Шушкевич предложил лишить русский язык статуса государственного в Беларуси

Русский язык в Беларуси получил статус второго государственного в 1995 году / фото: 1news.az

Единственным государственным языком Беларуси должен быть белорусский.

Колишній голова Верховної Ради Білорусі Станіслав Шушкевич вважає, що єдиною державною мовою Білорусі має бути білоруська.

На його думку, російську мову слід позбавити цього статусу. Про це Шушкевич сказав в інтерв'ю YouTube-каналу И Грянул Грэм.

При цьому Шушкевич підкреслив, що у Білорусі немає ніякого протистояння з Росією.

"У нас ніколи не було міжнаціональної ворожнечі. Але ми завжди хотіли бути білорусами. І загалом те, що видавили з нас нашу мову, видавлюють нашу культуру... Загрози російській мові немає. А державною мовою має бути одна - білоруська, тому що у неї немає більше Батьківщини", - сказав він.

За його словами, перехідний період на білоруську як державну мову, буде довгим і досить складним.

Зазначимо, російська мова в Білорусі отримала статус другої державної в результаті внесення поправок до Конституції в 1995 році.

Читайте також"Вистава і потворність": титан політики Білорусі назвав Лукашенка "чудовиськом"

Нагадаємо, раніше перший президент України, глава української делегації в Мінську Леонід Кравчук заявив, що президент Білорусі Олександр Лукашенко просто так владу не віддасть.

«26 років Лукашенка означають, що кожна клітина Лукашенка - це влада, кожен волосок на голові – це влада, кожне слово Лукашенка - це влада. Він іншого життя не знає, і будьте готові, що владу він просто так не віддасть", - зазначив політик.

Як відомо, в Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту. Люди не згодні з результатами виборів, згідно з якими переможцем оголошений чинний глава держави Олександр Лукашенко.

Нагадаємо, на неділю, 30 серпня, в Мінську анонсовано Марш миру і незалежності.

Автор: Анна Ярославская
Новости сейчасКонтакты