Эксперт назвал цель звонка Путина Эрдогану накануне визита Зеленского

Путин позвонил Эрдогану, чтобы показать российскому обществу якобы давление на Анкару перед визитом Зеленского – эксперт / Reuters

В Турции хорошо понимают, кто оккупировал Крым и отдельные районы Донбасса, сказал Николай Замикула.

Телефонний дзвінок президента РФ Володимира Путіна турецькому президенту Реджепу Ердогану напередодні візиту українського глави держави Володимира Зеленського до Туреччини є сигналом російському суспільству про нібито тиск на Анкару перед перемовинами з Києвом. Однак Путіну не вдасться переконати Ердогана стосовно позиції турецької держави щодо України. Про це заявив старший науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень, експерт-міжнародник Микола Замикула.

У ефірі телеканалу Україна 24 він сказав про те, що Ердогану добре відоме ставлення Москви до Києва і реальна картина ситуації в Україні. У Анкарі розуміють, хто окупував Крим і Донбас. Тому Путіну навряд чи вдасться переконати Ердогана в якихось протиправних діях України.

"Очевидно, що Ердоган знає ціну пану Путіну, розуміючи його інтереси і реальний стан справ в Україні. Тут навряд чи росіяни сподівалися в чомусь переконати турецьку сторону, звинувачуючи Україну в якихось там злочинах або ескалації. У Анкарі чудово розуміють, хто винен у конфлікті, хто окупував Крим і частину Донбасу", - вважає Замикула.Читати такожЕрдоган оголосив про допомогу Україні в ситуації з Донбасом

Також він припустив, що дзвінком Ердогану російський президент Путін хотів показати росіянам ознаки тиску Москви на Анкару напередодні перемовин із Зеленським. Останнім часом російська преса часто згадує відносини Туреччини і України в контексті нібито планів Києва щодо силової операції на Донбасі. Тому Путін зробив вигляд, що він намагається врегулювати це питання.

"Швидше за все, перед поїздкою Зеленського це була демонстрація для внутрішнього споживання, що Путін нібито тисне на турецьких партнерів. Взагалі, в російських ЗМІ тематика українсько-турецького співробітництва останнім часом часто використовується для того, щоб продемонструвати російській аудиторії певні прагнення України до термінового військового вирішення ситуації на Донбасі. Треба показати, що Путін намагається вирішити це питання", - підкреслив Микола Замикула.

Підсумки перемовин Зеленського та Ердогана

Автор: Андрей Ганчук
Новости сейчасКонтакты