Эксперт назвал главный риск для Украины, если США присоединятся к переговорам по Донбассу

Большие государства могут договориться между собой за спиной Украины / Reuters

Если Россия согласится на участие в переговорах США, Киеву нужно будет не радоваться, а думать, почему она на это пошла, и быть бдительным.

Можлива участь США в переговорному процесі з врегулювання ситуації на Донбасі має як плюси, так і мінуси для України. Це цікава ініціатива, але Києву потрібно бути пильним.

Таку думку озвучив експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілля Куса у коментарі Главреду. За його словами, з одного боку, якщо Штати приєднаються до переговорів у нормандському форматі, то в України буде ще одна сторона, яка дотримується такої позиції, яка нам подобається.

"Але, з іншого боку, це підвищує ризик, що великі держави просто домовляться між собою за нашою спиною, оскільки ми слабкі в переговорному плані, і в тому, що у нас немає свого бачення врегулювання конфлікту, а відсутність ініціативи породжує загрозу: якщо ви не пропонуєте вихід, то хтось прийде і запропонує», - сказав Куса.

Експерт вважає, що участь США в переговорах привносить нові вихідні дані в переговорний процес, які багато в чому непередбачувані, тому цього краще не робити.

«У будь-якому випадку, якщо Росія погодиться на участь у переговорах США, нам потрібно буде не радіти, а думати, чому вона на це пішла, і бути пильними, оскільки буде великий ризик домовленостей на іншому рівні за нашою спиною. Важливо пам'ятати, що Україна не є епіцентром інтересу Штатів в регіоні. У них своя глобальна повістка і свої питання до Росії, а у РФ – свої. І Україна тут є лише частиною стратегії - і Москви, і Вашингтона. Україна - всього лише одна з арен для протистояння США і РФ, яку вони можуть використовувати, як хочуть», - резюмував Куса.

Читати такожВійськовий експерт пояснив, навіщо США участь у нормандських переговорах

Нагадаємо:

Автор: Анна Ярославская
Новости сейчасКонтакты