Суд запретил распространение книги о Стусе без разрешения кума Путина

Суд запретил распространять книгу "Дело Василия Стуса" без разрешения Медведчука/ Фото Facebook Вахтанга Кипиани

Украинцы запустили флешмоб - "купивБЕЗдозволу!"

Дарницький районний суд Києва частково задовольнив позов голови політради партії Опозиційна платформа - За життя, кума президента РФ Путіна Віктора Медведчука до журналіста та історика Вахтанга Кіпіані та заборонив поширювати тираж книги Справа Василя Стуса без дозволу політика.

Рішення ухвалила суддя Марина Заставенко на засіданні 19 жовтня, передає Рух Опору Капітуляції на сторінці у Facebook.

"Дарницький районний суд Києва частково задовольнив позов кума Путіна і намагається заборонити згадувати його ім'я без його згоди. А також - поширювати або продавати книгу в авторському вигляді», - йдеться в повідомленні.

Як уточнює видання Гордон, суд визнав недостовірними такі фрази з розділу "Чи вбивав адвокат Медведчук поета Стуса":

Крім того суд визнав такими, що порушують право на використання імені Медведчука і такими, які дозволяють ідентифікувати його як персонажа книги, фрази:

Також суд стягнув з Кіпіані та видавництва Vivat на користь Медведчука 860 грн судового збору і заборонив їм поширювати інформацію, пов'язану з книгою, в ЗМІ, на радіо, по телебаченню і в Інтернеті, а також використовувати інформацію, яка міститься в окремих розділах книги і дозволяє ідентифікувати Медведчука як персонажа твору.

В інших позовних вимогах суд відмовив.

facebook.com/vakhtang.kipiani
facebook.com/vakhtang.kipiani

Автор книги Вахтанг Кіпіані подаватиме апеляційну скаргу на це рішення суду. Поки що дата апеляційного засідання у цій справі невідома.

Адвокат Кіпіані В'ячеслав Якубенко в коментарі Суспільному пояснив, що суд заборонив поширювати книгу в такому вигляді, в якому вона зараз є. Рішення не поширюється на вже куплені екземпляри або ті, які знаходяться в бібліотеках.

Кіпіані заявив, що вибачатися перед Медведчуком "ніхто не буде".

"Рішенням суду повинні видалити ці епізоди. Я, звичайно, цього робити не буду", - додав він.

Як відреагували українці на рішення суду в справі Медведчук - Кіпіані

Журналіст і блоґер Сергій Іванов вважає, що судова заборона на поширення книги Кіпіані про Стуса - це просто ідеальна реклама.

"Зрозуміло, що ніхто не припинить її продавати, адже на прикладному рівні зробити це просто неможливо, не існує механізму. Заборонене завжди цікавіше, тому кількість читачів навпаки зросте. Звідси мораль. Якщо ти знаєш, що ти му*ак, не варто зайвий раз це доводити. Більш того, за допомогою суду", - написав Іванов у Facebook.

"Медведчук-майно !!! Тому що, виявляється, вживати в книзі про справу Стуса прізвище "Медведчук" - порушення особистого немайнового права на вживання прізвища "Медведчук". Бренд, бля*ь. Тільки Медведчук - таки майно!!! Всі права на це майно, майнові та немайнові, належать Путіну Володимиру Володимировичу. Особисте майно Путіна, бу-га-га !!!", - написав український письменник Андрій Кокотюха у Facebook.

"Книга поки дозволена. Тому можна встигнути купити цілком легально. Інша справа, що в магазинах вже немає", - написала телеведуча Марічка Падалко.

"Дайте посилання, де купити книгу. Зробимо трохи реклами)", - написав член Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України Денис Казанський.

Тим часом українці запустили флешмоб #купивБЕЗдозволу!

Фото Facebook Марина Арестова

Справа Василя Стуса - історія питання

З 24 вересня 1980 року Віктор Медведчук був захисником Василя Стуса в процесі над поетом і дисидентом. 2 жовтня того ж року Стусу зачитали вирок за звинуваченням в "антирадянській діяльності та пропаганді". При цьому поетові не дали виступити з останнім словом. У листопаді 1980 року Стус потрапив до табору особливого режиму, де помер 4 вересня 1985 року.

Згідно з архівами, Медведчук у промові захисту сказав, що" всі злочини Стуса заслуговують покарання", але просив врахувати, що Стус виконував норму на підприємствах і переніс важку операцію на шлунку.

Нагадаємо:

Автор: Анна Ярославская
Новости сейчасКонтакты