Румыния даст часть своей территории под автономию венграм

Румыния даст автономию своим венграм

Власти Румынии готовы создать автономный регион, в котором будет собственный президент, другие органы власти и официальный венгерский язык.

Палата депутатів законодавчого органу Румунії ініціювала спеціальну процедуру надання статусу автономії Секейскому краю, де компактно проживають близько 700 тисяч угорців. В автономію увійдуть жудеці Харгіта, Ковасна та місто Муреш. Регіон отримає свого президента, а угорська мова стане офіційною з подальшим використанням її  в усіх сферах діяльності, повідомляє Digi 24.

Після того, як закон пройде процедуру затвердження в Палаті депутатів і на місцевому референдумі, регіон офіційно отримає статус автономії. На місцях будуть призначені чиновники, які представлятимуть угорські національні меншини.

Читайте такожПольща хоче вислати чартери за українськими заробітчанамиЯк відомо, автори законодавчої ініціативи - парламентарії від партії Демократичний союз угорців Румунії. Вони вважають, що надання автономії Секейскому краю відображає історичну справедливість. На думку депутатів, такий крок не порушує суверенітету Румунії.

Відзначимо, секеі - це проживаюча в Румунії етнічна група, що ідентифікує себе як угорська нацменшина. Багато років 1,2 мільйона етнічних угорців на території Румунії - серед яких 700 тисяч секеїв - намагалися домогтися автономії, проте держава не підтримувала цю ініціативу.

Раніше президент Володимир Зеленський дав обіцянку про створення автономії для кримських татар.

Новости сейчасКонтакты