облаяли вчительку за каструлю на голові на уроці

Як вважає Щербина, незважаючи на негативне ставлення до СРСР, думка про те, що українське село знищив комуністичний режим, не витримує критики.

"Мене складно викрити в більшовизмі і прокомуністичних настроях. Але ось ви впевнені, що правильно вчити дітей у такому ключі? Ось правда до занепаду українського села привели клуби, багатоквартирні будинки, газо- і водопровід? А як треба було зберегти багату традицію? Зручності у дворі або відразу під себе? Це не рахуючи іншого скрепоносся про "село - душа народу". Що ви робите? А міським дітям, які не звикли до цих ідилій, як бути? " - написав він.

"Не знаю, що вони там формулювали, але очевидний висновок з прочитаного: гадити в центральну каналізацію - бездуховно і майже зрада", - пізніше додав Щербина в коментарях до свого посту.

Політолог Денис Гороховський підтримав Щербину, зазначивши критичність думки, описаної в підручнику.

"Я далеко не прихильник Союзу, та й ліві ідеї здаються мені абстрактно-утопічними, але тут Сергій Щербина опублікував фрагмент сучасного українського підручника і у мене виникло одне питання: тобто багатоквартирні будинки, централізоване газозабезпечення та водопровід - це зла спадщина Совку і спроба пригнічувати придатний сільській люд? Так ось навіщо в рамках декомунізації окремі товариші митися припинили? " - додав він в Telegram.

Ведучий телеканалу НАШ Максим Назаров і зовсім назвав ситуацію "ідіотизмом".

"А у мене інше питання, як ми докотилися до такого ідіотизму?" - задався питанням журналіст.

У соціальних мережах також піддали критиці авторів підручника.

"Навмисно не придумати; Сильно. Бігли від багатоповерхівок в місця ще більшої кількості багатоповерхівок через неможливість користуватися піччю і сортиром на вулиці.Тільки так; Це затверджений, або альтернативний підручник, написаний мо**алями ?; Я думаю, там просто" кострубато "сформульована основна думка, що навіть це не допомогло "; "А можна скріншот з авторами цього підручника ?; Сказано ж - пропали тисячі церков. От якби не пропали, то норм. А клубами і бібліотеками добили.Автор - Парубій. Вік волі не бачити", - вважають користувачі.

Нагадаємо, раніше екс-міністр освіти Новосад Ганна розповіла, як міністерство змінює підходи до експертизи шкільних підручників.

Автор: Андрей Софин
Новости сейчасКонтакты