Украинского языка критически мало в соцсетях - исследование

В соцсетях украинцы не используют украинский язык / УНИАН

Согласно исследованиям, употребление украинского языка в социальных сетях очень низкое.

Українці в соціальних мережах використовують не українську, а російську мову. Як свідчать дані громадського моніторингу Простір свободи 84% повідомлень в українських соціальних мережах написані саме російською мовою.

Автори дослідження зазначають, що вживання української мови в соціальних мережах дуже низьке. Тільки кожен шостий пост написаний українською, тобто 16% - українська мова, 84% - російська.

Серед особистих акаунтів користувачів співвідношення ще більше відрізняється. 7% контенту написано українською мовою, а 93% - російською, серед акаунтів організацій ситуація приблизно така ж - 15% інформації українською мовою, 85% російською.​

Як українці спілкуються в соцмережах:

За словами керівника аналітичного відділу Центру контент-аналізу Сергія Стуканова, найбільш вражаючим є те, що частка постів українською мовою є істотно меншою, ніж частка людей, які спілкуються українською вдома або на роботі.

Всього було проаналізовано 2,1 мільйон повідомлень.

Для підрахунку брали тільки пости від людей, які вказали Україну, як своє місце перебування в профілі. Так само визначали і області, які, правда, вказані далеко не у всіх користувачів.

А ось програми на рейтингових загальнонаціональних телеканалах 46% часу ведуться російською мовою.

Моніторинг 6 рейтингових загальнонаціональних телеканалів (1+1, Україна, СТБ, Новий канал, Інтер, ICTV) було здійснено наприкінці жовтня 2020 року (з 18:00 до 22:00 у четвер, 29 жовтня, та з 12:00 до 16:00 у суботу, 31 жовтня).

Читати такожНацрада вимагає від телеканалів перевиконання мовних квот

В результаті спостереження отримали наступні дані: програми українською мовою звучали 19 ч.40 хв. (тобто 41% часу), програми українською та російською мовами - 6 ч. 15 хв. (13% часу), програми російською мовою - 22 ч. 05 хв. (46% часу).

"Таким чином, отримані дані дозволяють зробити висновки, що чинний закон, який дозволяє вважати україномовними в тому числі і ті програми, які реально такими не є, насправді активно сприяє русифікації ефіру", - йдеться у звіті.

Мовне питання - про що раніше повідомляв Главред:

Автор: Мария Тупик
Новости сейчасКонтакты